Belföld

Novák Hunor leszedné a glóriát Geréb Ágnes fejéről

Az orvos szerint az otthonszülés egyáltalán nem rossz dolog, de Geréb Ágnes tevékenysége többet ártott az ügynek, mint használt.

Sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejérőlírja blogján a közismert gyermekorvos, Novák Hunor. Elismeri, hogy egy személyben sokat tett, de szerinte még többet ártott az otthonszülés ügyének, nem követte a nemzetközi ajánlásokat, és modern orvosi szemmel vállalhatatlannak tartja tevékenységét.

Novák hangsúlyozza, bár kórházban szülni a legbiztonságosabb, tiszteletben kell tartani a nők jogát, hogy választhassanak.

Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való, alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás és feltételek mellett teljesen biztonságos.

Nemzetközi vizsgálatok szerint nincs különbség az anyát és gyermeket érintő szövődmények tekintetében a kórházi szülés és alacsony rizikójú várandósság esetén az otthonszülés tekintetében – írja az orvos.

Szerinte azonban Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve vállalt be egy otthoni ikerszülést, pedig az ikervárandósság már önmagában komoly kockázati tényező. A baj be is következett, az egyik ikerbaba meghalt. Novák azt is hangsúlyozza, hogy nemcsak a nemzetközi ajánlások, hanem egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is olyan veszélyeztető tényezőként tartja számon az ikerterhességet, ami kizárja az otthonszülést.

Az orvos a hálapénzmaffia felelősségét is felhozza Geréb Ágnes népszerűsége kapcsán, ugyanis a nőgyógyászati szakma a legfertőzöttebb a hálapénz intézményével. A császármetszések, gátmetszések indokolatlanul magas arányát abban látja,

hogy minél nagyobb a vágott seb, annál vastagabb a boríték.

A kórházi fertőzések száma nem elhanyagolható, a szülészetek jelentős része nem törekszik anya- és bababarát kórházak kialakítására. Nem csoda, ha az emberek jó része alternatívát keres, és ezt sajnos Geréb Ágnesben találta meg – jegyzi meg Novák.

Szerinte sokan a pontos szakmai tények ismerete nélkül hiszik, hogy Geréb Ágnest ártatlanul hurcolták meg, pedig erről nincs szó: az otthonszülés önmagában nem rossz, de szakmailag vállalhatatlannak tartja, nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik