Élő Nagyvilág

Putyin: Sosem hátrálunk meg

Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP
Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

A háború legfontosabb szombati eseményeiről itt tájékozódhat.

Putyin: 2024 a családok éve lesz Oroszországban

Oroszország képes a legnehezebb feladatokkal is megbirkózni és sosem fog meghátrálni, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók. Hangsúlyozta: semmi sem képes megosztani az orosz népet.

Nem egyszer bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a legnehezebb feladatokkal megbirkózni, és sosem hátrálunk meg, mert nincs olyan erő, amely képes lenne megosztani minket, elfelejtetni velünk ősapáink emlékét és hitét, vagy megtorpantani fejlődésünket

– húzta alá az orosz elnök.

Mi egy ország vagyunk, egy nagy család. Szavatoljuk hazánk biztos fejlődését, állampolgáraink jólétét és még erősebbé fogunk válni. Együtt vagyunk. És ez Oroszország jövőjének legmegbízhatóbb záloga

– mondta Putyin újévi jókívánságaival zárva beszédét hozzátéve, hogy 2024 a családok éve lesz Oroszországban.

(MTI)

Megtorlás volt az éjszakai harkivi támadás a szombati belgorodi csapás miatt

Oroszország vasárnap közölte, hogy az éjszaka folyamán katonai létesítményeket támadott meg Harkivban. A közlemény szerint a támadás az egykori Harkiv Palace szállodát és az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkivi főhadiszállását érte. Az oroszok szerint a támadásban megölt személyek között voltak a Belgorod elleni szombati ukrán támadás résztvevői, katonai és hírszerző tisztek, valamint határon átnyúló támadásokra készülő „külföldi zsoldosok és fegyveresek” is. Az éjszakai támadás az orosz közlés szerint megtorlás volt.

Harkivi illetékesek szerint legalább hat rakéta csapódott be, minimum huszonnyolc ember megsebesült, emellett lakóépületek, szállodák, egészségügyi intézmények rongálódtak meg, amit lakóházak elleni dróntámadások sora követett.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod regionális kormányzója elmondta, hogy a régió fővárosát ért szombati ukrán rakétatámadás halálos áldozatainak száma közben huszonnégyre emelkedett.

A Kommerszant című orosz lap arról írt, hogy Ukrajna Harkiv térségéből lőtte ki rakétáit.

Lavrov: Több mint kétszáz ukrán harcost ítéltek el eddig orosz bíróságokon

Több mint kétszáz ukrán harcost ítéltek börtönbüntetésre orosz bíróságok a háború kezdete óta – derül ki egy vasárnap közölt interjúból, amelyet az orosz RIA hírszolgáltató készített Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Oroszország és Ukrajna kölcsönösen számos atrocitással vádolja egymást az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. Az ENSZ folyamatosan tárja fel azokat a bizonyítékokat, amelyek az orosz hatóságok által elkövetett háborús bűnökre, emberi jogi jogsértésekre, például kínzásokra, nemi erőszakra és gyermekek elhurcolására utalnak.

Márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, azt állítva, hogy az ukrán gyermekek erőszakos deportálása Oroszországba háborús bűncselekménnyel ér fel.

(Reuters)

Rakéta- és dróntámadás Harkivban, huszonkét sérült

Rakétákkal és drónokkal támadta meg Oroszország a szilveszter előtti órákban Harkiv városát – tudatta a polgármester vasárnap. A támadások első hullámában legalább hat rakéta csapódott be a városban – fűzte hozzá az ukrán rendőrség. Az incidensben legalább huszonkét ember megsérült. Tizenkét társasházat, tizenhárom lakóházat és egy óvodát ért találat – közölték.

Korábbi közlések szerint a sebesültek között van egy tizennégy és egy tizenhat éves fiú, valamint egy német újságírócsoport biztonsági tanácsadója is.

A város polgármesterének közlése szerint a harkivi támadás egy nagyobb volumenű, Kijevre is kiterjedő támadás része volt.

Az év utolsó hetében Oroszország és Ukrajna is fokozta a támadások intenzitását. Az orosz erők pénteken a háború legnagyobb légitámadásában legalább harmincegy civilt öltek meg Ukrajnában.

(Reuters)

Már huszonkét halottja van a belgorodi ukrán támadásnak

Huszonkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma az oroszországi Belgorodban – közölte vasárnap Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Reuters hírügynökség szerint. A szombati ukrán légitámadást az elöljáró „válogatás nélküli” támadásként jellemezte.

Az orosz védelmi minisztérium még szombaton ismertette, hogy Ukrajna két irányított lövedékkel és több rakétával lőtte Belgorodot. A lövedékek nagy részét megsemmisítették ugyan, de a haláleseteket így sem sikerült megakadályozniuk.

Gladkov vasárnap azt mondta, hogy a támadásban harminc lakóház, valamint több épület és autó is megrongálódott. A halottak között három gyermek van, és százkilenc ember megsebesült.

Az Észak-Ukrajnával szomszédos Belgorodi régiót más orosz határ menti övezetekhez hasonlóan egész évben érték támadások, amelyekért a hatóságok Ukrajnát okolták. Soha korábban azonban ilyen léptékű támadásról nem számoltak be.

Noha mindkét fél tagadja, hogy civilek ellen irányulna a háború, az ENSZ szerint Ukrajnában több mint tízezer, Oroszországon belül pedig közel hatvan civil halt meg eddig a 2022 februárja óta tartó vérontásban.

Az esetet Ukrajna nem kommentálta.

Olvasói sztorik