Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

Szijjártó: A háború a legrosszabb forgatókönyv

„A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak.”

– reagált az orosz offenzívára Facebook posztjában Szijjártó Péter külügyminiszer.

Az orosz hadsereg szerint nem városokat bombáznak

Csütörtök reggeli közleményében az orosz hadsereg arról számolt be, hogy nem ukrán városokat céloznak támadásaiban. Ezzel némileg ellentmond, hogy Kijevből és több más nagy városból is robbanásokat jelentettek.

Mint írták, az orosz fegyveres erők a katonai infrastruktúrát akarják elpusztítani Ukrajnában.

A civil lakosság nincs veszélyben

– közölték.

 

Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Andrii Bolbat szénbányászt több repesz eltalálta egy bombabecsapódás során Vuhledar városban Donyec régióban Ukrajnában.
Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AFP Gyászolók egy halott férfi mellett, miután légitámadás ért egy közeli területet Harkovban február 2022. február 24-én.

Ukrajnában hadiállapotot vezettek be, Zelenszkij Bidennel egyeztetett

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot

– jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben.

A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
„Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – fogalmazott az államfő.

Hozzátette, hogy egy perce beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését.

Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács és a fegyveres erők mind teszik a dolgukat és ígértet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Stringer / Sputnik / AFP

Biden: Egyedül Oroszország felelős azért, hogy emberek fognak meghalni

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni. Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért felelősségre vonják.

Biden helyi idő szerint szerda éjjel közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban, és biztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről.

Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni.

Az EU reagált a támadásra

„Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított igazságtalan támadását, amiért a Kremlnek felelnie kell” – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

(MTI)

Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP Ursula von der Leyen

Ukrajna légterének elkerülésére szólítottak fel

Az ukrán légtér elkerülésére szólított csütörtök reggel kiadott figyelmeztetésében az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége (EASA).

Mindeközben Oroszország március 2-ig lezárta a légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén – közölték kedden az orosz légügyi hatóságok.

A döntést a polgári repülőgépek repülésbiztonságát fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagyfokú veszéllyel indokolták. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes. A tilalom az állami légi járművekre nem vonatkozik.

Korábban az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal honlapja számolt be róla, hogy az Ukrajna felett korlátozták a polgári légi közlekedést a lehetséges fenyegetések miatt. Korábban az Avianews című szakkiadvány arról számolt be, hogy a Ukrajnában harkivi és a dnyiprói repülőteret szerda estétől csütörtök reggelig bezárták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. A dollár árfolyama a moszkvai tőzsdén 2016 januárja óta először lépte át a 84 rubelt.

Kijevet is rakétatámadás érte

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A Guardian ukrán tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy nem sokkal a beszéd után orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban. A Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Daniel LEAL / AFP

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben. Kijev belvárosában is hallatszanak a robbanások.

(MTI)

Putyin nácitalanítani akarja Ukrjanát

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban különleges katonai akció végrehajtását rendelte el a Donyeck medencében. „Arra törekszünk, hogy demilitarizáljuk és nácitlanítsuk Ukrajnát, s hogy bíróság elé állítsuk azokat, akik sok véres bűncselekményt követtek el” – mondta Putyin, majd hozzátette, hogy szerinte a támadást kezdő Ukrajna vereséget fog szenvedni.

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

(CNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik