Kultúra

Novák Hunor: Dühítenek az Élet Iskolájában diplomázott önjelölt tudósok

Cikkeiben kutatási tényekkel áll ki az egészségügyi tévhitek és az általános emberi butaság ellen, és nem érdekli, ha karcos stílusa miatt bulvárosnak tartják, amit csinál. Ennyit megér neki, hogy az üzenet átmenjen. Dr. Novák Hunorral beszélgettünk.

Mítoszüldözés, tévhitrombolás, ismeretterjesztés. Gondolkodtam, hogy vajon hogyan lehet a Novák Hunor-jelenséget egy szóval megmagyarázni. Van ez a csodálatos szó, az influenszer. Ön annak tartja magát?

Irtózom ettől a szótól. Nagyon sokszor azokra használjuk, akik kis túlzással semmit nem csinálnak, csak csücsörítős szájjal fotóztatják magukat az Instagramra, miközben valamilyen terméket népszerűsítenek. Tehát nem tartom magam annak. Szokták mondani azt is, hogy orvosceleb vagyok. Szerintem viszont celeb az, aki showműsorokban táncikál meg bulvármagazinokban szerepel a magánéletével, nem az, aki elmondja valamelyik médiumnak, hogy miért fontosak a védőoltások. Nagyon örülnék annak, hogyha minél több orvos felvállalná a nyilatkozatokat, mert az már a múlt, hogy a rendelőben egyenként végzünk a páciensek körében egészségügyi felvilágosítást, mikor egyszerre sokkal több emberhez el lehet jutni. De ha már ilyen sok szó esik az influenszerekről, akkor fontos lenne, hogy sokkal több olyan „egészségügyi influenszer” is legyen, aki ellensúlyozza a mindenegybenblogokat meg a hasonló álhírportálokat.

És a szónak az az értelme, hogy hatással van az emberek gondolkodására, az megvalósul? Átjut, amit üzenni próbál?

Igen, azt látom, hogy óriási hatással lehet lenni az emberekre, sokkal tájékozottabbak, és ez a cél. Én nem ítélek el senkit, aki, mondjuk, homeopátiás szereket használ, viszont sokan azt sem tudják, hogy mi az a homeopátia, valami gyógynövényes terméknek hiszik. Az én célom, hogy egy kicsit segítsük az ő tájékozódásukat, tudják meg a valóságot, mondjuk ki: a homeopátia egy abszurd áltudomány, semmilyen hatóanyag, gyógynövény nincs ezekben a szerekben. Minden ember szabad döntése, hajlandó-e kritikusan gondolkozni, használja-e ezt a marhaságot. Egyébként, ha a betegek tájékozottabbak, sok esetben ők maguk kényszerítik ki a változást az orvostársadalomból.  Az orvoslás, a régi gyakorlatok nagyon nehezen változnak, erős az orvosi büszkeség, meg a „húsz éve így csinálom”-érvelés, és persze, én könnyen beszélek, mert én még nem gyógyítok harminc-negyven éve. De tudok olyan történetekről, amikor azért hagytak abba bizonyos elavult kezeléseket, gyógymódokat, mert tömegével reklamáltak a betegek az orvosnál, hogy az interneten olvasták, hogy ez egy elavult gyógyszer, miért írta fel. Amire, ha egy konferencián hallja egy előadáson az orvos, könnyedén legyint, és adja tovább azt a gyógyszert, de ha már a tizedik beteg megy vissza reklamálni, akkor már kénytelen változtatni, mert kínos a betegek előtt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Az influenszer-létben sokaknak az vonzó, hogy cégek, márkák termékekkel halmozzák el, vagy szponzorpénzekkel is támogatják őket némi megjelenés fejében. Önt megtalálták már ezek a cégek?

Persze. Lehet a honlapomon banneres hirdetéseket venni. Időnként van is egy-egy hirdetési kampány, de nagyon sokat elutasítok, mert nincs az a pénz, amiért eladnám a hitelességem. Sokévnyi munkám megsemmisíteném azzal, ha egy tudományos szemmel vállalhatatlan termék mellé állnék, hogy fényesíti az arcbőrt, kisimítja a ráncokat és erősíti az immunrendszert, méregtelenít, ilyeneket már csak erkölcsi okok miatt sem vállalok. Ha valami kikerül az oldalamra, az azért kerül ki, mert az tudományosan igazolt. Ezt nem kell szégyellni, mert az nem úgy van, hogy egy orvos semmi mellé nem állhat oda. Jó ügy, korrekt termék mellé oda lehet állni. De nem fogok hülyeségeket rátukmálni az emberekre és ebből meggazdagodni. Nagyon fontos ezt megválogatni, mert nagyon könnyen meg lehetne téveszteni az embereket.

És a másik oldal? Gyógyszergyárak, akiknek a termékét ellenjavallja, kóstolgatják?

Konkrét per még nem volt, ügyvédi felszólítások, keménykedések és egyéb agancs-összeakasztások voltak gyógyszergyárak részéről. De azt tudni kell, hogy amit én leírok, a mögött mindig ott van a szakmai ajánlás, amivel nem igazán lehet vitatkozni. Mondják rólam, hogy Novák Hunor, a megmondóember, pedig amit leírok, abban, megkockáztatom, szinte semmi nincs, ami az én véleményem. Csak azt továbbítom, ami a legnagyobb nemzetközi orvosi szervezetek álláspontja, hogy, mondjuk, miért nem hatásosak bizonyos gyógyszerek, vagy miért számítanak elavultnak. És beperelhetne bárki, de az, amit leírok, tényszerű, és nyilván ők is felismerték, hogy nem nagyon tudnak belekötni, mert az alá van támasztva, másrészt meg nem is igen érné meg nekik, mert nem az a típus vagyok, aki kihátrál egy konfliktusból, így még nagyobb figyelmet kapna az ügy, plusz eleve nem szimpatikus dolog beperelni egy orvost. Tehát valószínűleg felismerték, hogy ezzel az egésszel ők veszítenének, és még inkább célkeresztbe kerülne a termékük. Inkább ügyvédi felszólításokkal próbálnak megfélemlíteni.

Nem vagyunk egy híresen jó konfliktusmegoldó nemzet, jellemzően inkább a „nem szól szám, nem fáj fejem” elv érvényesül. Honnan hozza ezt az attitűdöt, hogy beleáll a kényes helyzetekbe, és stílusában sem finomkodik?

Teljesen tudatosan kommunikálok ilyen egyértelműen, mert olyan ingergazdag környezetben élünk, hogy szükséges érzelmet, reakciót kiváltani az olvasóból ahhoz, hogy átmenjen az üzenet. Szokták kritikaként mondani azt is, hogy bulváros, amit csinálok. És talán a stílus, ahogy próbálom átadni a mondandóm, valóban kicsit bulváros, de a mögötte lévő tartalom, az üzenet száz százalék tudomány. Szerintem az a lényeg, hogy fejlődjön az egészségkultúra és minél több emberhez jussanak el a modern információk. Hányan szokták egy kávé mellett az Országos Gyógyszerészeti Intézet oldalát olvasni, és hányan egy ilyen interjút? Haladni kell a korral.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Azt mondja, tudatosan ennyire karcos, de azért az látszik, hogy van a mondandója mögött némi teljesen primer düh is.

Lehet, hogy van bennem némi elfojtott Puzsér Róbert, ami egyszer gejzírként törhet elő. Nagyon dühít például az emberi butaság, az Élet Iskolájában diplomázott önjelölt tudósok tevékenysége, az egyre nagyobb méreteket öltő védőoltás-ellenesség. Mert például, míg a gyógyszerekkel kapcsolatos kutatásokból nagyon sokszor az jön ki, hogy egy gyógyszer nem hatásos, vagy a túl sok mellékhatás miatt nem éri meg alkalmazni, ám a védőoltásoknál ennek pont az ellenkezőjét látjuk. Hogyha össze kéne foglalni egyetlen mondatban az üzenetem, akkor azt tudom mondani, hogy sokkal kevesebb gyógyszert kéne használnunk, és sokkal több védőoltást. Mi meg épp az ellenkező irányba mentünk el: túl sok gyógyszer, multivitamin, immunerősítő, csodagyógyszer, táplálékkiegészítő. De védőoltást? Na nem, attól félünk. Rendkívül dühítenek a hülyeségek, és hogy nem látjuk be, boldog békeidőkben élünk, és jó dolgunkban olyasmiben kételkedünk, mint az antibiotikumok és a védőoltások, amelyek az orvostudomány legnagyobb csodái, ezek mentették meg a legtöbb emberéletet. A védőoltás-ellenesség orosz rulett: életveszélyes, hiszen legyőzöttnek hitt betegségek térhetnek vissza, gyerekek halhatnak meg, és ez érthetően dühít. Előre megjósolom: lesz még izgalom a kanyaró miatt.

Viszont ezek a kérdések nagyon sokszor hitalapon működnek. Nem vagyok benne biztos, hogy ér bármit is az érvelés.

A védőoltásokat elutasító emberek egy részénél valóban a vak hit munkál, amivel az égvilágon semmit nem lehet kezdeni. Jó részükre azonban lehet észérvekkel hatni, ők az egyoldalú információk miatt meg vannak tévesztve. Nagyon könnyű megijeszteni az embereket, például egy hatásos videóval, hogy szegény dán kislányokat hogyan tette meddővé a HPV elleni védőoltás, de aztán az már alig jut el valakihez, hogy ez egy megdőlt tévhit, és egyszerűen nem igaz. Ezért kell egy kemény ellenpólust képezni, hogy eljussanak ezek az információk is. Csak úgy lehet meggyőzni az embereket, ha nem hátrálunk ki.

Van kedvenc témája, ami mindig kinyitja a bicskát a zsebében?

Sokat foglalkoztam az alternatív orvoslással, aminek rengeteg ága van, és mindig jön valami újabb. Én azt gondolom, hogy nem létezik alternatív meg hagyományos orvoslás, hanem léteznek gyógymódok, amik működnek, és gyógymódok, amik nem. Használunk a hagyományos orvoslásban rengeteg olyan dolgot, amiről sajnos időközben kiderült, hogy nem működik, és vannak olyan dolgok az alternatív orvoslásban, például egyes pszichés technikák, amik működnek, de a klasszikus alternatív orvoslásba ma sorolt dolgok elsöprő többsége teljesen hatástalan, placebo, önhülyítés.

Nemrégiben Geréb Ágnes munkásságával kapcsolatban is volt néhány keresetlen szava azt állítva, hogy ő ártotta a legtöbbet az otthonszülés ügyének, miközben az ellenpólus szerint, ha ő nincs, akkor nincs is Magyarországon otthonszülés.

Nem lehet úgy beszélni általánosságban az otthonszülésről, hogy az jó vagy rossz. Fel kell állítani különböző rizikócsoportokat attól függően, hogy az anyának vannak-e betegségei, hogy fekszik a magzat, ikerterhességről van-e szó, és így tovább. És vannak olyan magas rizikójú várandósságok, amelyekben gyakorlatilag tilos, komoly szakmai hiba az otthonszülés, mert ilyenkor bizonyítottan nagyon magas a magzati és anyai halálozás esélye. Geréb Ágnes ilyen életveszélyes eseteket is bevállalt otthon, aminek tragédia lett a vége, és ráadásul eltiltották, visszament, újabb tragédia történt. Ne állítsuk már be mártírnak. Én Geréb Ágnes mellé állnék, hogy ha arról lenne szó, hogy ő a nyugat-európai protokollokat követve olyat csinált volna, ami itthon még nem volt szabályozva, és ezért őt ellehetetlenítették a hálapénzvadász nőgyógyászok, féltve a kis vadászterületüket. Nem erről van szó. Hanem már itthon is létező szabályozásokat hagyott figyelmen kívül, amire az volt a válasza, hogy ő nem szokott jogszabályokat meg ajánlásokat olvasgatni. Nem mellesleg a nyugat-európai ajánlások sem engedték volna azokat az otthonszüléseket megtörténni, amit ő bevállalt, ezért ott is komoly szankciókat kapott volna. Több gyermek értelmetlen halála szárad a lelkén, akiknek joguk lett volna biztonságos körülmények között megszületni, és joguk lett volna élni. És ne kenjük szét, hogy „de a kórházakban is vannak halálesetek”, mert ettől még az, amit Geréb Ágnes művelt, rettentő szakmaiatlan volt, miközben messiásszerepet tulajdonítanak neki, tévesen.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Nagyon sokat ír arról is, hogy egyes gyógyszerek miért kerülendők. Miközben egyes körökben – tipikusan ugyanott, ahol dívik az oltástagadás – így is nagy a gyógyszerellenesség. Nem fél, hogy kiforgatják a szavait?

Gyógyszerekkel kapcsolatban is őszinte kommunikációt kell folytatni, kizárólag a tudományos tényekre alapozva, ez pedig azt mutatja, hogy a gyógyszerek jó része hatástalan, vagy sokszor olyan betegségekben alkalmazzák, amikre nem hat, például vírusfertőzésekre teljesen felesleges antibiotikumot adni. Emellett pedig nagyon sok gyógyszer van, ami működik, javasolt szedni, éspedig megfelelő dózisban. Ezt el kell tudni választani, és ezt fontos tisztázni. A gyógyszertárakban konkrét polcokat, sőt sorokat tudnék kisöpörni, amelyeknek semmi hatása. Vitaminoktól kezdve immunerősítőkön át az antivirális készítményekig, ezeknek többsége teljesen nonszensz. Egy fül-orr-gégész ismerősöm mondta, de teljesen egyetértek vele: nem lehet etikus gyógyszertárt működtetni Magyarországon, mert nem járna elég forgalommal. És nem arról van szó, hogy a gyógyszerészek gonoszak és erkölcstelenek, mert szabadpiac van, és ha az emberek valamit keresnek, akkor érthető, hogy kielégítik a vásárlási igényeket. De etikus-e például a száz százalékban bizonyítottan hatástalan homeopátiás szereket árusítani gyógyszertárakban? Még nem tettem közzé azt a videót, amit arról csináltam, hogy New Yorkban elmentem gyógyszertárakba homeopátiás készítményeket keresni. Gyakorlatilag kiröhögtek, ugyanis míg nálunk külön homeopátiás patikák léteznek, ott patikákban nem találhatók meg ezek a szerek, vagy azt sem tudják, hogy mi az. A homeopátiás készítmények a drogériákban kaphatók, sokszor a cukorkák mellett, azt hiszem, ez a hely méltóbb is. Hazánkban és az EU-ban egy jogi kiskapu miatt ráadásul gyógyszerként lett törzskönyvezve az összes homeopátiás szer. Röhej. Erről nem hallgathatok, ahogy arról sem, hogy még a valódi hatóanyaggal rendelkező gyógyszerek jó része sem működik, vagy nagyon minimális hatása van – lehet, hogy tíz nap helyett kilenc és fél napig tart a betegség, viszont a mérleg másik serpenyőjében felvállalom a mellékhatások kockázatát fél napért.

Sok baj van az egészségüggyel, ezt nem kell ragoznom, az egyik ezek közül az az orvos-kiskirályok jelenléte, akik kiégve, ám annál nagyobb mellénnyel, a hierarchiában elfoglalt helyüket foggal-körömmel védve tespednek a rendszerben. Nekem sok fiatal orvos barátom van, és őket, az ő elhivatottságukat, őszinte segíteni akarásukat látva óriási a kontraszt. Holott a mai orvosbárók is valahogy így kezdték. Mi történik a két pont között, ami ennyire kinyírja az orvosokat?

A tekintélyelvű rendszer, a túlterheltség, a túl sok éjszakai ügyelet, a nővér- és eszközhiány. Ami a hierarchiát illeti, van egy jó ábra galambokról, akik ülnek egymás fölött az antennán, és a legalsón van a legtöbb ürülék. És ahogy jutunk fel a ranglétrán, nagyon sokan úgy vannak ezzel, hogy fiatalon én is sokat kaptam, úgyhogy amikor feljebb jutok, én is kieresztem azt, ami bennem van. Nagyon nehéz ebből kitörni, de azért több pozitív példa is van, sok olyan kórház, ahol igazi csapatmunka van, ahol modern szemléletű orvosok tényleg világszínvonalon dolgoznak. De azért a szokások és a hierarchia a legtöbb helyen, sajnos, tartják magukat. Orvos-orvos között is, orvos-nővér, pláne orvos és beteg között is. Pedig ez nincs mindenütt így. Kérdezek valamit: amikor ön elmegy egy vizsgálatra, meg merné kérni az orvost, hogy fertőtlenítse a kezét, mielőtt önhöz ér?

Nem valószínű.

Még én, orvosként is nagyon kellemetlenül érezném magam, hogyha erre kéne kérni egy kollégát. Angliában kampánnyal buzdítják arra az embereket, hogy ha nem látta a kézfertőtlenítést, kérdezze meg az orvosát, hogy tiszta-e a keze. Orvosismerősöm fertőtlenített a kórteremben kezet, aztán odament a beteg ágyához, a nővér udvariasan rászólt, hogy fertőtlenítse a kezét közvetlenül a beteg előtt. Nem azért, mert tíz másodperc alatt bármilyen baktériumot összeszedett volna a levegőben, hanem azért, hogy a beteg is lássa ezt, és meglegyen a bizalom. Magyarországon egy nővér merne ilyet mondani egy orvosnak? A kérdést mindenki megválaszolhatja magában. Egy magyar orvos, Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy az orvosok kezén lehet valami, ami megfertőzheti a betegeket, és rávette a kollégákat, hogy fertőtlenítsenek kezet, és ezzel megmentette az anyákat. Innen nézve nem óriási szégyen az, hogy a statisztikák szerint az EU-ban Magyarországon használják a legkevesebb kézfertőtlenítőt az egészségügyben? Ezért is lenne fontos a hierarchia lebontása. A hierarchia és a hálapénz nagyon sok dolognak gátja, nagyon sok fiatal nem feltétlenül a fizetések miatt megy külföldre, hanem azért, mert nem kér ebből a korrupt, hálapénzes, feudális rendszerből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik