Nagyvilág

Magyarország szerepéről dönt ma az ENSZ

Pénteken kiderül, elfoglalhatjuk-e helyünket mi is 2012-ben a világ egyik legfontosabb asztaltársaságában, vagy lemaradunk a 20 éves évfordulóról és helyettünk Azerbajdzsán, esetleg Szlovénia kerül majd be az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Mi szól mellettünk és mi az, ami versenytársaink legnagyobb előnye a nemzetközi társasjátékban?

Pénteken szavaz az ENSZ közgyűlése arról, hogy az öt vezető hatalmon kívül kik lesznek azok, akik a világ legfontosabb asztaltársaságánál helyet foglalhatnak a kelet-európai régió képviseletében. Magyarország külpolitikai célkitűzései között az egyik legfontosabb helyen szerepelt az utóbbi időszakban az ENSZ BT nem állandó tagságára pályázás. A külügyminisztérium tevékenységének és úgy általában a kormány külpolitikai irányvonalának is markáns részét alkotó globális nyitás jegyében Martonyi János külügyminiszter többször is hangsúlyozta, hogy a Magyarországtól távol fekvő államokkal is szorosabbra kell fűznünk kapcsolatainkat.

 

Kik ülnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában?
A BT az Egyesült Nemzetek Szervezetének hierarchiájában a legfelsőbb szerv. A Tanácsnak 15 tagja van. Közülük 5 állandó: Kína, Franciaország, az Orosz Föderáció, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A többi 10 tagot kétévente választja újra az ENSZ közgyűlése. Hazánk kétszer volt már abban a szerencsés helyzetben, hogy az asztalhoz ülhetett, először 1968-1969-ben, másodszor 1992-1993-ban. Itt már nem csupán ajánlásokat alkotnak, amelyeket vagy betartanak a tagok, vagy nem. A BT döntései kötelezőek minden tagállam számára. A tíz nem állandó tagország 5-5-ös felosztású rotációban, egyéves munkaciklusokban követi egymást. A latin-amerikai országok csoportjából például most Brazília és Kolumbia vesz részt a BT munkájában, de Brazília tagsága december 31-én lejár, míg Kolumbia csak egy évvel késõbb hagyja ott a világ legfontosabb asztaltársaságát. Számunkra ennél jóval fontosabb részlet, hogy a kelet-európai csoportot képviselõ Bosznia-Hercegovina mandátuma az idei év végén jár le és a helyére pályázók között Azerbajdzsán és Szlovénia mellett ott van hazánk is (Örményország visszalépett). A nem állandó tagok jelenleg a BT-ben: Brazília, Kolumbia (Latin-Amerika és a Karibi blokk), Gabon, Nigéria, Dél-Afrika (Afrika-blokk), India (Ázsia-blokk), Libanon (Ázsia és az arab világ blokkja), Németország, Portugália (Nyugat-Európa-blokk), Bosznia-Hercegovina (Kelet-Európa-blokk).

 

Az óceániai turné haszna

Ennek szellemében indult a nem állandó tagság megszerzése érdekében széleskörű lobbifolyamat a magyar diplomácia részéről. Ennek része volt például a hivatalos kapcsolatfelvétel olyan óceániai mini államokkal, mint Tonga, Nauru, vagy Kiribati. Ennek a törekvésnek volt egy szinttel súlyosított verziója, amikor Schmitt Pál a Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta Tonga királyának. Logikus, hiszen az ENSZ közgyűlésében minden állam egy szavazattal rendelkezik, az Egyesült Államok ugyanúgy, mint Tonga.

Ennek a leosztásnak apró szépséghibája Magyarország számára, hogy az ENSZ 193 tagállama csak egy tökéletes világban számítana 193 önálló véleménnyel és független diplomáciával rendelkező szereplőnek. Ennek okai nem csupán a nagy hatalmak által kialakított érdekszférák, hanem az országok kulturális, civilizációs beágyazottsága, történelmi viszonyuk egymással, vagy éppen aktuális érdekeik adott nemzetközi környezetben. Ilyenformán Magyarország hagyományos szövetségesi rendszerében éles versenyben áll a gazdaságilag kiegyensúlyozottabb, ám régiós szerepét tekintve jóval gyengébb befolyással rendelkező Szlovéniával.

Kik osztanak lapot?

A két közép-európai ország egymás közti konkurálása azonban valószínűleg csupán a másodhegedűs szerepéért folyhat, tekintve, hogy a harmadik versenyző Azerbajdzsán a muzulmán világ többségének támogatásával számolhat (az Arab Liga már hivatalosan is deklarálta ezen szándékát). Ráadásul mivel Szlovénia és Magyarország lehetséges támogatóinak köre nagyjából azonos, ezért a vetélkedés megosztja azt a tábort, amelyik egyébként is létszámbeli hátrányban lehet Azerbajdzsán támogatóival szemben. A kelet-európai blokkot egyébként jelenleg is egy olyan ország képviseli Bosznia-Hercegovina személyében, melyben a muzulmánok alkotják a népesség felét.

Azerbajdzsán mellett szól a muzulmán államok széleskörű kiállása mellett az is, hogy a kaukázusi ország a világ a 15. legnagyobb olajtartalékával bír, továbbá igen jó kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal és Törökországgal is, tehát régiós és globális szinten egyaránt fontos barátokkal rendelkezik. Az ENSZ számára a palesztin állammal kapcsolatos szavazás miatt is aktuális és felértékelt közel-keleti konfliktus szintén bónuszpontként könyvelhető el az ország számlájára. A török elhidegülés után Azerbajdzsán maradt ugyanis az egyetlen ország, amely továbbra stratégiai együttműködésben vesz részt Izraellel és a diplomáciai kapcsolatai is kiegyensúlyozottak a zsidó állammal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik