A következő élő közvetítés része Webernek elege van Orbánból, Magyarország nélkül is mielőbb bevezetnék az olajembargót, von der Leyen nem számít megállapodásra

Webernek elege van abból, hogy Orbán diktál az olajembargó ügyében

 Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni

– mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy hétfői interjúban.

Az MTI tudósítása szerint a német politikus leszögezte, hogy az Európai Tanács hétfőn kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert erkölcsileg vállalhatatlan, hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába. Weber ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját.

Eliano Imperato / Controluce / AFP

„Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet. Ha a magyar kormány nem hajlandó felhagyni a blokáddal, akkor el kell érni, hogy az EU a leglassabbakat hátrahagyva haladhasson előre” – fogalmazott egyértelműen a német politikus, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök nem játszadozhat velük, szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

A fentiek tükrében Weber szerint az embargó körüli vita egyúttal azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik