Nagyvilág

Kínai köztévé: ezért jó a súlyos szmog

Furcsa cikket tett közzé a kínai állami televízió az országot sújtó gyilkos szmog jótékony hatásáról.

Miközben Kína az elmúlt napokban újra az országot ellepő brutális szmogtól szenvedett, a kínai köztelevízió egy nagy felháborodást kiváltó cikket jelentetett meg weboldalán, amelyben megpróbálták a csodás kínai gazdasági fellendülés egészségkárosító hozományát pozitív fényben feltüntetni. A CCTV öt pontba szedte, hogy miért is tesz jót a kínai társadalomnak a szörnyű környezetszennyezés, de a tegnap, december kilencedikén közzétett cikket már nem is lehet elérni, akkora felháborodást okozott – írta a Tea Leaf Nation.

Azt nem igazán lehet tudni, hogy a köztévének egészen pontosan mi is volt a célja a rosszul elsült cikkel. Ha ironizálni és viccelődni akartak, az nagyon nem jött át a szmogtól szenvedő embereknek, akik a kínai közösségi oldalakon fejezték ki felháborodásukat az írás miatt, amit azért is könnyen komolyként lehet kezelni, mert a kínai állami sajtó igyekszik minél kevésbé drámainak beállítani a légszennyezést. A szmogtól különösen sújtott, nyolcmillió lakosú ipari város, Vuhan egyik lapja pedig azt írta: „csak egy szmogmérgezéstől szenvedő ember lehet annyira ostoba, hogy ilyeneket mondjon”.

Nem ködben, szmogban sétálnak – nem is tudják, milyen jó nekik
Fotó: AFP

Bár a cikket gyorsan törölték, több közösségi oldalon is meg lett őrizve az örökkévalóságnak. A Tea Leaf Nation cikke szerint az alábbi öt ok miatt gondolta a köztévé újságírója, hogy a szmog jót tesz.

Először is összehozza a kínai embereket, akik nagy- és kisvárosokban valamint a falvakban is ugyanúgy panaszkodnak a légszennyezésre. Ezen felül egyenlőbbé teszi Kínát, hiszen a rossz levegő gazdagot és szegényt ugyanúgy sújt. A harmadik pont szerint „felnyitja a kínaiak szemét”, hogy ára van annak, hogy Kína lett a „világ gyárüzeme” – amiben – lássuk be – van valami. A szmog negyedik jó hatása, hogy a kínai emberek viccesebbek, amikor a gyilkos szmogtól szenvednek. Végezetül azért is jó a légszennyezés, mert növeli az emberek tudását „a meteorológiában, földrajzban, fizikában kémiában és történelemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik