Kultúra

Rudolf Pétert nevezte ki Karácsony Gergely a Vígszínház élére

„A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés minden frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízom meg a Vígszínház vezetésével” – közölte Karácsony Gergely a Facebookon.

A főpolgármester szerint a város legnagyobb színházát nem lehet bizonytalanságban hagyni ezekben a nehéz hetekben. A hosszú hónapokra elnyúló újabb pályázat helyett ezért a legjobb döntésnek Rudolf Péter másfél évig tartó megbízását tartja, aki első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét igen. Karácsony szerint a legfontosabb most, hogy béke legyen a Vígszínházban. Hozzátette, elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését.

Karácsony megjegyzezte:

A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult -, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk.

A Vígszínház most már csak korábbi igazgatója, Eszenyi Enikő nemrég lemondott és visszavonta pályázatát. Mint arról több cikkben is beszámoltunk, az elmúlt hetekben többen is felszólaltak Eszenyi igazgatói módszerei ellen. Elsőként a 24.hu-nak nyilatkozott Fenyvesi Lili, aki rendezőasszisztensként dolgozott mellette, és elszenvedője volt a verbális erőszaknak. Rajta kívül a ma már Németországban élő Néder Panni szintén beszélt, ő 2010-ben a Túl a Maszat-hegyen című darab rendezésén dolgozott.

Nem sokkal később olyan színészek álltak ki Fenyvesi és Néder nyilatkozatai mellett, mint Stohl AndrásKovács PatríciaMolnár Áron és Hevér Gábor. Kiemelték, hogy az Eszenyi által teremtett légkör közrejátszott a távozásukban.

A vígszínházi botrány krónikája Eszenyi nagyinterjújától a visszalépéséig
Eszenyi Enikő csütörtök délután bejelentette, hogy visszavonja pályázatát, miután az elmúlt hetekben számos kollégája vádolta meg hatalmi visszaélésekkel.

A kormánnyal való megállapodás elkerülhetetlen kényszer

– erről is ír Karácsony bejegyzésében. Hétfőn kiderült, hogy a kormány teljes egészében Kásler Miklós alá rendel több színházat. A koronavírussal kapcsolatos jogszabályok árnyékában, kivételes eljárásban tárgyalta a parlament a törvényjavaslatot, amely az Újszínházat, a József Attila Színházat és a Thália Színházat is csak névleg hagyná a főváros üzemeltetésében.

Karácsony szerint őket belekényszerítették ebbe a helyzetbe,

mert a várostól az itt megtermelt bevételek 97 százalékát elvonja az állam, és még erősebb kényszer most, amikor a koronavírus elleni védekezésre, például védőfelszerelések beszerzésére erőn felül kell költenünk, hiszen az emberéletek védelme nem lehet pénzkérdés. Ilyen helyzetben Budapest egész egyszerűen nem tudja saját forrásból finanszírozni mind a 12 színházát. Megállapodás, vagy egyes színházak bezárása – ebbe a dilemmába kényszerített bennünket a törvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik