Kultúra

A rendszerváltás óta áll már üresen a Hungária körút szovjet tornya

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 04. 14. 20:00

A forgalmas Hungária körút mentén álló épületegyüttesnek a szovjet tisztek után az oroszok lettek a gazdái, hasznosítani azonban azóta sem tudják.
Korábban a témában:

A főváros egyik legforgalmasabb útja, a Hungária körút százhúsz évnyi fejlődés eredményeként nyerte el mai képét: a Fővárosi Közmunkák Tanácsa által 1871-ben kiírt, a Buda és Pest egyesítése utáni városfejlesztési tervek tucatjait adó munkák egyikében a magyarországi szecesszió későbbi nagymestere, Lechner Ödön ugyanis már felvetette az akkori városhatároknál jóval kijjebb futó (így a város jövőbeli terjedését is figyelembe vevő) külső körút ötletét, ennek megszületésére azonban a  Rákóczi (átadásakor még Lágymányosi) híd 1995-ös megnyitásáig kellett várni.

A tényleges út első méterei a millenniumi ünnepségek idején születtek meg, így a ma az Árpád hídtól a Rákóczi hídig tartó pesti szakaszon egy teljes évszázad építészetének lenyomatával találkozhatunk: a századfordulós, robosztus bérházakkal, a két világháború közti modern építészet elfeledett csodáival, a Kós Károly csodavilágát megidéző Cséti István tervezte villával, a kőbányai MÁV-teleppel, a szocializmus évtizedeinek szigorú, vonalzóval rajzolt tömbjeivel, illetve a rendszerváltás utáni irodaház-láz képviselőivel.

Kétszázadik epizódja felé közelítő, térképen is követhető Ismeretlen Budapest sorozatunkban ma ide kirándulunk, hogy megismerkedjünk az elfeledett szellemházzal, ami speciális helyzete miatt közel harminc éve üresen áll.

Fotó: Vincze Miklós / 24.hu

 

A hatvanas-hetvenes évek fordulóján megszületett, a Hungária körút felől csak egy csinosan ívelt erkélyekkel teli tízemeletes toronynak tűnő épület jóval több azonban egyszerű, elhagyatott háznál, hiszen a Jurisich Miklós utcai front felől jól látszik a torony mögött húzódó, apró, garázsbejárattal is rendelkező épület, illetve egy, a toronnyal azonos stílusban épült, a Szobránc utcában hosszan elnyúló ötemeletes tömb.

A komplexum egykor száznyolcvan családnak adott otthont, sőt, némi túlzással város volt a városban, ugyanis saját óvoda, diszkó, illetve mélygarázsok is tartoztak hozzá.

Ezek közül ma már csak a garázsok vannak használatban – a környező házak lakói közül parkolnak itt néhányan – , a többit ugyanis őrzik, sőt, az épületben a városi legendák szerint nem csak mozgásérzékelők találhatók, de a lakásokban még mindig találhatnánk csillárokat, bútorokat, illetve hűtőszekrényeket.

Fotó: Vincze Miklós / 24.hu

 

A már közel három évtizede fennálló állapot oka kimondottan bonyolult, hiszen az eredetileg szovjet tisztek, illetve diplomaták számára épült otthonok a Szovjetunió felbomlása után az Oroszországi Föderáció tulajdonába kerültek, a telek azonban továbbra is a magyar államé.

Az esetleg hasznosítás híre néhány évente egyébként felröppen: legutóbb 2011-ben került szóba a meglepő módon ma is jó műszaki állapotnak örvendő épületek felújítása, így a Magyarországra érkező orosz vendégek ideiglenes otthonává vált volna, a tervek azonban azóta sem váltak valósággá.

Fotó: Vincze Miklós / 24.hu

 

Az őrzött (a tetőn ezzel szemben jókora graffitikkel rendelkező) komplexummal kapcsolatos tervekről megkérdeztük az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségét, akik azonban az elmúlt napokban sem válaszoltak a levelünkre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.