Nagyvilág

5000-re nőtt a török-szír földrengés halálos áldozatainak száma, Erdogan hétnapos nemzeti gyászt rendelt el

Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / AFP
Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / AFP

FRISSÍTÉS – 11:00

Törökországban a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma 3419-re emelkedett – jelentette be kedd délelőtt Fuat Oktay török alelnök, így a Szíriában meghalt legkevesebb 1602 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki. Törökországban a sebesültek száma 20 426-ra nőtt.

Az MTI híre szerint Oktay azt is közölte, hogy a három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket.

Legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben összesen 11 302 romba dőlt épületről érkezett hozzájuk bejelentés, de a fennmaradó közel 6000 épület állapotát egyelőre nem tudták felmérni. A mentési munkálatokban 24,5 ezer hivatásos vesz részt.

FRISSÍTÉS – 9:15

Tovább emelkedett a hétfői földrengés áldozatainak száma. Orhan Tatar, a török katasztrófavédelmi hatóság (AFAD) tisztviselője közölte: kedd reggelre 3381-re emelkedett az elhunytak száma, 20 426 személy pedig megsérült. Tatar azt is elmondta, hogy több mint 5700 épület semmisült meg. Szíriában az egészségügyi minisztérium és a Fehér Sisakosok mentőszervezet szerint legalább 1444 ember halt meg, és mintegy 3500-an megsérültek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma:

  • Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be,
  • Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.

Az AFAD tájékoztatása szerint Törökországban 4758 összedőlt épületből csaknem 8000 túlélőt mentettek ki. A sérültek száma Törökországban a 16 ezret közelíti, Szíriában pedig 3500 sérültről tud a damaszkuszi kormány.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte.

A szeizmológusok szerint a 7,8-as erejű rengés volt a valaha mért legnagyobb földrengés Törökországban.

Később az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről is bejelentést tett, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. Ezt követően száznál is több (5-ös, 6-os erősségű) utórengés következett.

Kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén, 2 km mélységben. 

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerint az időjárás is megnehezíti a mentőegységek dolgát: a hóvihar és kemény fagyok miatt több mentőhelikopter sem tud felszállni. A havasak és jegesek az utak, valamint a heves esőzések miatt a Vörös Félhold is arra kéri az embereket, hogy ne próbálják meg maguk megközelíteni a helyszínt, hanem adományokkal segítsék az áldozatokat.

Az UNICEF közleményében azt írja:

házak ezrei pusztulhattak el, ami miatt családok maradtak fedél nélkül az évnek abban a szakaszában, amikor a hőmérséklet rendszeresen fagypont alá süllyed, gyakori a havazás és a jeges eső. A közelmúltban heves hóviharok sújtották Szíria és Törökország egyes részeit is, és további fagypont alatti hőmérsékleteket jósolnak.

Kahramanmarasban a túlélők sokan családostul tüzet gyújtottak, és úgy próbálták átvészelni az éjszakát, miután a földrengés miatt otthontalanná váltak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget: Magyarországról a Hunor mentőszervezet hétfőn indult Törökországba.

Mindenki kiteszi a szívét-lelkét, de a téli időjárás, a hideg és az újabb földrengés éjszaka megnehezíti a dolgot

– tudatta a török államfő.

(CNN/MTI)

Kapcsolódó
A tudomány számára is újdonság az eddigi rekordnál 25-ször erősebb török földrengés
A szakértők sem számítottak arra, hogy ennyire erős földrengés pattanjon ki Törökország déli régiójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik