Nagyvilág

A magyar BT-tagság mellett lobbizott Schmitt Pál

A magyar államfő tárgyalt a Comore-, a Grenadine-szigetek, Nigéria, Etiópia és Ciprus vezetőivel is.

Magyarország biztonsági tanácsi tagságának népszerűsítése állt azoknak a kétoldalú tárgyalásoknak a középpontjában, amelyeket Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájának margóján folytatott szerdán New Yorkban.

Magyarország kész közreműködni mezőgazdasági szakemberek, orvosok és állatorvosok képzésében és megosztani az energetika területén szerzett tapasztalatait – mondta a köztársasági elnök a Ralph Gonsalvessel, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnökével folytatott tárgyalásán.

A Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfővel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál kiemelte a két ország hagyományosan jó kapcsolatai melletti elkötelezettségét, és felajánlotta a magyar EU-elnökség tapasztalatainak átadását, mivel Ciprus 2012 második felében tölti be ezt a tisztséget.

Magyarország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, e folyamatok a tengerszint emelkedése miatt súlyosan veszélyeztetik a szigetországok létét – hangsúlyozta a köztársasági elnök az Ikililou Dhoinine Comore-szigeteki államfővel lezajlott megbeszélésén. Schmitt Pál tárgyalópartnere érdeklődött a magyar felsőoktatási ösztöndíjakról, amelyek segítségével már eddig is számos, a fejlődő országokból érkezett diák végzett a magyar egyetemeken.

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök-helyettes nagyra értékelte az addisz-abebai víztisztító és szennyvízelvezető rendszer kiépítésében játszott magyar közreműködést, és érdeklődést mutatott a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok megerősítése, valamint az oktatási kapcsolatok aktivizálása iránt. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország kész részt venni az infrastrukturális fejlesztésekben és etióp diákokat fogadni a magyar egyetemeken.

A Goodluck Jonathan nigériai elnökkel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál felidézte azt a támogatást, amelyet Magyarország Nigéria 2010-2011-es BT-pályázatához nyújtott, és kifejezte reményét, hogy a viszonosság elve alapján Magyarország is számíthat a legnépesebb afrikai ország szavazatára.

A köztársasági elnök délben részt vett a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által a delegációk számára adott ebéden, este pedig azon a fogadáson, amelynek házigazdája Barack Obama amerikai elnök volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik