Nagyvilág

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem halt

Haver, nem is mozog már!

– mondta a videón hallható egyik férfi. A rendőr közben szótlanul térdelt a lényegében a rendőrautó alá fektetett fekete férfi nyakán, aki hiába kérte, hogy a járőr vegye le róla a lábát, mert meg fog fulladni.

Nem kapok levegőt

– mondta, majd azt is:

Ne öljön meg!

Nem sokkal később a 46 éves George Floyd valóban meghalt. A rendőrségi jelentésben az olvasható, hogy a letartóztatott férfi egészségügyi okból hunyt el, nem sokkal azután, hogy mentőt hívtak hozzá. A hétfői esetet végignéző szemtanúk szerint viszont már a helyszínen látszott (és a videó végén is az látszik), hogy a férfi feltehetően a rendőri intézkedés közben és miatt halt meg.

Minneapolisban a rendőrséget hamisítás miatt riasztották, a bejelentés szerint Floyd hamis csekket próbált beváltani. Azt nem tudni pontosan, hogy mi történt a rendőrök kiérkezése után, mert a videó csak később indul el, de a fegyvertelen Floyd a jelentés szerint ellenállt a letartóztatásnak, ezért a rendőrök földre vitték. Ami ezután történt, végignézhetjük, bár a képsor megrázó:

A rendőr még kilenc percen keresztül térdelt George Floyd nyakában, miközben egy másik mellette állt. A járókelők végignézték ezt, és közben kiabáltak a rendőrökkel, hogy meg fog halni a férfi, de őket ez nem érdekelte.

Nem sokkal később a rendőrség kiadott egy közleményt arról, hogy a négy intézkedő rendőrt azonnali hatállyal kirúgták. A polgármester, Jacob Frey közölte, hogy ez helyes döntés.

Lassan nem telik el hét az Egyesült Államokban úgy, hogy ne érkezne rendőri túlkapásról szóló hír. Nemrég megírtuk, hogy Georgia államban két férfi agyonlőtt egy fekete futót az út szélén, a nyomozóhatóság pedig mintha megpróbálta volna eltussolni a dolgot, egészen addig, amíg egy felvétel ki nem szivárgott a gyilkosságról.

Egy fekete férfi elment futni, két fehér agyonlőtte – az ügy, ami felkavarta a karanténba zárt Amerikát
A 25 éves Ahmaud Arberyt egy apa-fiú páros lőtte agyon az út szélén. Két és fél hónapnak kellett eltelnie, hogy a közfelháborodás és egy előkerülő videó miatt letartóztassák őket. A járványhelyzet eleinte hátráltatta, mostanra viszont inkább segíti a felelősségre vonást.

Minneapolis, a mostani haláleset helyszíne, különösen érintett. Jacob Frey éppen a rendőri túlkapások ellen, valamint a rendőrség és a közösség jobb kapcsolatáért kampányolva lett polgármester. Az ikervárosokat ugyanis korábban két hasonló ügy is megrázta.

Az első Philando Castile halála. A fekete férfi volt az egyik első, akinek a halálát élőben közvetítették a Facebookon. A 32 éves férfit megállították a rendőrök, ő pedig közölte a 19 éves Jeronimo Yanez rendőrtiszttel, hogy fegyver van az autójában. Ebben semmi meglepő nincs, az Egyesült Államokban sokaknak van fegyvere, és amikor a rendőrség valakit félreállít, ezt közölni szokás az igazoltatáskor, amennyiben ugyanis hirtelen tűnik fel egy pisztoly a kesztyűtartóban, az valóban fenyegető lehet a rendőrre nézve.

A videó alapján Castile nem nyúlt a fegyverért, hanem a jogosítványát szerette volna megmutatni. Ennek ellenére Yanez hétszer meglőtte közelről, két lövés a szívét találta el. Castile barátnője, aki mellette ült a kocsiban, végignézte a gyilkosságot, és élőben közvetítette a Facebookon. Yanezt ennek ellenére minden vád alól felmentették.

A másik esetben egy fekete rendőr ölt meg egy ausztrál nőt, aki azért telefonált a rendőrségre, mert úgy hallotta, hogy valakit megerőszakolnak az utcán. Egy járőrkocsi kiment, de nem talált semmit, ezért biztonságosnak jelentette az utcát. Ekkor a telefonáló nő, Justine Damond mezítláb és fegyvertelenül odalépett a rendőrautóhoz, amitől mindkét rendőr megijedt, és egyikük, Mohamed Noor az ablakon keresztül egy lövéssel megölte őt. A rendőrt elítélték emberölés miatt, de felmentették a szándékosság vádja alól. 12,5 év börtönt kapott, de fellebbezett a döntés ellen.

A mostani videón szereplő rendőröket, Derek Chauvint és Tou Thaót ugyanazok az ügyvédek védik, akik közül az egyik elérte Yanez felmentését, a másik pedig jelenleg is Noor védője. Chauvin ráadásul több hasonló ügyben volt érintett, nem egy halálesettel végződött, és a hírek szerint sok panasz volt vele szemben a rendőrségen.

A héten a koronavírus-járvány kitörése óta nem látott méretű tüntetések voltak Minneapolisban. Emberek ezrei vonultak az utcára, rendőrautókat rongáltak meg, megdobálták a kapitányság ablakait. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, és látni, ahogy a kapitányság épületén belül rohamrendőrök sorakoznak, várva a tüntetők betörésére.

A tüntetők nagy része pontosan ugyanazokat a dolgokat mondta el az újságoknak, amiket minden ilyen ügy után hallani lehetett: az, hogy valaki fekete, nem jelenti azt, hogy meg kell ölni, és hogy akár ők is lehettek volna azok, akik meghalnak a rendőr térde alatt.

A rendőri túlkapásoknak számos oka van az Egyesült Államokban, és csak az egyik a nyílt vagy bújtatott rasszizmus. A rendőrség évtizedek óta szinte katonai felszereltséggel működik, ami értelemszerűen nem ébreszt bizalmat az állampolgárok között, miközben a rengeteg utcán lévő fegyver miatt a rendőrök sem érzik magukat biztonságban a munkájuk során.

Ráadásul mostanra nagyon sok túlkapásról videófelvétel készül, amit aztán néhány órán belül milliók néznek meg, ahogy George Floyd halála után is történt. Bár a testkamerák bevezetése csökkentheti az erőszakos rendőri fellépések számát, és könnyebbé teheti a felelősségre vonást, több szakszervezet azért lobbizik, hogy ezeket ne kelljen használni. Igaz, az okostelefonok korábban egyre valószínűbb, hogy az utcai rendőri bántalmazásokról akkor is készül videó, ha a rendőrökön nincsen kamera.

Kiemelt kép: Stephen Maturen /Getty Images /AFP

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.