Kultúra

Az űrverseny csúcsán még a játszótereken is rakéták álltak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 09. 28. 15:56

Jó részük mára már eltűnt, hiszen nem voltak épp biztonságosak, de a túlélők ma is emlékeztetnek a két nagyhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok versenyére.
Korábban a témában:

1957 őszén a szovjetek pályára állították a világ első műholdját, a Szputnyik-1-et, majd először érték el a Holdat, de közben az amerikaiak is sorban bocsátották fel a műholdakat és szondákat, sőt, ők teljesítették a legfontosabb célt: 1969-ben embert juttattak a Holdra.

Az egész hatvanas éveket (valamint a hetvenes évek első felét) ez a harc uralta, mely propagandaplakátokon és hangzatos eredményeken túl a mindennapokba is beférkőzött, így az átlagember – akár az egykori Szovjetunióban, a keleti blokk országaiban, az Egyesült Államokban, vagy a világ más, távoli pontjain is élt – egy pillanatra sem tudta elfelejteni, hogy a fejük felett óriási verseny folyik, köszönhetően az űrbe juttatott állatok képét dobozán hordó kekszeknek, játékoknak, cigarettáknak, porcelándíszeknek, tévéadások özönének, a játékiparnak, vagy akár az egyszerű játszótereknek, ahol megmászható, vagy csúszdaként működő rakéták, műholdak, radarállomások, sőt, bolygók jelentek meg.

Az óriási fémjátékok jó része mára persze eltűnt, mivel egy részük menthetetlen állapotba került, másokat egyszerűen leszereltek (ezt az Egyesült Államokban már a hetvenes években, a szovjet utódállamokban viszont sokszor csak a kilencvenes években kezdték meg), és újrahasznosítottak, a maradékot pedig balesetveszélyre hivatkozva (jogosan, hiszen egy ilyen eszköz sokszor segített az idő előtti fogsorváltásban, vagy épp a sebészeknek adott munkát – a szerzőnek is több foga bánta a gömbmászókát) távolítottak el, hogy aztán gyermekbarátabb anyagokból készült, alacsonyabb, és nem betontenger fölé épült játszóterekkel, vagy parkokkal váltsák fel őket.

Néhányuk persze túlélte az elmúlt évtizedeket, így ma is emlékeztetnek egy rég letűnt korra. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Benalla, Ausztrália

Chillichote, Missouri, USA

Des Moines, Iowa, USA

Mount Vernon, Washington

Princeton, Missouri, USA

rocket_in_levy_lowry_memorial_park_princeton_missouri

Torrance, Kalifornia

Thetford, Anglia

Radar, Riverside, Iowa, USA

Védelmi radarrendszer, Killeen, Texas

Oskaloosa, Iowa, USA

Fotók: Wikimedia Commons, amanda, Nels Olsen, Peter Ernel
vissza a címlapra

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.