Nagyvilág

Minden eddiginél brutálisabb volt a republikánusok vitája

És a legnézettebb is idén. Több mint 13,5 millióan kapcsolták be a tévét, hogy végignézzék a beszólogatósnak ígérkező vitát. Az elnökjelöltek nem okoztak csalódást. Csak azoknak, akik érvek és ellenérvek ütköztetését várnák egy vitától.

A dél-karolinai előválasztásra készülő republikánus elnökjelöltek mindent megtettek, hogy kiszolgálják az állam választóit, akik az igazán kemény, harcos politikusokat kedvelik. A szombat esti, Dél-Karolinában tartott vitán csak úgy repkedtek a sértések, a kemény beszólások, a személyeskedések, olykor emelt hangon egymás szavába vágva.

Természetes a középpontban megint a mindenkivel csatázó, és mindenki által támadt Donald Trump állt. A legtöbb figyelmet azonban Marco Rubio beszólása kapta, amikor válaszolt Ted Cruz támadására, hogy az Univison televízióban spanyolul azt mondta, nem vonná vissza Barack Obama bevándorlásügyi rendeletét, ha elnökké választanák. Rubio erre a kubai felmenőkkel rendelkező texasi szenátorról kijelentette: „Nem tudom, honnan tudja mit mondtam az Univisionön, mert nem beszél spanyolul.” Hatalmas ováció volt a jutalma.

Marco Rubio: Ted Cruz doesn’t speak SpanishMarco Rubio to Ted Cruz: I don’t know how you know what I said on Univision because you don’t speak Spanish. Immediately, Cruz responds…in Spanish http://cbsn.ws/1obv685

Posted by CBS News on Saturday, February 13, 2016

Donald Trump hozta szokásos formáját, és különösen nagy figyelmet szentelt kedvenc célpontjának, Jeb Bushnak, aki azonban az első vitákkal ellentétben már jóval harciasabban és magabiztosabban vágott vissza pártvezetés nemezisének számító milliárdos üzletembernek. Főleg, amikor Trump a családjával támadta.

Jeb Bush fires back at Donald Trump“While Donald Trump was building a reality TV show, my brother was building a security apparatus to keep us safe,” says Jeb Bush during #GOPDebate. “And I’m proud of what he did.” http://cbsn.ws/2121Xun

Posted by CBS News on Saturday, February 13, 2016

Trumpnak közben azzal a szokatlan érzéssel is meg kellett barátkoznia, hogy a republikánus közönség kifütyüli, pont akkor, amikor Busht támadta. Mondjuk, volt rá jó válasza: „Ezek Bush támogatói és lobbistái”.

Donald Trump goes after Jeb Bush during GOP debateWATCH: At #GOPDebate, Donald J. Trump says Jeb Bush is “wrong — you have to fight ISIS first” http://cbsn.ws/1Tg3RVz

Posted by CBS News on Saturday, February 13, 2016

Trump annyira nem tudta elhagyni Busht, hogy még amikor Ted Cruznak szólt be, akkor is odaszúrt a volt floridai kormányzónak  („Te vagy a legnagyobb hazudozó, talán még Jeb Bush-nál is rosszabb)

Ted Cruz says he likes Donald J. Trump; he’s a “great entertainer,” but — before he can finish Trump interrupts, “Thank you very much” http://cbsn.ws/1XqWaMU

Posted by CBS News on Sunday, February 14, 2016

 

A hangulatot nagyon jól mutatja meg az alábbi Trump-Cruz párbaj, ahol egymás szavába vágva szidták egymást. Cruz egy ponton már kijelentette: “Donald, a felnőttek megtanulják, hogy ne vágjanak egymás szavába.”

Az értelem hangját a New Hampshire-i előválasztáson meglepően jól szereplő ohiói kormányzó, John Kasich próbálta meg képviselni, aki egy ponton kijelentette: ami a vitán zajlik, őrület. A személyeskedő támadások ellen kikelve arra figyelmeztette a republikánusokat, hogy tálcán kinálják a győzelmet Hillary Clintonnak, ha “ezt nem fejezzük be”.

A vita után pedig “nevetségesnek”, valamint “roncsderbinek” nevezte a vitákat, amik nem alkalmasak arra, hogy elnököt válasszanak az emberek. Mert mindenki csak arra megy, hogy az övé legyen a legütősebb egysoros beszólás, amit utána mindenki emlegetni fog. “Ez bolondság” – jelentette ki, majd hozzátette: “De ez jutott nekünk, és ezzel kell megbirkóznunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik