Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

Varga Mihály: Magyarország pénzügyi stabilitása erős

Felkészültünk a világgazdasági kockázatokkal szemben, az ukrajnai helyzet ellenére is erős Magyarország pénzügyi stabilitása,

írta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Közlése szerint a gazdasági kabinet az ukrajnai helyzetről tárgyalt.

Mint írta, a kormány megnövelte a pénzügyi tartalékokat, javította az egyensúlyi mutatókat, megerősítette a befektetők és a hitelminősítők bizalmát. Magyarország finanszírozása biztos alapokon áll – összegezte Varga Mihály.

Ukrán külügyminiszter: Putyin 1939 óta a legsötétebb időszakába sodorja Európát

Putyin 1939 óta a legsötétebb időszakába sodorja Európát, írja az ukrán külügyminiszter Twitteren. Dmitro Kuleba a posztban azt üzente: ne ismételjék meg a múlt hibáit, kemény szankciókat vessenek ki Oroszországra.

Külföldi vezetők mondtak fel több orosz cégnél

Azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetőségéből három külföldi is kilépett csütörtökön, és otthagyta az orosz államvasutakat a volt osztrák kancellár is – írja az MTI.

A Sberbank felügyelőbizottságából először Esko Tapani Aho távozott, aki 1991-1995 között volt Finnország miniszterelnöke és 2016-ban csatlakozott az orosz pénzintézethez. Őt a nap folyamán követte a brit Nadia Christina Wells és az amerikai Natalie Alexandra Braginsky-Munier is a felügyelőbizottságból.

Mindhármójuk neve mellett a Sberbank honlapján az szerepel, hogy „személyes bejelentés alapján 2022. február 22-től a felügyelőbizottságból kiesettnek tekintendő”.

Ugyancsak csütörtökön az orosz államvasutak igazgatótanácsából kilépett Christian Kern, aki 2016-2017 között osztrák kancellár volt. A Standard című lap idézte Kernt, aki azt mondta, hogy „ma reggel értesítettem az orosz államvasutakat arról, hogy azonnali hatállyal lemondok az igazgatótanácsi tagságról”. Kern 2019 óta volt az orosz államvasutak igazgatótanácsának tagja.

JOHN THYS / AFP

Macron: Katonai, gazdasági és energetikai szankciók jönnek

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni „agresszió méretének megfelelő szankciókat” léptetnek életbe Oroszország ellen, és ez érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket.

Kérlelhetetlenek leszünk,

a G7 országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján is – mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt.

Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy „az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek életünkre és kontinensünk geopolitikájára”.

Vlagyimir Putyin évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen,

jelentette ki a francia elnök a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését követően.

„Habozás nélkül támogatjuk Ukrajnát, és teljes mértékben kivesszük részüket európai szövetségeseink szuverenitásának és biztonságának megóvásából” – fogalmazott Emmanuel Macron.

Az elnöki hivatal jelezte, hogy a katonai segítség, amelyre az államfő utalt, azt jelenti, hogy a NATO égisze alatt Franciaország további haderőt küldhet Romániába. Erről a pénteki NATO-csúcson születhet döntés. „Nem engedünk az egységünkből, a szabadság, a szuverenitás és a demokrácia elveit érintő egységünkből” – hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy a következő órákban újból tájékoztatni fogja a közvéleményt az ukrajnai helyzet alakulásáról és a francia kormány döntéseiről, pénteken pedig a francia parlamenthez intéz üzenetet.

(MTI)

Trump: Az én elnökségem alatt Ukrajna megtámadása nem történhetett volna meg

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevízióban bírálta Joe Biden amerikai elnök Ukrajna orosz katonai megtámadására adott válaszát, és kijelentette, hogy az nem történhetett volna meg az ő elnöksége idején, írja az MTI.

Trump „rettenetes dolognak” nevezte az Ukrajna elleni támadást, hozzátéve, hogy„ez nem történhetett volna meg az én hivatali időm alatt”. A volt amerikai elnök az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban kifejtette: „nem hiszem, hogy eredetileg is ezt akarta volna csinálni. Azt hiszem, akart valamit csinálni, aztán tárgyalásokat kezdeni róla, de aztán egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet. Látta a gyengeséget – amikor annak első jelei látszódtak Afganisztánban. Ahogyan Afganisztánból (az amerikaiak) kivonultak. Tényleg azt hiszem, ekkor kezdte azt gondolni, hogy ezt is megteheti”.

Az EU növelte Boszniában állomásozó haderejét

Az Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet miatt, elővigyázatosságból megnövelte Bosznia-Hercegovinában állomásozó csapatainak, az EUFOR-nak a létszámát az Európai Unió, 500 új katonát küldtek a térségbe – közölte az EUFOR csütörtökön.

Annak ellenére, hogy Bosznia-Hercegovina nem szomszédos sem Ukrajnával, sem Oroszországgal, az országban tapasztalható szeparatista törekvések, például a boszniai Szerb Köztársaság intézményeinek a szövetségi intézményrendszerből történő kilépése miatt, az Európai Unió indokoltnak látta az elővigyázatosságot, hiszen a boszniai szerbek Szerbiához hasonlóan Oroszország szövetségesei, kulturális és történelmi kapcsolat köti össze őket, és Moszkva mindenben támogatja a szerbek törekvéseit.

A közlemény szerint a nemzetközi biztonsági helyzet romlása Bosznia-Hercegovinában is instabilitást okozhat, ezért elővigyázatosságra van szükség. A csapatok feladata az lesz, hogy bizonyítsák: az Európai Unió elkötelezett Bosznia-Hercegovina stabilitásának, illetve önállóságának és területi egységének a megőrzése mellett.

Az EUFOR csapatai 2004 óta vannak jelen Bosznia-Hercegovinában, a mintegy 3500-ból jelenleg mintegy 600 tagjuk tartózkodik a nyugat-balkáni országban. Az újonnan érkező csapatokban a bejelentések szerint osztrák, román, szlovák és bolgár katonák szolgálnak.

Az elővigyázatosságra azért van szükség, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában, a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

Vlagyimir Putyin egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy Oroszország lépni fog, amennyiben Bosznia-Hercegovina közeledni kezdene a NATO-hoz.

Az ország bosnyák és horvát politikusai többször is beszéltek arról, hogy Bosznia csatlakozna a nyugati katonai tömbhöz, míg a szerb politikusok elutasították ennek lehetőségét. Milorad Dodik, az ország háromtagú elnökségének szerb tagja szerdán közölte, hogy véleménye szerint Boszniának semlegesnek kellene maradnia az orosz-ukrán viszonyt illetően, azt viszont leszögezte, hogy a boszniai szerbek soha nem fognak beleegyezni abba, hogy Bosznia-Hercegovina csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz.

(MTI)

Kijárási tilalmat vezetnek be Kijevben

Kijárási tilalmat vezetnek be Kijevben, jelentette be csütörtökön Vitalij Klicsko. A város polgármesterének közlése szerint a kijárási tilalom a mai naptól érvényes, és a tervek szerint este tíztől reggel hétig tart.

A Vatikán szerint még van idő és esély a jó szándékra és a tárgyalásra

Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár csütörtökön kiadott közleményében a felek közötti egyeztetést sürgette az „egész világot fenyegető háború” elkerülésére. Az Ukrajna elleni orosz támadásról szólva a Vatikán Állam miniszterelnökének számító Parolin bíboros szerint „sajnos valósággá válik az a drámai helyzet, amelytől mindenki tartott”.

A szentszéki államtitkár azonban úgy vélte, hogy

van még idő a jó szándékra, van még tér a tárgyalásra, van még hely a bölcsesség gyakorlására, melynek segítségével elkerülhető, hogy felülkerekedjenek a felek egyéni érdekei és amely megóvja kinek-kinek a legitim törekvéseit, megkímélve a világot a háború őrületétől és borzalmától.

Pietro Parolin hozzátette, „mi, hívők nem veszítjük el a reményt, hogy a lelkiismeret feldereng azokban, akik kézben tartják a világ sorsát”.

Joe Biden csütörtökön beszédet tart

Magyar idő szerint este fél 7-kor Joe Biden amerikai elnök beszédet tart – közölte a Fehér Ház. Bár az elnöki hivatal csak annyit közölt, hogy Biden az ukrán helyzettel kapcsolatban fog beszélni, várhatóan az Oroszországgal kapcsolatos szankciókról is szó lesz.

CNN: Megosztottak az EU-s államok a szankciókkal kapcsolatban

Az Európai Unió tagállamai megosztottak az Oroszországgal kivetendő szankciókkal kapcsolatban – írja a CNN brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A cikk szerint vannak olyan tagországok, például Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia, amelyek azt akarják, hogy az oroszokat kapcsolják le a SWIFT nevű nemzetközi pénzügyi rendszerről. Más tagországok azonban, amelyeket szorosabb gazdasági kapcsolat fűz Oroszországhoz, úgy mint Németország, Olaszország, Magyarország és Ciprus, nem szeretnék, ha ez benne lenne a szankciókban.

India budapesti nagykövetsége is mozgósít

India budapesti nagykövetségének több munkatársa Záhonyba utazott, hogy segítséget nyújtson azoknak az indiai állampolgároknak, akik el akarják hagyni Ukrajnát – közölték a Twitteren. Hozzátették, hogy az akció során a nagykövetség együttműködik a magyar kormánnyal.

Légiriadó Kijevben

A kijevi vezetés légiriadót rendelt el, írja a CNN. Minden lakost arra kérnek, hogy keressenek fel egy földalatti menedékhelyet. Az egész városban hallani a szirénákat:

Egy Szu-25-ös lezuhanását elismerték az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette egy moszkvai internetes lapnak, hogy egy Szu-25-ös csatarepülőgép lezuhant, méghozzá pilótahiba miatt, illetve a géphiba a pilóta technikai hibájából következett be. Erről a Lenta.ru-t az orosz védelmi minisztérium részéről Igor Konasenkov vezérőrnagy tájékoztatta.

Az orosz légi- és űrfegyveres erők kötelékében lévő Szu-25-ös pilótája „biztonságosan” katapultált a gépből, és jelenleg már a saját harci egységénél tartózkodik – közölte az internetes újság. Az orosz hadügyminisztérium nem tette közzé, hogy pontosan hol történt az eset.

Konasenkov közlése szerint az orosz fegyveres erők 74 szárazföldi katonai infrastruktúrának minősített célpontot tettek működésképtelenné Ukrajna területén. A Lenta.ru a hír kapcsán megemlíti, hogy korábban az orosz védelmi minisztérium cáfolta az ukrán közléseket öt orosz repülőgép lelövéséről. A hír rövid ideig a Lenta címlapjának vezető anyaga volt, de azóta a rövidhírek közé süllyesztették az internetes oldalon.

Folyamatosan érkeznek a honvédségi alakulatok a keleti határhoz

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van:

  • abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében
  • másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja.

Lengyelország kórházvonatot indít

Lengyelország kórházvonatot indít azoknak az ukrán menekülteknek, akik az orosz támadás miatt megsebesülnek – közölte a Reuters hírügynökséggel Adam Niedzielski.

A lengyel egészségügyi miniszter hozzátette, hogy országa mindent megtesz azért, hogy a hozzájuk érkezők megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak, beleértve a kórházi kezelést is – ennek előkészítését már el is kezdték.

A Guardian azt írja, hogy a tájékoztatás szerint 120 olyan kórház lesz Lengyelországban, amelyek alkalmasak lesznek a konfliktus által érintettek fogadására. Niedzelski a helyi médiának azt mondta, hogy jelenleg több ezernyi sérülttel számolnak.

Szijjártó: Teljes létszámmal működik a kijevi nagykövetség

A kijevi nagykövetségünk teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint 50 magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet és egyeztetett szolgálatban lévő munkatársainkkal,

közölte a Facebookon Szijjártó Péter.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint az alapvető infrastruktúra gond nélkül üzemel, van víz, gáz és villany, a nagykövetség munkatársai jelenleg el tudják látni a szükséges feladatokat és segítséget nyújtanak minden bajba került magyar állampolgárnak.

Mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, természetesen továbbra is rendelkezésre állunk, jelenleg is több honfitársunk tartózkodik a követség falai között. Természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi. (…)  A válsághelyzetből fakadóan viszont a telekommunikációs szolgáltatás sajnos akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek.

Ha emiatt valaki nem tudná elérni a nagykövetséget telefon, annak azt javasolják, hogy hívja a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálatot a +36 80 36 80 36 telefonszámon, ahol az emelt létszámmal üzemelő központ folyamatosan fogadja a hívásokat.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy minden, a nagykövetség működési nehézségeivel kapcsolatos értesülés álhír és nem küldenek el senkit sem.

A Kreml szerint a „megszállás” szó nem elfogadható

Moszkva nem törekszik területszerzésre Ukrajnában, ezért a Kreml szóvivője szerint a „megszállás” kifejezés nem elfogadható a történtek leírásakor – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov. A szóvivő úgy vélekedett, hogy Oroszország a történtek miatt nem kerülhet vasfüggöny mögé, mert ekkora országot nem lehet elszigetelni.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azzal vádolta meg az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy az provokációt készít elő tömeges polgári áldozatairól szóló, megrendezett klipekkel. A tábornok szerint több ukrán városban már folyik a beállított jelenetek forgatása, amelyeket aztán a közösségi médiában és a nyugati médiában szándékoznak elterjeszteni, azt állítva, hogy Oroszország aránytalan mértékben és válogatás nélkül alkalmaz erőt.

A vezérőrnagy ismételten azt hangoztatta, hogy az orosz fegyveres erők sem tüzérségi, sem légicsapást nem mérnek Ukrajna városaira és hogy a civil lakosságot „semmi sem fenyegeti”.

(MTI)

Lezuhant egy ukrán gép, öten meghaltak

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe, közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.

A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt „harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal”. A Kijev megyei Hosztomel települést, ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van, helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített, írja az MTI.

Olvasói sztorik