Nagyvilág

A magyar ENSZ-BT tagságról tárgyalt Martonyi

A magyar diplomácia vezetője 11 ország külügyminiszterével tárgyalt az ENSZ-ben.

Hangsúlyos szerepet kapott Magyarország BT-tagságra való törekvése azon a 11 tárgyaláson, amelyet az ENSZ Közgyűlésének 66. ülésszakára New Yorkba érkezett Martonyi János külügyminiszter folytatott kollégáival az ENSZ-ben. A magyar diplomácia vezetője Macedónia, Malawi, Grúzia, Izrael, Nepál, Suriname, Gambia, Saint Kitts és Nevis, Banglades, Botswana és Kamerun külügyminiszterével találkozott.

Tóth József, a külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az ENSZ-közgyűlés kiváló alkalmat szolgáltat a nagy földrajzi távolságokra lévő országok diplomatáival való eszmecserére. A BT-kampány és a magyar diplomácia globális nyitásának keretében a kétoldalú kapcsolatokban számos olyan témát lehetett felfedezni a kétoldalú kapcsolatokban, amelyekkel kapcsolatban Magyarország kamatoztatni tudja olyan előnyeit vagy szakembereinek tudását, amelyekre a partner igényt tartana.

A szóvivő szerint mind a karib-tengeri, mind az afrikai országok képviselői nagy figyelmet fordítottak az egészségügy területén folytatható együttműködés lehetőségeire. Macedónia és Grúzia esetében napirenden szerepelt a két ország EU- és NATO-tagságának jövője

Martonyi izraeli partnerével áttekintette a közel-keleti helyzetet, és szót ejtettek az ENSZ-beli palesztin státusszal kapcsolatos várható kezdeményezésről is és egyetértettek abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a két fél újra tárgyalóasztalhoz üljön. Az izraeli fél nagyra értékelte, amit ebben a kérdésben az Európai Unió és Magyarország tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik