Nagyvilág

Putyin miatt hagyják faképnél munkatársai az egykori német kancellárt

WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő hírhedt barátsága miatt ismét terítékre került a német sajtóban Gerhard Schröder, Németország korábbi kancellárja. A napokban Schröder négy munkatársa is felmondott lelkiismereti okokra hivatkozva. Ez a négy távozó alkalmazott vitte az exkancellár Bundestagbeli irodáját.

A 77 éves Schröder számára a legérzékenyebb veszteség, hogy a távozók között van Albrecht Funk irodavezető is, aki több mint 20 évig volt a politikus bizalmasa és beszédírója. Funk nyilvánosan szembefordult a veterán politikussal, amiért az nem határolódik el Putyin orosz elnöktől.

A szociáldemokrata Schröder 1998 és 2005 között töltötte be a kancellári posztot, választási veresége után azonban általános megütközést váltott ki azzal, hogy rögtön felügyelőbizottsági elnök lett a Németországba orosz földgázt szállító Északi Áramlat megépítésére alapított cégnél, a Nord Stream AG-nál. 2017-ben a Rosznyeft orosz olajipari társaság felügyelőbizottsági elnökének is megválasztották, idén február elején pedig bejelentették, hogy a Gazprom FB-tagjának is jelölték.

Schröder az ukrajnai invázió kezdete óta orosz biztonsági érdekekről beszél, sőt február elején egy podcast-beszélgetésben azt is állította, hogy nem Oroszország, hanem Ukraja a “kardcsörtető” fél ebben a konfliktusban. Az ex kancellár azóta sem hajlandó szakítani Putyinnal, ráadásul eddig az orosz energiavállalatoknál betöltött vezető posztjairól sem mondott le.

A volt kancellár pártja az SPD számára is egyre kellemetlenebbé válik. A pártvezetés korábban igyekezett a magánszféra részeként feltüntetni Schröder orosz üzleti kapcsolatait, de miután a német politika a hét végén úgy döntött, hogy kész Ukrajna számára akár katonai segítséget is nyújtani, bekeményítettek Schröderrel szemben is.

Lars Klingbeil, az SPD új elnöke szombaton nyilvánosan elhatárolódott Schrödertől, és felszólította, hogy vessen véget üzleti kapcsolatának Putyinnal. Klingbeil közölte, hogy a párt egyértelmű magatartást vár el egykori vezetőjétől.

Az ember nem köt üzletet egy agresszorral, főleg egy olyan háborút szító politikussal, mint Putyin

– mondta az SPD elnöke.

Néhány napja a New York Times is foglalkozott a Schröder-üggyel, kiemelve, hogy egy volt osztrák kancellár, Olaszország és Finnország korábbi miniszterelnöke lemondtak azokról a tisztségeikről, amelyeket orosz vállalatok igazgatótanácsában töltöttek be. Christian Kern, Matteo Renzi és Esko Aho is az ukrajnai orosz invázió miatt érezte úgy, hogy nem vállalhat tovább szerepet a cégek vezetésében, Schröder azonban nem követte európai politikustársai példáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik