Élő Nagyvilág

Putyin terrorizmusnak nevezte a Belgorod elleni támadást

SERGEY BOBOK / AFP
SERGEY BOBOK / AFP

Az orosz–ukrán háborúról a vasárnapi élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Putyin terrorizmusnak nevezte a Belgorod elleni támadást

Terrorizmusnak nevezte az ukrán-orosz határnál fekvő oroszországi Belgorod elleni ukrán csapást Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai katonai kórházban tett hétfői látogatásakor.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség által közölt legfrissebb adatok szerint az ukrán erők múlt szombati támadásában 24 belgorodi vesztette életét és több mint százan sérültek meg.

Ez terrorcselekmény, amely nem marad megtorlatlanul

– szögezte le Putyin, aki újabb csapásokat helyezett kilátásba ukrajnai célpontok ellen. Szavai szerint az ukrajnai frontvonalakon a stratégiai kezdeményezés az orosz fegyveres erők kezében van, és “elsöprik az ellenséget”.
Olyan pusztító eszközeink vannak, amelyekkel a világon egyetlen másik hadsereg sem rendelkezik. Az orosz fegyveres erők képességei folyamatosan és exponenciálisan növekednek

– hangoztatta az orosz elnök. Szavai szerint az ukrán hadsereg gyorsan elhasználja a Nyugattól kapott lőszereket.

Putyin kijelentette, hogy Oroszország szeretné lezárni a konfliktust, de hozzátette, hogy csakis az ő feltételei mellett.

(MTI)

Halálos áldozata is van Kijev újévi bombázásának

A mentést végzők újabb holttesteket emeltek ki a romok alól az ukrán fővárosban, Kijevben, ahol így 28-ra nőtt a december 29-i orosz támadás halálos áldozatainak száma – közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője hétfőn a Telegramon.

A tisztségviselő szavai szerint még harminc ember sérült meg a támadásban. A kijevi városi ügyészség kiemelte, hogy ez a légitámadás követelte a legtöbb halálos áldozatot a fővárosban az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás 2022. február 24-i kezdete óta. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint eddig  2675 köbméter épülettörmeléket szállítottak el. Január 1-jét Kijevben gyásznappá nyilvánították.

(MTI)

Putyin: Fokozni fogjuk a katonai csapásokat

Január elsejével életbe lépett Oroszországban a sorkötelezettségi rendszer változásáról szóló jogszabály, amelynek értelmében az eddigi, kötelező katonai szolgálatra való behívás felső korhatárát 27-ről 30 évre változtatták. Az alsó korhatár változatlanul 18 év maradt.

Korábban Nyikolaj Pankov orosz védelmiminiszter-helyettes azt közölte, hogy akik 2023-ban betöltötték a 27. életévüket, azok 2024-ben nem lesznek sorkötelesek, csupán tartalékosok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy Moszkva fokozni fogja az ukrajnai katonai célpontok elleni csapásokat, miután az ukrán erők a hétvégén „példátlan támadást” hajtottak végre az orosz Belgorod ellen – írja X-bejegyzésében az AFP.

Súlyos orosz dróntámadással indult az új év

Szilveszter éjjel Ukrajnát hatalmas dróntámadás érte: Odesszában a kikötői terminált és lakóépületeket, Mikolajivszkban egy infrastrukturális objektumot, Vinnyicában egy garázst, valamint lakóépületek ablakait rongálták meg a lövedékek – idézi az Ukrajinszka Pravda Andrij Szavodijt, Lviv polgármesterét.

A déli hadműveleti parancsnokság szóvivőjének tájékoztatása szerint 11 órán keresztül tartott az intenzív és tömeges dróntámadás. A kamikaze drónokat este indították el, a harci cselekmények hajnali 4 körül értek véget.

Éjfél körül az ellenség szándékosan a lakónegyedekbe irányította a drónok egy részét, ahol az emberek a saját otthonaikban a családjukkal együtt ünnepelték az újévet. A lezuhant drónok legalább 3 többlakásos toronyházat, 3 magánházat, valamint gazdasági épületeket rongáltak meg

– tájékoztatott a déli hadműveleti parancsnokság az odesszai helyzetről.

Oleg Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy egy 15 éves tinédzser meghalt a támadás következtében, és hét sérültet láttak el a helyszínen.

Zelenszkij újévi ígérete: Ukrajna 2024-ben több fegyvert gyárt majd

Volodimir Zelenszkij újévi üzenetében azt ígérte, hogy Ukrajna az új esztendőben az eddiginél több saját fegyvert gyárt majd – írja hétfői cikkében a bbc.com,

Ezzel az ukrán elnök megismételte egy korábbi ígéretét, miszerint legalább egymillió drónt készítenek majd 2024-ben. Az Oroszország elleni háború kitörésének harmadik évfordulójához közeledve Zelenszkij az óév utolsó napján úgy fogalmazott:

Jövőre az ellenség érezni fogja a hazai termelés haragját.

Hozzátette, a hazai gyártás növelése mellett 2024-ben F-16-os vadászgépekkel is gazdagodik az ukrán haderő, ezeket a nyugati szövetségesekről kapja a megtámadott ország.

A pilótáink már gyakorolnak az F-16-os repülőgépeken, és biztosan látni fogjuk őket az égen

– fogalmazott Zelenszkij.

Olvasói sztorik