Kultúra

Tényleg a CCCP feliratot rajzolja ki Eger egyik panelrengetege?

Tudatos tervezés történt, vagy csak a véletlen hozta így?

A szocializmus négy évtizede alatt Magyarországon számolatlanul épültek a szocialista blokkra jellemző épületek és épületegyüttesek, egyikükről sem szól azonban olyan meglepő városi legenda, mint a hevesi megyeszékhely, Eger Északi lakótelepéről, melynek épületei madártávlatból a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségeként meghonosult CCCP mozaikszó betűit adják ki – az egyik, a média által is sokszor átvett, és tényként kezelt verzió szerint mindössze azért, hogy a Budapest és Moszkva közt közlekedő repülőkről nézve jól látsszon az érkező elvtársak számára kedves négy betű.

A történet immár több mint három évtizede, a lakótelep építésének befejezése óta tartja magát, sőt, a három tökéletes C mellett álló, nem túl jól sikerült P betűre is magyarázatot ad: a racionalizálás korszakában már erős volt az igény a változásra, és érezni lehetett a Szovjetunió széthullásának közelségét miatt, így a mérnökök az utolsó pillanatban még változtattak a terveken, kevésbé egyértelművé téve a felirat szándékosságát.

A Paletta Online utánajárt a nevét a Csuvas Köztársaság fővárosáról, Csebokszáriról kapott, a város harmadának otthont adó lakótelepet övező történetnek: az egri önkormányzat Főépítészi Csoportjának vezetője, Rátkai Attila szerint mindez csak szájhagyomány, sőt, a munkát már évekkel a Szovjetunió szétesésének látható kezdete előtt befejezték.

Mindemellett hangsúlyozta: az utolsó betű „tökéletlensége” mutatja, hogy valószínűleg nem építész tervezhette az épületeket, és egyebek közt ez is az oka annak, hogy nem is lett tökéletes.

Eger, Csebokszári lakótelep – Malom utca a Vizimolnár utca felé nézve

„Természetesen sok mindenre lehet következtetni az elrendezésből, de az nyilvánvaló, hogy a P betű építészetileg nem használható épületként. Vagyis még ha valóban a CCCP kirajzolása lett volna a cél, ez akkor is csupán egy erőltetett kísérlet lehetett erre, semmi több.”

– tette hozzá.

Kár a lebilincselő történet hamisságáért, bár a CCCP-sztori legendaként jó eséllyel a tömbök évtizedek múlva történő lebontásáig velünk marad majd.

Fotó: Mapio és Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik