Közélet

Külügy: hazugság a Putyin melletti magyar vétó

MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat pool / Szergej Karpuhin
MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat pool / Szergej Karpuhin
Paczolay Máté szóvivő cáfolta, hogy az orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancs támogatása ügyében az Orbán-kormány vétózott volna.

Hazugság, hogy a kormány megvétozta az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – közölte éjszaka Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-vel. Mint mondta, az igazság az, hogy a kormány azt az álláspontját közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel, hogy tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni, ha azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

Előzőleg a Bloomberg írt arról, hogy az Európai Unió üdvözölni akarta az ICC Vlagyimir Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsát, azért nem született közös uniós állásfoglalás, mert Magyarország azt megvétózta, blokkolta. Josep Borrell külügyi képviselő így saját nevében adta ki közleményét, amely szerint az EU az orosz vezetők elszámoltatásának kezdőlépésének tekinti a nemzetközi bíróság lépését.

A hágai székhelyű ICC pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

A Bloomberg szerint az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn adták volna ki saját, közös állásfoglalásukat az ICC döntésének támogatásáról, amelyet egyedül a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit nem írta alá, ami várhatóan téma lesz az uniós vezetők március 23-24-én esdékes találkozóján is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik