Nagyvilág

Cihanouszkaja készen áll Fehéroroszország irányítására

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn közzétett videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot – számolt be a Reuters.

A YouTube videomegosztó portálra feltett üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei. Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy Cihanouszkaja videója egy nappal azután került fel az internetre, hogy vasárnap sosem látott tömeg tüntetett Minszkben. A demonstráción nagyjából 200 ezer ember vett részt, a tudósítások szerint nem volt komolyabb rendőri jelenlét, a hangulat pedig ünnepélyes volt. A tüntetések egy hete kezdődtek azután, hogy a jelek szerint Aljakszandr Lukasenka elcsalta az elnökválasztást.

Hétfőre a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz. Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett.

Hétfőn a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalat mintegy száz dolgozója kezdett tárgyalásba az üzem vezetőségével – közölte a gyár sajtószolgálata. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan miről tárgyalnak, de feltehetően az országban kialakult helyzetről. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a gyár rendben működik, a többi 9,9 ezer dolgozó munkahelyén tartózkodik.

Politikai követeléseket terjesztett elő a Beloruszkalij nevű fehérorosz műtrágyaüzem vezetésének munkáskollektívája, miközben nem állt le a termelés – közölte hétfőn a gyár szakszervezetének vezetője. Andrej Ribak elmondta, hogy tárgyalnak a munkáltatóval és politikai követeléseik vannak.

Kiemelt kép: Sergei GAPON/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik