Nagyvilág

Csütörtökön dőlhet el, bukik-e az önkormányzati választások miatt megroppant szociáldemokrata kormány Észak-Macedóniában

Az októberi önkormányzati választásokból megerősödve került ki a magyar kormánypárttal is feltűnően jó kapcsolatokat ápoló Nikola Gruevszki jobbaldali-populista pártja Észak-Macedóniában. Ennek megfelelően hétfőn délután a párt vezetésével 61 macedón parlamenti képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtott be a szociáldemokraták által vezetett kormány ellen. Az ügy érdekessége, hogy nagy eséllyel megint az albán kisebbségi pártok játszhatják a mérleg nyelve szerepét, hiszen az MTI helyi sajtóértesüléseket felhasználó beszámolója szerint ők is támogatták a bizalmatlansági indítványt, amelyről várhatóan csütörtökön szavaz a parlament. Az albán kisebbségnek korábban kulcsszerep jutott Gruevszki megbuktatásában illetve az új, szociáldemokrata vezetésű kormány felállításában.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali-populista VMRO-DPMNE elnöke vasárnap az panaszolta fel, hogy a szociáldemokrata Zoran Zaev annak ellenére, hogy bejelentette távozását az önkormányzati választásokon elszenvedett vereség után, hivatalosan még mindig nem nyújtotta be a lemondását. Mickoszki szerint a miniszterelnök lemondásától függetlenül azonban meg kell vizsgálni, mely pártok élveznek többséget a parlamentben, és azoknak kell új kormányt alakítaniuk. A jobboldali ellenzéki pártvezető azt mondta, ezért adták be a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Észak-Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és viszonylag kevés településen tudtak nyerni.

Zoran Zaev ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett.

Zoran Zaev 2017-ben lett az ország miniszterelnöke, miután a gigantikus lehallgatási és megfigyelési botrányba belebukott Nikola Gruevszki. Gruevszki később a Fidesz által levezényel menekültellenes kampány kellős közepén kapott menekültstátuszt Magyarországon, miután hazájában egy korrupciós ügy miatt börtönbüntetés fenyegette.

Kapcsolódó
Minden századik állampolgárt lehallgatták, mégsem vesztették el a választásokat
Nikola Gruevszki bukásának története ma különösen aktuális tanulságokkal szolgál.

Zoran Zaev miniszterelnöksége alatt az ország jóval közelebb került az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, miután kormánya rendezte a Görögországgal folytatott, évtizedek óta tartó névvitát. Az EU azonban legutóbb Bulgária tiltakozása miatt egyelőre mégsem adott szabad udat a csatlakozási tárgyalásoknak. Bulgária a macedón nyelv önálló nyelvként való elismertetését vitatta. Észak-Macedónia ezzel együtt tavaly a NATO-hoz már sikeresen csatlakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik