Gazdaság

Nagy slamasztikában az Északi Áramlat2 gázvezetéket építő cég

Clemens Bilan / EPA / MTI
Clemens Bilan / EPA / MTI

Nagy bajba került az Északi Áramlat2-t építő, tulajdonló cég, derül ki a Reuters információiból. Ez az a gázvezeték, amelyen Oroszországból szállítanának gázt Németországba, megduplázva  az eddigi gázszállítási kapacitást. A gázvezeték tavaly elkészült, de még nincs üzembe helyezve, mert az engedélyezési eljárás folyik. Pontosabban elakadt, Németország felfüggesztette az engedélyeztetést, ráadásul az Egyesül Államok a múlt héten az oroszok lépése miatt (még Ukrajna lerohanása előtti napokban két szakadár terület függetlenségét ismerte el Oroszország) szankciókat vetett ki Oroszországra, amelyek érintik ezt a céget is. Az USA megtiltotta, hogy március 2.  után üzleteljenek a cégek, jogi személyek az Északi Áramlat2-t építő, tulajdonló céggel, addig, tehát holnapig le kell zárni mindenféle tranzakciót.

A lényeg, hogy az Északi Áramlat2-t építő, bár Svájcba bejegyzett, de valójában az orosz gázóriás, a Gazprom tulajdonában levő cég (Nord Stream 2 AG) a fizetésképtelenség határára sodródott, jelezték az ügyet jól ismerő, névtelen források a Reutersnek. Akár már a héten csődvédelmet kérhet a bíróságtól, hogy valamilyen ütemben rendezni tudja a kötelezettségeit úgy, hogy közben nem szűnik meg.

A gázvezeték 11 milliárd dollárba (úgy közel 3700 milliárd forintba) került, a költségek felét fizette a Gazprom, a másik felén pedig néhány nyugati energiacég osztozott (a brit Shell, az osztrák OMV, a francia Engie, és a német Uniper, valamint Wintershall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik