Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Élő Közélet

Engedélyezik a 12-16 évesek oltását, rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett meglepetésre Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta a csütörtök délelőtti menetrendszerű Kormányinfót. A sajtótájékoztatón hosszú hónapok után először kérdezhettek személyesen az újságírók. A legfontosabb bejelentéseket alább pontokba szedtük:

 • Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is, kampányt erre nem szerveznek. A szülők hozzák meg a döntést. Ha így döntenek, akkor a szokott úton regisztrálhatják gyerekeiket.
 • 137 ezren nem vették fel a második oltást. Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje, és nem veszi fel az oltást, az elveszíti az első oltás után kiadott védettségi igazolványt.
 • A gazdaság újraindításáról és a nemzeti gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt indítanak.
 • 10 napos rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők, erről még ma megjelenik egy kormányrendelet.
 • Orbán a legkevésbé sem szimpatizál a térdelősdivel, provokációnak tartja, amit az ír válogatott tett a magyarok ellen.
 • Hogy kell-e harmadik oltást, egyelőre nem tudni, ezt a virológus szakemberek döntik majd el. A miniszterelnök reméli, hogy előbb-utóbb minden típusú vakcinával lehet majd szabadon utazni.
 • Az ország Kínával való kapcsolata nem politikai, hanem gazdasági kérdés. Mivel a Fudan-beruházásból az ellenzék politikai ügyet csinált, ezért budapesti népszavazás dönthet annak sorsáról a miniszterelnök szerint.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

 • Orbán kétszer találkozott már Ferenc pápával, hogy lesz-e harmadik szeptemberben, arról kizárólag utóbbi dönt majd.
 • Mintegy 35 ezer Magyarországon élő külföldi állampolgár regisztrált a koronavírus elleni vakcinára.
 • Habony Árpád még mindig Orbán Viktor tanácsadója, de ennek semmilyen költségvonzata nincs, közölte a 24.hu kérdésére a kormányfő.
 • A miniszterelnök azt tapasztalta mindenhol, hogy mindenki a legjobb tudása szerint harcolt a járvány idején, de ennél egy következő járványban jobb teljesítményt kell nyújtani
 • Orbán elvi álláspontja a győzelemmel és a vereséggel kapcsolatban ugyanaz, mint amit a parlamenti eskütételen is elmondott: a győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes.

Lentebb élő, percről percre közvetítésünket is visszaolvashatja.

Vége, nincs tovább

Orbán Viktor közel két és félórás sajtótájékoztatójának vége. Ilyen formában vélhetően leghamarabb jövő év elején kérdezhetnek majd tőle az újságírók. Köszönjük, hogy velünk tartottak, hamarosan egy összefoglalóval is jelentkezünk.

A győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes

Orbán elvi álláspontja a győzelemmel és a vereséggel kapcsolatban ugyanaz, mint amit a parlamenti eskütételen is elmondott:

a győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes. Aki ezt nem érti, ne menjen politikusnak.

A pécsieknek elég biztató kísérletük van a vakcinára

Mi magyarok régebbi típusú vakcinát tudunk gyártani, az új technológiához haza kellene költözniük a külföldön élő tudósainknak.

A pécsieknek elég biztató vakcinakísérletük van az osztrákokkal közösen Orbán szerint, az már akár egy újabb típusú is lehet, de 2023-ig nem tudunk előállítani egy saját vakcinát, ez már egy szép teljesítmény tudományos szempontból, de nekünk már tegnap kellett volna, ezért sürgeti őket a kormányfő.

Minél modernebbre képesek a tudósaink, annál modernebbet fogunk gyártani

– jelentette ki.

Meglátják, Biden mit mond

Orbán egy szamizdat írásában adott hangot annak az álláspontjának, hogy a hidegháború rossz, az egész emberiségnek, nekünk magyaroknak is az. A cél, hogy Kína és Amerika között egy olyan együttműködés jöjjön létre, ami jó Közép-Európának és Magyarországnak.

Joe Biden hétfőn a NATO-csúcsra érkezik, ott lesz a magyar miniszterelnök is.

Oda érkezik az USA elnöke, akit nagy tisztelettel meg fogunk hallgatni, hogy mit javasol. A korábbi amerikai elnöknek az volt a tiszteletteljes kérése, hogy minél hamarabb a nemzeti össztermék legalább 2 százalékát érjük el a védekezésre, hadseregre fordított összeg tekintetében. Ezt elfogadtuk, fel is gyorsítottuk, kifejezetten az amerikaiakkal kötött megállapodás értelmében. Meglátjuk az új elnök mit mond

– magyarázta.

Ha lesz vakcinagyár, nem venni, hanem eladni fogunk oltóanyagokat

Nem volt olyan tudományos támpont, ami alapján egy vakcináról ki lehetett volna jelenteni, hogy az biztosan jó lesz, ezért rendeltek mindenféléből, amint lehetett.

A magyar vakcinagyárnak két képessége lesz: le tud gyártani más licencek alapján vakcinákat és a saját fejlesztésű vakcinákat is.

Ezáltal nem venni fogunk oltóanyagot, hanem eladni fogunk

– közölte.

Említette azt is, megállapodott az izraeli miniszterelnökkel a csehekkel együtt, hogy közösen építenek egy vakcinagyárat Izraelben, mert az nem az EU területén van. Mindezt azért, hogy az országnak legyen egy lába, ami kívül van az unión.

A szándék erre megvan, de az izraeli politikai helyzet – Netanjahu valószínűsíthető leváltása – ezen még változtathat.

Egy új járványban ennél jobban kell teljesíteni

Magunkat nem jó ha vizsgáljuk, mert arról vagyunk meggyőződve, hogy erőnket megfeszítve a legjobb döntéseket próbáltuk meghozni, mondta Orbán arra a kérdésre, hogyan értékeli a járványkezelést.

Szerinte lehetne abban is gondolkozni, hogy a gyors átoltottság révén mennyi ezer ember életét mentették meg, de ezt meghagyná a tudósoknak, statisztikusoknak

Fontos az a kérdés, hogy egy ilyen típusú járvány miért érinti másképpen hazánkat, mint egy-két szomszédos országot. A járvány elleni védekezésben nem középmezőnyben kell lenni, hanem elől, meg kell vizsgálni, miben lehet fejlődni egy esetleges következő járványra. Én azt tapasztaltam mindenhol, hogy mindenki a legjobb tudása szerint harcol, magamat is ide sorolnám, ha nem tűnne szerénytelenségnek. De ennél egy következő járvány idején jobb teljesítményt kell nyújtani

– értékelt.

Habony még Orbán tanácsadója

Habony Árpád ad-e még tanácsokat a miniszterelnöknek és ha igen, annak milyen anyagi vonzata van, tettük fel a kérdést.

Semmilyen költségvonzata sincs, ha csak rá nem fizetek, de továbbra is ad tanácsokat

– válaszolta nevetve Orbán.

Mi sosem tartottunk rabszolgákat

Visszatérve a magyar-ír meccsre és a vendég válogatott kezdő sípszó előtti térdepelésére:

mi afroamerikaiakat se, és másokat se tartottunk rabszolgának. Nem akarok másokat megbántani, de az USA első elnöke rabszolgatartó volt. Ezzel küzdenek mások, de ez nem a problémánk, mi magyarok vagyunk, gyarmataink se voltak, rabszolgáink se voltak, hogy jön ez ide? Értem, hogy küzdenek ezzel, sok sikert nekik.

Orbán azt azért megismételte, az írek térdepelése udvariatlan provokáció volt.

Nem lesz rendszer az orbáni Kormányinfókból

Orbán Viktor szerdán döntötte el, hogy részt vesz a mai Kormányinfón, miután a kormány úgy döntött támogatja az adóvisszatérítést és nemzeti konzultációt indítanak.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben fel fog-e még tűnni váratlanul ezeken a tájékoztatókon, a miniszterelnök azt felelte,

minden évben elején, januárban szívesen megtartom a sajtótájékoztatót. Akivel úgy látom, hogy értelmes párbeszédet tudok folytatni, azzal szívesen leülök, de érjék be velem ennyivel.

Higgadt, békés választást szeretne

Szeretném, ha a választás a higgadtság, a béke és az érvek összeütköztetésről szólna és mellőzné a fizikai megpróbáltatásokat

– mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia államfőt a minap megpofozták Párizsban. Szerinte a francia nép az érzelmesebb ilyen szempontból.

Nem jó egy országnak, ha médiatulajdonosok többsége külföldi

Mindennel nem tudjuk magunkat ellátni, ezért a nemzetközi gazdasági kereskedelmi életben való részvétel érdeke az országnak, erről is beszélt a miniszterelnök.

Ha csak a 10 milliós magyar népesség gazdasági erejéből próbálnánk jó életszínvonalat kialakítani, akkor sokkal rosszabbul élnénk, mint most. Nem vagyok annak híve, hogy Magyarországon bezárkózzon, szabadkereskedelem párti vagyok, de a szűrőket be kell építeni

– közölte.

Mint mondta, vannak stratégiai ágazatok, de egyben sem lehet teljesen önellátónak lenni, de van néhány olyan, ahol szeretnék, ha többségi nemzeti tulajdon lenne, mint a sajtóban.

Nem jó egy országnak, ha médiatulajdonosok többsége külföldi. Nem jó, ha a tájékoztatást külföldről szabják meg. Hasonló a bankszektor is. Szokták mondani, a pénznek nincs szaga. De emlékszem a 2008-as válságra, és ugyan nincs nemzetisége a pénznek, mindenki hazavitte a pénzt az anyaországba. Mindenkinek az a fontos, ahova tartozik. Itt maradt Magyarország kiszáradva pénzügyileg

– magyarázta.

Hozzátette azt is, 2010-ben úgy kezdte, hogy

kivarázsolták a Mol 25 százalékát a magyar nemzeti érdekkörből egy orosz vásárlónak, amit komoly harcban kellett megfékeznünk majd komoly moszkvai tárgyalások árán kellett visszaszerezni.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása is ilyen szempontból lenne fontos, állami légitársaságban nem gondolkoznak, de a magyar légitársaságra büszkék.

Nem lehet sikerről beszélni a járványban

Sikerről beszélni nem helyénvaló dolog egy világjárványban, mert minden egyes áldozat épp egyel több, mint amennyit szeretnénk, fogalmazott Orbán.

Elmondása szerint az Európai Uniót minden héten közzétesz egy listát arról, hogy mennyi a többlethalálozás a tagállamokban. Mi a középmezőnyben, a 10. és a 17. hely között vagyunk.

Konkrétan a járvány közel 30 ezer áldozatáról szólva pedig azt mondta, ez tényleg sok.

Tájékoztatott arról is, hogy a kormány felkészült egy esetleges negyedik hullámra, de ennek részleteibe nem ment bele.

Mennyi külföldi regisztrált oltásra?

Mintegy 35 ezer Magyarországon élő külföldi állampolgár regisztrált a koronavírus elleni vakcinára. A hazánkban már beoltott külföldiek számáról pontos számot hétvégére ígért Gulyás Gergely.

A budapesti választópolgárok népszavazáson döntenek a Fudanról

A dolgok kényszerpályán vannak, mondta a Fudan-beruházásról.

Egy egyetem megalapításának a kérdése egy felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál. Politikai kérdés lett belőle, ezért ahhoz, hogy a leginkább elfogadható legyen a kimenetel mindenki számára, a budapesti választópolgárok egy népszavazás keretében eldöntik

– közölte.

Üdvözölne egyébként japán egyetemet, de vietnamit is Budapesten. Úgy fogalmazott, hiába kommunista ország utóbbi, nem félünk tőlük, mert egyszer már le lettek győzve. Akkor lenne erre lehetőség, ha nem erőltetnék ránk az ideológiájukat.

Kizárólag a pápa döntése, hogy találkozik-e Orbánnal

Találkozik-e Ferenc pápával, kérdezték a miniszterelnököt.

Ami biztos, hogy találkoztam. Egyszer Rómában, egyszer Róma mellett. Keresztény alázattal kell őt fogadni, és ezt is fogjuk tenni. A helyzet annyiban speciális, hogy nem az államhoz érkezik kétoldalú találkozóra, hanem egy világeseménynek a vendége lesz, ezért kizárólag az ő döntése lesz. Ha találkozunk vele, alázattal fogadjuk és megtiszteltetés lesz.

Szigorúbb ellenőrzés lesz az Eb-n

Szigorítottak az Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek ellenőrzésén a múlt heti eset miatt, amikor a TEK egy merényletre készülő férfire csapott le.

A Kínával való kapcsolatunk nem politikai, hanem gazdasági kérdés

A magyar-kínai kapcsolatok nagyon erősek, kevés dolog van, amire azt tudom mondani, hogy a régi világból úgy maradt itt, hogy nem kár érte

– mondta arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely ellenzi a Fudan-beruházást.

Talán arra érdemes emlékeztetni magunkat, hogy amíg a kommunista blokkon belül nagy ideológiai, hatalmi viták mentek, akkor Magyarország sosem foglalt állást a kínaiak ellen és Moszkva mellett. A Kínával való kapcsolatunk nem politikai, hanem gazdasági kérdés. Miután mindenki egyetért abban, hogy a következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének évtizede lesz, ez egy óriási gazdasági lehetőség, amiben mindenki részt akar venni. Az unióban verseny van a kínai gazdasági kapcsolatokért, nekünk sem érdemes kimaradni ebből. Az, hogy ebből politikai vita van róla: Magyarországon élünk, miből nincs, ez a lényegen nem változtat

– értékelt.

Lehet majd utazni minden vakcinával

A magyarországi vakcinaigazolás adattartalmát összhangba hozzák az uniós igazolással, így a július elsejei határidőig a magyar applikáció minden olyan információt tartalmaz majd, ami szükséges lesz az EU-n belüli közlekedéshez.

Az a meggyőződésem, engem is kínai vakcinával oltottak be, hogy minden vakcinával lehet majd utazni. Nagyon sok ország még nem védettségi igazolvány alapján, hanem teszt alapján szabályoz. A többi ország is eljut majd arra az átoltottsági szintre, hogy minden vakcinát elfogadnak. Én is reménykedem ebben, mert érintett vagyok

– közölte.

Kell harmadik oltás? És ha kell, milyen?

Virológia szakmai kérdésnek tartja, hogy ha két keleti vakcina után kell harmadik oltás, az milyen típusú legyen. Úgy fogalmazott, próbálja megérteni a tanulmányokat, amik megjelennek, de ítéletet nem szabad a politikusoknak hozni ezekben a témákban.

A kaptafánál maradunk, a szakmai kérdéseket rábízzuk a szakemberekre. Ez egy élénk téma a nemzetközi szakirodalomban. Az a jó, ha ugyanabból a fajtából kapod, vagy ha másikból? Ebben még a magyar tudóstársadalom nem alakította ki az álláspontját. Ha ez meglesz, azt a kormány elfogadja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.