Nagyvilág

Sztrájkolnak a fehérorosz állami tévé dolgozói

Hétfőn reggel sztrájkba kezdtek a fehérorosz állami tévé dolgozói. A Franak Viačorka elemző által a Twitterre feltett videó szerint a kamerák az üres stúdiót mutatják, a háttérben zene szól, a műsorvezetők azonban sehol.

Viačorka hozzátette, hogy a belorusz köztévé hatszáz dolgozója írta alá a sztrájkot támogató nyilatkozatot, néhány alkalmazottat már be sem engednek a tévé épületébe. Ivan Eiszmant igazgató azt kérte, hogy azok, akik nem értenek egyet kormánnyal, inkább mondjanak föl. E közben tüntetés is kezdődött a Belteleradiocompany épülete előtt, a demonstrálók azt kiabálják, hogy Eiszmant gyáva.

Szombat este a rendőrség különleges alakulatainak (OMON) védelme alá helyezték Minszkben a fehérorosz állami rádió és televízió székházát, amelynek lázongó dolgozóival előzőleg a helyszínen találkozott a parlament felsőházának elnöke és az államfő sajtószóvivője.

A felsőház elnökének, Natalja Kocsanovának és az államfő sajtószóvivőjének, Natalja Ejszmontnak a dolgozói kollektívával tartott találkozóján, mint a résztvevők utóbb elmondták, a hallgatóság az országban zajló eseményekről érdeklődött, és kérdőre vonták a két hivatalos személyiséget, hogy „az állami csatornákon miért nem az igazat mondják”.

A rádió és tévé egyes munkatársai közölték, arra készülnek, hogy hétfőtől sztrájkba lépnek, és a sztrájkfelhívást már mintegy háromszázan alá is írták. Kocsanova és Ejszmont megpróbálták lebeszélni őket erről a tervükről.

Cihanouszkaja készen áll Fehéroroszország irányítására
Felszólította a rendvédelmi erő tagjait, hogy álljanak át.

Kiemelt kép: Viktor Tolochko/Sputnik/Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik