Kultúra

Cserhalmi György: Annyira betojtak, hogy elhatárolódtak a beszédemtől

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán
A színész szerint a jelenlegi nemzedék már menthetetlen, minden reménye a fiatalokban van.

Tegnap óta röhög a székfoglalójára adott reakciókon Cserhalmi György, aki szerint szavaitól a Magyar Művészeti Akadémia tagjai úgy berezeltek, hogy elhatárolódtak tőle – derült ki a színész Indexnek adott interjújából.

Cserhalmi György az MMA előtt megtartott székfoglaló beszédével kavart nagy port tegnap, amelyben kiállt a korábbi Színház- és Filművészeti Egyetem mellett, kritikát fogalmazott meg a hatalom felé, sőt, saját magát veszélyesnek titulálta. A beszéd szövegét a Népszava próbálta megszerezni Cserhalmitól, ám ő nem adta ki, az Indexnek is megerősítette: nem szeretné, ha bárki politikai szövegként használná azt.

Kapcsolódó

Az akadémiai tagságot a 2019-ben elhunyt Sára Sándor emlékére vállalta el, amely a kétszeres Kossuth-díjas rendező utolsó kívánságai közt szerepelt. A beszéde által kiváltott megrökönyödést nevetségesnek nevezte:

Tegnap is nagyon kellett nevetnem, és még most is nevetek, amikor eszembe jut: annyira betojtak a beszédemtől, hogy elhatárolódtak tőle. Hányat is írunk, 2021-et? Istenem, teljes Szabad Nép-félóra volt, röhögtem nagyon.

Úgy véli, hogy kevés az esély a megbékélésre a szakma berkein belül, van ugyanis egy nemzedék, aki ebből a szempontból már menthetetlen. Nagy reménységgel fordul azonban fiatalok felé, akiket véleménye szerint már más fából faragtak:

Elég jóban vagyok a fiatalsággal, és azt tapasztalom, hogy ők nem engedik magukat egymásra uszítani. Tudom, hogy az egész kaposvári csapat ott volt a Vas utcai egyetem mellett. Őket sem lehet összeugrasztani.

A színész a rövid interjúban azt is elmondta, hogy ma még egy vizsgafilm miatt tartózkodik Budapesten, azt követően visszamegy Kékkúton található otthonába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik