Nagyvilág koronavírus

Az EU védené a magyar munkahelyeket is 

Azt még nem tudni, mennyit kapunk a százmilliárd eurós hitelkeretből.

Az Euronews brüsszeli forrásai szerint a közeljövőben bejelentik Magyarország részvételét az EU SURE nevű válságkezelő programjában. Az Európai Bizottság áprilisban jelentette be, SURE néven 100 milliárd eurós hitelprogramot indít azért, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a koronavírus-járvány negatív munkaerőpiaci hatásait, megakadályozzák a tömeges elbocsájtásokat.

A tagállamok részmunkaidős, rövidített munkaidős programokat finanszírozhatnak, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került cégeket, munkavállalókat segítsék. Az Európai Bizottság múlt héten bejelentette, hogy első körben 81,4 milliárd eurót osztana szét 15 tagállamnak. A listán Magyarország még nem szerepelt, de az Orbán-kormány is pályázott, hamarosan pedig be is jelentik a megegyezést az Európai Bizottsággal.

Magyarország azért nem került be az első körbe, mert Brüsszel nem fogadta el egyik javaslatát, amelyet azonban az Euronews értesülései szerint módosítanak, így hozzáférhet az olcsó uniós hitelhez. Az még nem derült ki, hogy Magyarország mennyi pénzt kap, konkrétan milyen projektekre fordítja majd azt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője nem tartja véletlennek, hogy a magyar igényt bírálja el utoljára az Európai Bizottság. Luca Visentini főtitkár szerint Magyarország jelenleg a legrosszabb példa az unióban, a vészhelyzetet és a korlátozásokat kihasználva lerombolták a dolgozók jogait, védelmét.

Lehetséges, hogy az Európai Bizottság épp azért tartja vissza a döntést a magyar SURE-igényeket illetően, mert problémák vannak a munkaügyi támogatásokhoz való hozzáféréssel, a kormányzati intézkedések megfelelőségével és azzal, hogy a szociális partnerek nincsenek megfelelő mértékben bevonva a munkások jogainak védelmébe.

Orbán Viktor: Annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít
Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárától kapott levelet a miniszterelnök, amit ritka megtiszteltetésnek élt meg.

A SURE eddigi legnagyobb kedvezményezettje Olaszország 27 milliárd euróval, Spanyolország 21 milliárd euróval. A keleti blokkban Lengyelország kapja a legtöbbet, 11 milliárd eurót.

Fővárosiak vagy vidékiek? Nők vagy férfiak? Kiknek vette el a munkáját a koronavírus?
Komoly különbségek vannak a megyék között, de még durvább az eltérés, ha azt nézzük, mennyit számít az iskolai végzettség: egy diplománál semmi nem védett jobban az utcára kerüléstől.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart augusztus 27-én.  MTI/EPA/AFP pool/Francois Walschaerts

Ajánlott videó

Olvasói sztorik