Nagyvilág

Ezért annyira bonyolult minden a Közel-Keleten

Az ellenségek és szövetségek kibogozhatatlanul kusza viszonyát többszöri nekifutásra is nehéz átlátni, megérteni pedig szinte lehetetlen.

Ki, kivel és ki, ki ellen van. Nagyjából ezt kell tudnia annak, aki érteni szeretné a Közel-Keletet. A konfliktusok, melyekben két szembenálló fél harcol, mint például Ukrajnában viszonylag könnyen átláthatók, de az Iszlám Állam (ISIS) által megerőszakolt Irakban és Szíriában egészen más a helyzet. A Vox olyan szerkesztőségi leveleket tett közzé, melyek próbálják a lehető legegyszerűbben felvázolni a kusza viszonyokat. Íme egy amerikai levél:

 

Tiszta, mint a sár

Össze van zavarodva attól, ami a Közel-Keleten folyik? Akkor engedje meg, hogy elmagyarázzam! Támogatjuk az iraki kormányt az ISIS elleni harcban. Nem szeretjük az Iszlám Államot, de őket Szaúd-Arábia támogatja, akiket viszont szeretünk.

Nem szeretjük Assad szíriai elnököt, ezért támogatjuk az ellene folyó harcot, de az ISIS-t nem pedig ők Assad ellen is harcolnak. Nem szeretjük Iránt, de Irán támogatja az iraki kormányt az ISIS elleni harcban.

Szóval néhány barátunk támogatja néhány ellenségünket, néhány ellenségünk a barátunk, és néhány ellenségünk más ellenségeink ellen harcol, és azt szeretnénk, ha ők veszítenének, de azt nem, hogy az ellenségeink, akik ellenük harcolnak, nyerjenek.

Ha az emberek, akiket le akarunk győzni, végre le lesznek győzve, lehet, hogy olyan emberek jönnek a helyükre, akiket még kevésbé szeretünk. Mindez akkor kezdődött, amikor megszálltunk egy országot, hogy kiűzzük onnan a terroristákat, akik valójában ott sem voltak addig, míg mi oda nem mentünk, hogy kiűzzük őket. Ugye most már minden világos?

Aubry Bailey, Fleet, Hants.

 

A Vox szerint a leírás koránt sem pontos. Szaúd-Arábia egyrészt nem támogatja az ISIS-t, sőt részt vesz a terrorszervezet bombázásában, de az igaz, hogy volt olyan időszak, amikor a szaúdi kormány elnézte az egyházi szervezetnek, hogy támogassa az Iszlám Államot. A többi megállapítás azonban nagyjából korrekt.

A szöveg viszonylag régi, legalább július óta kering az interneten. Ha melléteszünk egy másik, még korábbi, de nagyon hasonló olvasói levelet, teljesebb képet kapunk arról, hogy minden, ami ma része a közel-keleti konfliktusnak ép a barátok és ellenségek kusza viszonyán alapul.

A következő szöveg 2013 augusztusában jelent meg a Financial Times levelezési rovatában. Akkoriban az Egyesült Államok azt tervezte, hogy légicsapásokkal fogja támogatni a felkelőket a szíriai polgárháborúban, amiért Assad elnök vegyi fegyvereket vetett be a saját népe ellen. A beavatkozás azonban nem történt meg, és most az Egyesült Államok Assad ellenségeit, az ISIS-t bombázza. Rengeteg dolog változott azóta.

 

Rövid ismertető a Közel-Kelethez

Irán támogatja Assadot, az Öböl menti államok pedig Assad-ellenesek. Assad a Muszlim Testvériség ellensége. Obama elnök, és a Muszlim Testvériség Sisi tábornok (Egyiptom elnöke) ellenségei. De az Öböl menti államok Sisi támogatói. Ami azt jelenti, hogy a Muszlim Testvériség ellenségei.

Irán támogatja a Hamast, de a Hamas támogatja a Muszlim Testvériséget. Obama is támogatja a Muszlim Testvériséget, holott a Hamas az Egyesült Államok ellensége.

Az Öböl menti államok az USA barátai. Törökország az Öböl menti államokkal együtt Assad ellensége, s közben a Muszlim Testvériséget támogatja Sisi ellenében. Sisit pedig az Öböl menti államok támogatják.

Isten hozta a Közel-Keleten! Szép napot!

KN Al-Sabah, London

Ajánlott videó

Olvasói sztorik