A következő élő közvetítés része Elérték a harcok Mariupol központját, százak vannak még a bombázott színház romjai alatt

Hszi Csinping kínai elnök Bidennek: Senkinek sem érdeke a konfliktus

Vadim Ghirda / MTI / AP
Vadim Ghirda / MTI / AP

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csinping kínai elnök magyar idő szerint pénteken kora délután biztonságos videóhívást kezdeményezett. A Fehér Ház korábbi közleménye szerint a két nagyhatalmi vezető arra készült, hogy megvitassák a Kína és az USA közötti versengés kezelésének lehetőségeit, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúját és más, a felek számára kölcsönösen fontos kérdéseket. A nyugati hírszolgáltatók mellett a CCTV kínai állami hírcsatorna is beszámolt arról, hogy folyamatban van a hívás a két világvezető között.

Eszerint Hszi Csinping a hívás során úgy fogalmazott: a konfliktus senkinek nem áll érdekében.

„Az államok közötti kapcsolatok nem léphetnek át a katonai konfrontáció szakaszába. A konfliktus és a konfrontáció senkinek nem érdeke. A béke és a biztonság a nemzetközi közösség legbecsesebb kincse”

– idézte a CCTV a kínai elnök szavait.

A két ország vezetői között hónapok óta ez az első ismert megbeszélés – közölte még csütörtökön a Fehér Ház.

A videóhívásra napokkal azután került sor, hogy amerikai diplomáciai értesülés szerint Kína állítólag hajlandóságot mutatott volna, hogy Oroszországnak katonai és pénzügyi segítséget nyújtson az Ukrajna elleni háborúban. Az egyelőre nem világos, hogy Kína valóban szándékozik-e segítséget nyújtani Oroszországnak – közölték hírszerzésben járatos források még a hét elején a CNN-nel.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik