Belföld

Orosz rulett a sürgősségiken az orvoshiány

„A Honvédkórház esete nem egyedi.” „Orosz rulett, ami a sürgősségin megy.” Két idézet két orvostól.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Dénes Tamás azt mondta, nem egyedi a Honvédkórház esete. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke felidézte, hogy már 2012-ben a Kórházszövetség akkori elnöke jelezte a kormánynak,

egyetlen kórház sem felel meg a személyi minimum feltételeknek.

Szerinte azóta sem változott a helyzet.

Meg merem kockáztatni, hogy egyetlenegy kórház, mondjuk megyei kórházakat veszünk, sürgősségi osztálya sem felel meg a személyi minimumfeltételeknek. Ha ez nem így van, akkor várjuk a kórházigazgatóknak a levelét a szeptemberi beosztással, és mi a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének honlapjára kitesszük, hogy ebben a kórházban nem így van, abban pedig megfelelnek

– tette hozzá az Angliában és Budapesten is dolgozó szakember, aki szerint káosz és anarchia van a kórházakban, de nem pénzügyi tekintetben, hanem a betegellátás szempontjából.

A döntéshozók ezt hiába tagadják, hiszen világszerte gond van az egészségüggyel, a kormánynak ideje lenne belevágnia az észszerű átalakításába, a magas szintű ellátásokat koncentrálnia, ahogy az angliai kórházakban. 

Korábban az orvosi kamara elnöke is felhívta rá a figyelmet: országos szinten gond a sürgősségi szakorvosok hiánya.

Az RTL Klub Híradójának Novák Hunor szintén arról beszélt, hogy vidéken hasonlóak a tapasztalatok, mint a Honvédkórházban.

Orosz rulett, hogy szemészek, bőrgyógyászok dolgoznak a sürgősségin.

Ha így folytatódik, hosszabbak lesznek a várólisták, romlani fog az ellátás minősége, többen fognak meghalni az egészségügyben. A vidéki kórház gyermekosztályán dolgozó orvos nem gondolja, hogy összeomolna az egészségügy. Novák Hunor ugyanakkor elárulta, ő maga is tud olyan vidéki kórházról, ahol patológust állítottak be a sürgősségire.

Bérátömlesztés a Honvédkórház sürgősségijén
Zacher Gábor utódja csak így vállalta a centrum stabilizálását.

Kiemelt fotó: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik