Kultúra

Magyar rövidfilm nyert a világ legnagyobb animációs fesztiválján

Boddah / Safe Frame
Boddah / Safe Frame

Turai Balázs Amok című filmje nyerte az idei annecy-i animációs filmfesztivál rövidfilmes fődíját. A világ legjelentősebb animációs fesztiválján rendszeresen szerepelnek magyar filmek, de a fődíjat egyelőre egyszer kapta meg magyar alkotás: Czakó Ferenc Ab ovója 1989-ben.

Turai legutóbbi saját rövidfilmje a 2018-as Róma bukása volt, de dolgozott a Candide-on és a jelenleg a Partizánon futó Oligarchia websorozaton is. Amint a Dot & Line írja, az Amok megnyerte a 2019-es Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is, korábban pedig négy hónapot a viborgi artist residency programban fejlesztette a rendező. Ezután viszont nem kapott gyártási támogatást Magyarországon, végül a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) támogatta az elkészítését. A szinopszis szerint a 14 perces, szöveg nélküli film főszereplője Clyde, akinek, miután elvesztette menyasszonyát és vonzó külsejét, szembe kell néznie belső démonaival.

Az Amok díjazásáról a fesztivál Facebook-oldalán adott hírt. Az egész estés filmek mezőnyében A kis Nicolas legújabb, Amandine Fredon és Benjamin Massoubre rendezte adaptációja győzött, amelyet idén a cannes-i filmfesztiválon mutattak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik