Nagyvilág
5603647 03.08.2018 Flowers at the photos of the three Russian journalists killed in the Central African Republic, from right: Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko and Alexander Rastorguyev, outside the Central House of Journalists in Moscow. Ekaterina Chesnokova / Sputnik

Orosz magánhadsereg miatt ölhettek meg három orosz újságírót

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 23. 14:10

Augusztus elején jelent meg a hír, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkoltak három orosz újságírót. Bár az ügyről minden nagyobb újság beszámolt, valószínűleg ez az ügy is egy lett volna a sok közül, ha nem kerül elő újra egy másik gyanús esettel kapcsolatban.

Szeptember közepén hirtelen elvesztette a látását és a hallását Pjotr Verzilov, az orosz Pussy Riot punk együttes és aktivista csoport tagja. Később kiderült, amit a Verzilov aktivista társai már sejtettek, hogy a férfit megmérgezték. Ezt később német orvosok is megerősítették. A mérgezés okáról egyelőre nem tudni, de a hírek szerint Verzilov fontos információkkal rendelkezett az Afrikában meggyilkolt újságírók ügyében, akik egy, a Kremlhez szorosan kapcsolódó, titokzatos magán katonai alakulat, a Wagner csoport után nyomoztak.

1077300 28.03.2012 Pyotr Verzilov, Voina (War) art group activist, husband of Pussy Riot member Nadezhda Tolokonnikova, in the Moscow City Court during hearing of an appeal against the arrest of Yekaterina Samutsevich, a third suspect charged with blasphemous escapade at Christ the Savior Cathedral. Andrey Stenin / Sputnik
Pyotr Verzilov
Fotó: Andrey Stenin / Sputnik / AFP

Az újságírók

Orhan Dzsemal, Alekszander Rasztorgujev és Kirill Radcsenkó július végén érkezett meg a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy dokumentumfilmet forgasson a Wagner-csoport tevékenységéről. Három nappal később egy ismeretlen banda, egyes elmondások szerint három fehér és két közép-afrikai férfi, a fővárostól 180 km-re rajtaütött az újságírókon és megölte őket. A sofőrük túlélte a támadást, de azóta eltűnt.

Dzsemal, Rasztorgujev és Radcsenko tapasztalt újságíró volt: független vagy kormányellenes médiumoknak dolgoztak Oroszországban. Dzsemal korábban a Novaja Gazeta politikai újságírója volt és gyakran tudósított háborús konfliktusokról: Szomáliában bebörtönözték, Líbiában pedig megsebesült.

Rasztorgujev Putyin ellenzékéről készített dokumentumfilmet, Radcsenko pedig nem csak elismert fotós volt, de a csecsen elnökválasztás idején választási megfigyelőként is dolgozott.

5605728 07.08.2018 The coffin with the body of journalist Orkhan Dzhemal killed in the Central African Republic, after a memorial service at the Moscow Cathedral Mosque. Unidentified persons killed three Russian journalists, Orkhan Dzhemal, Alexander Rastorguyev and Kirill Radchenko, in the Central African Republic. Vladimir Pesnya / Sputnik
Orhan Dzsemal temetése Moszkvában
Fotó: Vladimir Pesnya / Sputnik / AFP

Az afrikai riportot az Investigations Management Centre (IMC) nevű tényfeltáró központ számára készítették, amely mögött Mihail Hodorkovszkij orosz oligarcha áll, aki hivatalosan pénzügyi bűncselekmények miatt ült tíz évet börtönben, de valószínűleg inkább politikai okok álltak a háttérben.

A Novaja Gazeta szerint Pjotr Verzilov is elkísérte volna a három újságírót Afrikába, de ezt semmilyen más forrás nem erősítette meg. Ugyanakkor Verzilov felesége arról beszélt, hogy a férfi egy nappal rosszulléte előtt kapott információkat a gyilkosságokról. Ő volt az egyetlen, aki ismeri a jelszót, amellyel hozzá lehet férni az adatokat tartalmazó jelentéshez. Nagyezsda Tolokonnyikova szerint férje azt mondta neki, hogy szenzációs információkra számít.

A Wagner-csoport

Február elején írtunk arról, hogy Szíria keleti részében egy kisebb ütközet zajlott le. A kormányerők offenzíváját jelentős orosz kontingens is támogatta, az amerikai légierő azonban megállította a támadókat. Az áldozatok számáról, kilétéről és az indítékról is viták zajlottak, a támadók kilétét azonban felkapta a nemzetközi sajtó, mert kiderült, hogy a Wagner-csoport tagjai is köztük voltak.

Egy, a Washington Postban megjelent cikk szerint a Wagner tevékenysége még orosz mércével számítva is rejtélyes.

Nagyjából 1350–2000 fegyveres tagja lehet. a csoport vezetője Dimitrij Utkin, aki 2013-as leszereléséig a katonai hírszerzés, a GRU egyik specnaz alakulatának volt a parancsnoka (a Wagner volt Utkin fedőneve) és aki 2017-ben Vlagyimir Putyin egyik barátja, Jevgenyij Prigozsin catering cégének lett az ügyvezető igazgatója.

Az orosz sajtó szerint Prigozsin ezen kívül nem csak a szentpétervári internetes „trollgyár”, hanem a Wagner-csoport tevékenységét is felügyeli. Az üzletember neve előkerült Robert Mueller amerikai különleges ügyész nyomozásában is, amelyben a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgálják.

Vlagyimir Putyin (vlagyimir putyin)
Leleplezték Putyin trollgyárát
„Egy Orwell-paródia az egész” – így gyártják a kormánypárti internetes hozzászólásokat Oroszországban. 

A Wagner-csoport feladata, hogy elfedje a tényleges orosz katonai részvétel fegyveres konfliktusokban, tagjai Szíria mellett Ukrajnában és Szudánban is dolgoztak. 2018-ban érkezek a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy az elnök, Faustin-Archange Touadera védelmét lássák el, de állítólag ők őrzik az ország aranybányáit is.

SOCHI, RUSSIA - OCTOBER 11: The Chef of Vladimir Putin and head of the holding company Concord, Yevgeny Prigozhin (rear) attends the meeting of The Commonwealth of Independent States' (CIS) leaders in Sochi, Russia on October 11, 2017. Stringer / Anadolu Agency
Jevgenyij Prigozsin
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Az Atlantic szerint a Wagner zsoldosai 160 ezer rubel (660 ezer forint) körül keresnek havonta, ami a korábbi 240 ezer rubeles fizetésnek a töredéke, de még így is jóval több, mint az átlagfizetés a vidéki Oroszországban. Márpedig a csoport tagjainak jelentős része az elmaradott Ural környékéről származik.

Az orosz kormány január óta nem csak 175 orosz katonai tanácsadó dolgozik az országban, hanem az ENSZ biztonsági tanácsának jóváhagyásával év eleje óta fegyvert is szállítanak. Toudera nemzetbiztonsági tanácsadója is orosz állampolgár, Valerij Zaharov. A Washington Post szerint a három újságíró pont azért érkezett az afrikai országba, hogy ezeket az orosz kapcsolatokat kivizsgálják.

A sors iróniája, hogy haláluk után három héttel Moszkva és a Közép-Afrikai Köztársaság a katonai együttműködés kiterjesztéséről írt alá megállapodást. Az IMC pedig ezzel egyidőben bejelentette, hogy befejezi a tevékenységét.

Kiemelt kép: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Könnygáz száll a Parlamentnél

Oszlatják a tüntetőket.

Élő videó: Könnygáz száll a Parlamentnél