Élő Nagyvilág

Ukrajna felszólította Fehéroroszországot csapatai visszahívására a közös határról

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Az ukrán mentőszolgálat munkatársai és a rendőrség evakuálják a civileket a frontvonalhoz közeli Ukrajinszk faluból Pokrovszk irányába 2024. augusztus 24-én.
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Az ukrán mentőszolgálat munkatársai és a rendőrség evakuálják a civileket a frontvonalhoz közeli Ukrajinszk faluból Pokrovszk irányába 2024. augusztus 24-én.
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről. A tegnapi nap történéseit itt tudja visszakövetni.

Egy szállodát ért orosz rakétacsapásban meghalt a Reuters csapatának egyik tagja, két újságíró megsérült

Meghalt Ryan Evans, a Reuters ukrajnai háborúról tudósító csapatának egyik tagja, a hírügynökség két újságírója pedig megsebesült, miután az oroszok csapást mértek egy szállodára a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában. Evans a Reuters biztonsági tanácsadójaként dolgozott, és azután vesztette életét, hogy egy rakéta belecsapódott a Hotel Sapphire szállodába. Itt Evans egy hatfős csapat tagjaként szállt meg szombaton, írta a hírügynökség közleményében.

Evans korábban brit katona volt, 2022 óta dolgozott a Reutersnek, és világszerte, többek között Ukrajnában, Izraelben és a párizsi olimpián is tanácsokat adott újságíróinak a biztonsággal kapcsolatban. A férfi 38 éves volt. „Mély részvétünket küldjük Ryan családjának és szeretteinek. Ryan nagyon sok újságírónknak segített a világ eseményeiről tudósítani; borzasztóan fog hiányozni”, írta a hírügynökség.

A Reuters két újságíróját kórházban kezelik, egyikük súlyosan megsérült. „Sürgősen további információk után kutatunk a támadásról, többek között a kramatorszki hatóságokkal együttműködve, és támogatjuk kollégáinkat és családjaikat”, közölték.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a szállodát egy orosz Iszkander rakéta találta el, egy olyan ballisztikus rakéta, amely akár 500 kilométeres távolságból is képes csapást mérni. „Egy átlagos városi szállodát semmisített meg az orosz Iszkander” – mondta szokásos vasárnap esti beszédében, hozzátéve, hogy az orosz csapás „teljesen céltudatos, átgondolt volt… részvétem a családnak és a barátoknak”.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére.

Az ukránok kifejlesztettek egy új, a rakétát és a drónt ötvöző fegyvert

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy új, rakéta és drón ötvözetéből álló fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, melyet „Paljanicja” névre kereszteltek.

Az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy képes lesz csapást mérni azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek támadásokat indítanak ukrajnai célpontok ellen, írta az MTI.

Az ukrán elnök azt is közölte, hogy a fegyver már az első sikeres harci bevetésén is túl van, 2024. augusztus 24-én használták. Zelenszkij szerint a fegyver kifejlesztése másfél évet vett igénybe, de a gyártását fel fogják gyorsítani. Az elnök nem közölte a fegyver hatótávolságát, ahogy azt sem, hogy az első bevetésre hol került sor.

Ukrajna felszólította Fehéroroszországot, hogy a csapatait vonja vissza a határról

Ukrajna vasárnap felszólította Fehéroroszországot, hogy vonja vissza a közös határon állomásozó, az ukránok állítása szerint jelentős fehérorosz haderőt és felszerelést. Az ukrán külügyminisztérium óva intette Fehéroroszországot attól, hogy Moszkva nyomása alatt „tragikus hibákat” kövessen el.

A minisztérium közleménye felszólította a fehérorosz fegyveres erőket, hogy „hagyjanak fel a barátságtalan akciókkal” és vonják ki csapataikat a határ hatósugarából. A minisztérium szerint a határon lévő csapatok között fehérorosz különleges erők és korábbi Wagner zsoldos harcosok is voltak. Felszerelésük között harckocsik, tüzérség, légvédelmi rendszerek és műszaki felszerelések is voltak, amelyek az Ukrajna északi határához közeli Gomel régióban helyezkedtek el. A közlemény szerint Ukrajna „soha nem tett és nem is fog barátságtalan lépéseket tenni a fehérorosz nép ellen”.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök augusztus 18-án közölte, hogy Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztatott a fehérorosz határon, és fegyveres erőinek közel egyharmadát a teljes határ mentén állomásoztatta. Fehéroroszország hétfőn közölte, hogy repülőgépeket, légvédelmi erőket és páncélosokat küldött az ukrán határra.

(Reuters)

Olvasói sztorik