Élő Nagyvilág

Száznál is több ukrán katonát engedtek szabadon az oroszok egy fogolycsere részeként

Ukrán Elnöki Hivatal / AFP
Ukrán Elnöki Hivatal / AFP
Élő hírfolyam a háborúból.
  • 116 ukrán katonát engedtek szabadon az oroszok.
  • A fogolycsere részeként az oroszok 63 katonájukat kapták vissza.
  • Portugália is Leopard tankokat küld Ukrajnának.
  • Egész Ukrajna területén légiriadó van.
  • Leállt az áramszolgáltatás Odesszában.
  • Ukrajna megsegítésére fordíthatják az Amerikában lefoglalt orosz pénzt.
  • A pénteki nap eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Ennyi maradt a lebombázott mariupoli színházból

Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren tett közzé felvételeket a mariupoli színház maradványairól. Az Azov-tenger partján fekvő várost március közepén bombázták az oroszok. Az egész világot sokkolta, amikor a mariupoli színház épületét is találat érte, miután többszáz civil húzta meg magát ott, és egyértelműen jelezték a bejáratoknál, hogy közülük sokan gyerekek. A felirat repülőről is tisztán látható volt.

Az Amnesty International értesülései szerint az orosz hadsereg a támadást egy hadi repülőgéppel hajtotta végre, mely két, egyenként 500 kilogrammos bombát dobott le az épületre. A mentésben részt vevők 12 holttestet tudtak azonosítani, ami lényegesen kevesebb, mint amennyi áldozatot követelt a támadás, de elismerték, hogy az áldozatok pontos számát sosem tudják megállapítani majd.

(Guardian)

Leállt az áramszolgáltatás Odesszában

A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson történt súlyos meghibásodás miatt leállt az áramszolgáltatás

– közölte szombaton Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A helyzet nehéz, a baleset súlyos, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramszolgáltatást, különösen a létfontosságú intézményekben

– írta a kormányfő Telegram-csatornáján.

Az odesszai alállomást korábban többször megrongálták orosz rakétacsapások. Az energiaügyi miniszter elindult Odesszába, hogy a nemzeti áramszolgáltató vezérigazgatójával közösen felügyelje a helyreállítási munkákat.

Smihal közölte, a hatóságok jelenleg a létfontosságú intézmények és az árammal fűtött lakóházak áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoznak.

Odesszában jelenleg plusz két Celsius-fokos a hőmérséklet, a jövő hétre fagypont alatti hőmérsékleteket jeleztek előre.

Smihal közölte, hogy az energetikai miniszter elrendelte az állami raktárakban rendelkezésre álló összes generátor Odesszába szállítását egy napon belül, és utasítást adott a külügyminiszternek, hogy kérje Törökországtól erőműhajók küldését a város megsegítésére.

(MTI)

Az oroszok szerint kiűzték az ukrán katonákat Dvoricsnából

A Nyugati Hadseregcsoport csapatai Kupjanszk irányába előrenyomulva a Harkiv megyei Dvoricsna település nyugati részéből kiszorították az ukrán erőket

– mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik. Az Izjumból kivonuló orosz erők itt próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba.

A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

(MTI)

Fejbe lőtték az orosz zsoldosvezért, aki egy ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt tavaly

Orosz sajtóhírek szerint fejbe lőtték Igor Mangusevet, aki tavaly augusztusban azzal került a hírekbe, hogy a kezében egy olyan koponyát tartva szónokolt, amelyről azt állította, hogy az Azovsztal üzemet védő ukrán katonáé volt. Mangusev egy orosz neo-náci csoportot vezetett, de Mark Galeotti, az egyik legismertebb brit Oroszország-szakértő szerint Mangusev több volt szimpla zsoldosnál: politikai propagandista volt, aki közeli kapcsolatban állt a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal is. Galeotti szerint ugyan Mangusev hivatalosan az orosz hadsereg tisztje volt, valójában egy bizonytalan hátterű, zsoldosokból álló egységet vezetett. Egyes vélemények szerint nem is Prigozsin embere volt, hanem a saját szakállára tevékenykedett.

Most fejlövéssel szállították kórházba Luhanszk tartományban, és minimális esélyei vannak a túlélésre. Az orvosok szerint egy rövid csövű pisztolyból közelről leadott lövés következtében sebesült meg, mely körülmények Galeotti szerint nem háborús sebesülésre utalnak. Bár az nem világos egyelőre, hogy Mangusev maga volt-e a célpont, vagy inkább Prigozsinnak szánt figyelmeztetésről van szó, a szakértő szerint Oroszország visszacsúszik a „vad 90-es évekbe” ), amikor a gyilkosság üzleti taktika volt, és a politika, az üzlet, a bűnözés és a háború között elmosódtak a határok.

Dömötör Csaba szerint az EP újabb lépést tett a háború eszkalációja felé

Ez minden, csak nem békefelhívás. Sokkal inkább egy nagy lépés a háborús eszkaláció felé

– mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Európai Parlament héten elfogadott, az orosz-ukrán háborúról szóló határozatáról a közösségi oldalán közzétett videóbejegyzésében.

Dömötör Csaba két aggályos pontot is lát:

  • a határozat hetedik pontja szerint növelni és gyorsítani kell a fegyverszállításokat Ukrajna irányába,
  • huszonhatodik pontjában pedig felszólítanak az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és az urán teljes embargójára, azaz teljesen megtiltanák az orosz olajon túl a gáz és a nukleáris fűtőelemek behozatalát is.

Az államtitkár szerint az embargóval az Európai Parlament nem csak a korábbi szankciókat támogatja, hanem az inflációt is.

Lesz vitánk a következő hetekben

– jelezte Dömötör.

(MTI)

116 ukrán katonát engedtek szabadon az oroszok

Volodimir Zelenszkij Elnöki Hivatalának vezetője, Andrij Jermak közölte: 116 katonát kapott vissza Ukrajna egy hadifogolycsere keretében.

A délelőtt során Oroszország közölte, hogy 63 hadifoglyot, köztük „érzékeny kategóriájúakat” is szabadon engedtek az ukránok, az Egyesült Arab Emirátusok közvetítésével megvalósult tárgyaláson.

Jermak egy videót is közzétett a katonákról, amint egy buszon tartanak hazafelé, valamint egy fotót, melyen zászlókkal fotózkodnak.

Mariupol védői, herszoni partizánok és mesterlövészek Bahmut környékéről

– írta a kabinetfőnök.

(The Guardian)

Leopárdokat küld Portugália Ukrajnának

Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának. Erről Antonio Costa miniszterelnök számolt be szombaton.

Nem új harci járművekről van szó, Portugália egyelőre tárgyal Németországgal a birtokában lévő számos működésképtelen Leopard javításához szükséges alkatrész beszerzéséről.

Costa úgy fogalmazott, hogy:

Jelenleg azon dolgozunk, hogy március végéig néhány harckocsinkat oda tudjuk adni… Nem tudom, hány harckocsit fogunk Ukrajnába küldeni, azt majd a megfelelő időben közöljük.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugália 37 Leopard 2 harckocsival rendelkezik, amit a helyi média azzal egészített ki, hogy a tankok zöme működésképtelen.

A portugál védelmi minisztérium sejtelmesen azt közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a „fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről”.

Leopard 2
Daniel Karmann / DPA / AFP Leopard 2

Amúgy:

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy hazája 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások első hullámában.

Légiriadó Ukrajna egész területén

Szombat reggel 9 óra 5 perckor (magyar idő szerint 8 óra 5 perckor) légiriadót rendeltek el Kijevben, majd az ország teljes területén.

Legutóbb péntek reggel hirdettek légiriadót Ukrajna-szerte.

Ukrajna megsegítésére fordíthatják az Amerikában lefoglalt orosz pénzt

Engedélyeztem az elkobzott orosz vagyontárgyak első alkalommal történő átruházását Ukrajnában történő felhasználásra!

Ezt az USA főügyésze, Merrick Garland jelentette be, miután Washingtonban tárgyalt Andrij Kostin ukrán főügyésszel.

A pénz, mintegy 5,4 millió dollár a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok fontos finanszírozójától, Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származik.

Áprilisban az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma feketelistára helyezett egy 40 magánszemélyből és szervezetből álló, Malofejev vezette hálózatot, melyet állításuk szerint a szankciók kijátszására használtak.

(CNN)

63 orosz hadifoglyot engedtek el az ukránok

Hírügynökségi információk szerint a minap orosz hadifoglyok újabb csoportját engedték szabadon az ukránok, most épp 63 embert, köztük „érzékeny kategóriájúakat” is.

A tárgyalásokon az Egyesült Arab Emirátusok volt a közvetítő.

(Reuters)

Német szövetségi legfőbb ügyész: Háborús bűnökért felelősségre kell vonni az orosz állami vezetőket

A német szövetségi főügyész, Peter Frank a Welt am Sonntagnak nyilatkozva kijelentette:

Nemzetközi bíróság előtt felelősségre kell vonni az orosz állami vezetőket és azokat, akik a legmagasabb katonai szinten végrehajtják a döntéseket.

A főügyész néhány további állítása:

  • Németország 2022 márciusában kezdett bizonyítékokat gyűjteni az esetleges háborús bűnök vádemelésére, többek között ukrán menekültek megkérdezésével és nyilvánosan elérhető információk kiértékelésével
  • ezen bizonyítékok száma már százas nagyságrendű; jelenleg a buchai tömeggyilkosságokra és az ukrán civil infrastruktúra elleni támadásokra összpontosítanak
  • a német ügyészek még nem nyomoznak konkrét személyek ellen.

(Reuters)

Megöltek egy az ukrajnai fronton dolgozó amerikai orvost

A 34 éves Pete Reed civilek evakuálásában segített, amikor járművét találat érte Bakhmutban.

Pete Reed január második hetében csatlakozott a Global Outreach Doctors nevű humanitárius non-profit önkéntes szervezet ukrajnai kontingenséhez.

Pete Reed a New Jersey állambeli Bordentownból származott, az amerikai tengerészgyalogság tagjaként két etapban szolgált az afganisztáni Helmandban. Leszerelését követően és síoktatóként dolgozott Wyomingban.

Ezt követően a Team Rubicon katasztrófaelhárítási szervezetnél helyezkedett el, majd 2015 végén az Iszlám Állam elleni háborúban Észak-Irakba került orvosként, a kurd pesmerga-erők orvosi csapatát vezette.

(The Guardian)

Olvasói sztorik