Közélet

Orbán délelőtt népszavazást ígért a Fudanról, délután a fideszesek átnyomtak két, a Fudant bebiztosító javaslatot

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Minden ígéret ellenére a jövő héten már végszavazhatnak a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról, miután a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta az előterjesztéseket – írta meg a Népszava. Ez azért is furcsa, mert Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtök délelőtti kormányinfón azt mondta: még nincs döntés a Fudan ügyében, lesz népszavazás (bár az nem derült ki, hogy mikor), és a kormány el fogja fogadni a népakaratot.

A lap szerint az eredeti javaslathoz csupán az LMP-s Demeter Márta bizottsági alelnök által csak „vörös farokként” emlegetett passzust toldották hozzá, miszerint a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. Tehát ahelyett, hogy a hétvégi tüntetés utáni szólamokhoz igazítva visszavonták volna a javaslatokat, törvénybe foglalnák a Fudan megvalósítását, az ingyenes állami vagyonjuttatást, a beruházás helyszínét és a működtető alapítványt. Burány Sándor, az MSZP politikusa és a DK-s Arató Gergely hiába kérte a két előterjesztés levételét az ülés napirendjéről.

A törvényekkel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítik a projektet, felhatalmazást adnak a kormánynak arra, hogy rendeletben jelölje ki az új kínai campus megvalósításához szükséges fejlesztési területet.

A Népszava hozzáteszi: a bizottság által elfogadott két törvényjavaslattal a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadják a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, méghozzá ingyen. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át. A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik