Közélet

Kósa Lajos svájci bankokba is elment a csengeri „örökösnővel”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kósa Lajos maga mesélte el a rendőröknek, amikor tanúként hallgatták meg a csengeri örökösnő néven elhíresült P. Mária elleni büntetőeljárásban, hogy együtt mentek el egy zürichi banknegyedbe 2016-ban, hogy felkeressenek egy svájci ügyvédet, írja a hvg.hu a lap által megszerzett nyomozati anyagok alapján.

A látogatás célja az volt, hogy Kósa egy olyan ügyvédi meghatalmazást kapjon, ami alapján rendelkezni tud a nő állítólagos svájci bankszámlája felett. Az ügyvédnél egyébként Kósán és P. Márián kívül egy másik nő is jelen volt.

A fideszes politikus azt mondta a rendőröknek, hogy a svájci ügyvéd közölte velük, hogy nem adhat felhatalmazást Kósának, amivel rendelkezni tudna a számla felett, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a nő ragaszkodott valamiféle okirat elkészítéséhez.

A csengeri örökösnőként elhíresült nőnek az UBS nevű svájci bankban volt állítólagos számlája, aznap, amikor az ügyvédnél jártak, Kósa és a nő közösen keresték fel a bankot. A politikus a bankárt is megnevezte a vallomásában, elmondása szerint a nővel tárgyalt, mint mondta, úgy, „mint régi ügyfelével”.

Ezt követően a Safra Sarasin nevű privát bankba is elmentek közösen, ahol számlanyitásról és befektetésről tárgyaltak. Kósa vallomásában egyébként azt mondta, hat év alatt négyszer találkozott Svájcban P. Máriával, illetve közölte:

a fent említett tárgyalások (…) azt a meggyőződést alakították ki bennem, hogy örökség nincs, Mária ezzel kapcsolatos állításai hamisak és ezek után a minimálisnál is kevesebbre korlátoztam a vele való kapcsolatomat.

A svájci utazásról nemcsak Kósa, hanem az örökösnő is vallomást tett, aki azt mondta, azért mentek az UBS bankba, mert Kósa meghatalmazást adott le azzal kapcsolatban, hogy „ha a hagyatékomhoz jutok, ő ebből Magyarországon mennyit fog befektetni”. Ezen kívül arról is beszélt, hogy

Kósa Lajos a tanúvallomásában azt nyilatkozta, hogy úgy fogadtak minket a bankban, mint a királyokat, és ezek után azt a következtetést vonta le Kósa úr, hogy nincs hagyaték. Elfogadott elég sok ajándékot és befektetéseket, semmit nem utasított vissza.

Kapcsolódó
„Várom a bíróság ítéletét” - ismételgette Kósa Lajos, amikor az ajándékozásról kérdezték
A fideszes képviselővel a csengeri örökösnő elhitette, hogy övé egy nagy francia bank 99 százalékos részesedése, amiből 24,09 százalékot neki ajándékozna.

P. Máriát azóta csalással vádolják, a vádirat szerint húsz embertől kért kölcsön mintegy 780 millió forintot egy nem létező apai örökség felszabadítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik