Nagyvilág

A nap képei: megtámadta a szmog Sanghajt

Napok óta sűrű szmogtól szenved Kína keleti része, iskolák zártak be, a forgalmat is korlátozzák. A helyzet pedig a következő napokban sem javul majd.

A szmog miatt Santung, Csiangszu, Csöcsiang tartományokban, Sanghaj és Tiencsin tartományi jogú városokban a négyes skálán második, narancssárga színű figyelmeztetés van érvényben a hét eleje óta. Az országban rendkívül népszerű mikroblogokon és az interneten terjedő képek sárga, szürke, tejszínű szmogfelhőről tanúskodnak, aki ablakon keresztül fotózna egyet, az sem lát sokat.

Sanghajban az elmúlt hét során a 200-300-as értékek körül mozgott a finom porszemcsék aránya, csütörtök délelőtt 230 volt. A „köd” miatt a látótávolság az elmúlt 24 órában a város egyes részein 100 méterre csökkent, a belvárosban fojtogató a szag. A szmog miatt a hatóságok 19 légi járatot töröltek, és a vízi, földalatti, közúti közlekedésben is korlátozásokat vezettek be, számos utat, alagutat lezártak, a kompközlekedést is felfüggesztették.

Az országos meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a következő napokban is kevés légmozgásra, vagyis a szmog megmaradására lehet számítani. A helyzet legalább a hét végéig fennmarad – jósolják a meteorológusok.

Kép: Twitter

Kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik