Élő Nagyvilág

Prigozsin bejelentette Bahmut elfoglalását, az ukránok szerint kritikus a helyzet, de kitartanak

AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group
AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group

Zelenszkij váratlanul megérkezett a G7-csúcsra

Csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Hirosimába, a G7-ek japán csúcstalálkozóján személyesen is jelen lesz. Az ukrán elnök végül egy francia kormánygéppel landolt – írja a BBC.

Zelenszkij néhány órával azután érkezett, hogy Amerika bejelentette, ukrán pilótákat képez ki amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeken.

A csúcstalálkozó majd holnap zárul.

Zelenszkij jelenléte – írja a BBC – eléggé meghatározza a G7 hangulatát, némileg “ledominálja” a találkozót.

A G7 Kínától vár nyomásgyakorlást, de az oroszoknak ez nagyon nem tetszik

A világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) szombati nyilatkozatában felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli, azonnali és teljes kivonása érdekében.

Reagálásában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: a szombati hirosimai G7-csúcstalálkozón megvitatott és elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína feltartóztatása. “A feladatot jól hallhatóan és nyíltan közölték: legyőzni Oroszországot a harctéren, de azon túlmenően is el kell pusztítani mint geopolitikai versenytárs” – fogalmazott az orosz külügyminiszter egy konferencián felszólalva. Lavrov megismételte Moszkva azon álláspontját, amely szerint a Nyugat Ukrajnát eszközként használja arra, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra.

Mindeközben a kínai külügyi szóvivő erre reagálva arra panaszkodott (nem kizárólag az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozat miatt) , hogy Peking meglátása szerint a G7-országok ragaszkodnak ahhoz, hogy “manipulálják a Kínával kapcsolatos kérdéseket, illetve hogy lejárassák és támadják az országot”.

Ellentmondó hírek érkeznek Bahmutból

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes szombaton azt közölte, hogy Bahmutban kemény harcok folynak, kritikus a helyzet, és az ukrán csapatok a város délnyugati részén védenek néhány ipari létesítményt.

Az ukrán hadsereg ezt megelőzően cáfolta, hogy az orosz Wagner csoport zsoldosai teljes mértékben átvették volna az irányítást a kelet-ukrajnai város felett.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője ugyanis szombaton azt közölte: a háború leghosszabb, hónapok óta tartó és legvéresebb csatája a győzelemükkel ért véget, déli 12 órakor teljesen elfoglalták Bahmutot. Azt is bejelentette, hogy csapataik május 25-étől visszavonulnak a városból pihenés céljából.

Orosz miniszterhelyettes: Kolosszális kockázatot vállal a Nyugat, ha F-16-osokkal látja el Ukrajnát

A nyugati országok kolosszális kockázatot vállalnak, ha F-16-os vadászgépekkel látják el Ukrajnát – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök megadta az engedélyt arra, hogy az európai szövetségesek a régóta vágyott F-16-os vadászgépekkel lássák el az ukrán légierőt.

Korábban az ukrán vezérkar arról beszélt, hogy 40-50 F-16-ossal meg tudnák védeni az ukrán légteret az orosz légi támadásoktól. Ugyanakkor azt hivatalosan egyetlen ország sem jelezte, hogy F-16-os vadászgépeket akar adni Ukrajnának, az Egyesült Államok sem. Az ukrán pilóták F-16-osra való kiképzése azonban már elindult.

„Látjuk, hogy a nyugati országok továbbra is ragaszkodnak az eszkalációs forgatókönyvhöz. Ez kolosszális kockázatokkal jár rájuk nézve” – idézte a külügyminiszter-helyettest a TASZSZ orosz hírügynökség.

Döntés született az F-16 osok átadásáról

A Reuters hírügynökség szerint a nyugati országok már döntöttek arról, hogy F-16-os vadászgépeket adnak át Ukrajnának. Az „F-16-os koalíciót” Nagy-Britannia és Hollandia hozta létre, utána csatlakozott hozzá Dánia, Franciaország, Belgium, USA és Portugália is.

Az ukránok régóta könyörögtek korszerű nyugati vadászgépekért, de sokáig hiába. Állításuk szerint 40-50 darab F-16-ossal biztosítani tudnák Ukrajna légterét az oroszoktól.

Debrecen lélekszámának megfelelő katonát veszthettek el az oroszok

Közzétette az előző napi orosz veszteségeket az ukrán védelmi tárca. Eszerint elmúlt 24 órában 670 orosz katona esett el, négy tankot és öt páncélozott járművet vesztettek el.
Az invázió kezdete, vagyis tavaly február 24-e óta már 202.430 orosz katona halt meg a fronton az ukránok összesítése szerint, ami Magyarország második legnagyobb városának, Debrecen lakosságszámának felel meg. Tankból 3781, páncélozott járműből pedig 7382 semmisült meg vagy vált használhatatlanná.

Ezeket az adatokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni.

Zelenszkij: Ma közelebb került a béke

„Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a Francia Köztársaság repülőgépén érkezett Hirosimába. Az ukrán elnök eredetileg azt tervezte, hogy videón csatlakozik az eseményhez. Az, hogy személyesen részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki.

Az ukrajnai háború a találkozó egyik fő témája. Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött. A hétvégén Zelenszkij kétoldalú tárgyalásokat folytat a G7, valamint India és Brazília vezetőivel. Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától.

Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik – írta az MTI.

Volt nagykövet: A magyar–ukrán kapcsolatok nem olyan rosszak, mint amilyennek látszanak

A dolog nem volt teljesen váratlan. Akkor már hetek óta arra figyelmeztettek a különféle hírszerzések, hogy támadás várható. Mivel azonban még az ukrán vezetés is nyugtatni próbálta a kedélyeket, azt mégsem mondhatom, hogy számítottunk rá. Így aztán azon a napon is egyszerűen bementünk dolgozni. Később hallottuk a szirénákat, a robbanásokat – de az első órákban teljesen hihetetlennek tűnt, hogy valóban kirobbant a háború

– idézte fel a 2022. február 24-ei eseményeket a Magyar Nemzetnek adott interjúban Íjgyártó István nemrégiben leköszönt kijevi nagykövet. Nem sokkal később beköltöztek a nagykövetség épületébe, majd amikor úgy ítélte meg, túl nagy a kockázata a főváros bekerítésének, azt javasolta, ideiglenesen helyezzék át a követséget Lembergbe (Lviv).

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz csapatok elhagyták Kijev környékét, azonnal visszatértünk a fővárosba. Ez egyfajta gesztus is volt az ukrán központi vezetés felé

– tette hozzá.

Íjgyártó kitért arra is, hogy sokszor kérették be az ukrán külügyminisztériumba, ám „a beszélgetések hangulata gyakran sokkal békésebb volt, mint a tálalásuk a sajtóban. Előfordult, hogy szinte ki sem léptem az épületből, már megjelent egy közlemény az ügyről, amiben erősebb volt a hangnem, mint amit velem szemben használtak.”

Hangsúlyozta azt is, azzal vádolni a kárpátaljai magyarságot vagy Magyarországot, hogy elszakítanák a területet Ukrajnától, teljes abszurdum. Megjegyezte még:

Sok helyen jártam Ukrajnában, de soha semmilyen magyarellenességet nem tapasztaltam. A magyarellenes érzelmeket sajnos a propagandamédia táplálja.

Szerinte az ukrán sajtóban a magyar politika minden olyan rezdülése nagy nyilvánosságot kapott, ami nemtetszést válthatott ki, viszont „agyonhallgatták az óriási segítséget”. Ettől függetlenül meggyőződése, hogy a magyar–ukrán kapcsolatok nem olyan rosszak, mint amilyennek látszanak.

Egy esetleges Orbán-Zelenszkij találkozóról azt mondta: „Az elmúlt harminc évben számos olyan kommunikációs csatorna épült ki a két ország között, amelyek az utóbbi években felmerülő problémákon segíthettek volna. Például 1989 óta létezik egy kisebbségi vegyes bizottság, amely remek fóruma lehetett volna a vitatott törvények párbeszéd útján történő tisztázására. Ezt mindmáig nem sikerült összehívnunk, és mondhatom, nem a magyar fél hibájából. Hasonló módon a gazdasági vegyes bizottság közös ülését az ukrán fél az utolsó pillanatban mondta le. Számtalan olyan eszköz áll tehát rendelkezésünkre, amelyet nem merítettünk ki, de előkészítenének egy legfelsőbb szintű találkozót.”

Újra 12 ezer fölött a napi menekültek száma

Az ukrán-magyar határszakaszon 6189-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6218-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 12407-en érkeztek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 85 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írta közleményében a rendőrség.

Most sem úszta meg Kijev orosz támadás nélkül

Ezt az éjszakát sem úszták meg a kijeviek orosz légi támadás nélkül. Az ukrán főváros légvédelme szerencsére jól működött, mind a 21 bombákkal megrakott drónt lelőtték. A drónok lehulló darabjai azonban lakóépületekben és autókban is károkat okoztak.

Ez májusban már a tizenegyedik orosz légi támadás Kijev ellen (ha az egész országot nézzük, akkor a tizenhatodik) és eddig mindössze négy olyan májusi éjszaka volt, amikor nem kellett légi riadót elrendelni.

Olvasói sztorik