Közélet

8 év börtön az ötéves lányát halálra erőszakoló apának

A szaúd-arábiai hitszónokot a megölt kislány anyja mentette meg a halálbüntetéstől, mert inkább a pénz kellett neki.

Jogvédő szervezetek felháborodva reagáltak egy szaúd-arábiai bíróság döntésére, miután nyolc évig tartó börtönbüntetésre, valamint nyolcszáz korbácscsapásra ítéltek egy férfit, aki megkínozta és megerőszakolta ötéves lányát, aki később belehalt súlyos sérüléseibe – közölte a Gulf News. Fajhan Al Gamdi még 2011 végén követte el az egész országot megrázó kínzásokat Luma nevű lányán, miután az elvált feleségénél élő lány kéthetes látogatáson volt nála.

A kislányt 2011 decemberében szállították kórházba betört koponyával, eltört bordákkal és karral. A lány testén égésnyomok és zúzódások voltak, testnyílásai mind erőszakos behatolás nyomait mutatták. Anyja elmondása szerint a kórházban azt mondták neki, hogy a kislány végbélnyílása „szétszakadt”, amit kínzója kiégetéssel akart rendbe hozni. Luma több hónapig volt kómában, majd életét vesztette.

A lányát halálra kínzó apa ellen csak most született ítélet. Egy bíróság nyolc évig tartó börtönbüntetésre, valamint nyolcszáz korbácsütésre ítélte a gyilkosság miatt, jelenlegi feleségét pedig 10 hónapra és 150 korbácsütésre, amiért nem jelentette az esetet. Luma anyja – aki azért vált el az esküvő idején még felvilágosultnak látszó férfitól, mert az erőszakossá vált a házasság után – eleinte halálbüntetés kiszabását kérte volt férjére a lány halála miatt, de később meggondolta magát, és inkább a pénzbeli kártérítést választotta.

A helyi jogrendszer szerint Luma anyjának meg volt a lehetősége arra, hogy pénzért cserébe „megkegyelmezzen” a férfinak, akit így nem ítélnek halálra, vagy életfogytig tartó börtönbüntetésre. A férfinak a bíróság ítélete szerint egymillió rialt, azaz nagyjából 58,5 millió forintot kell fizetnie. Az anya ezzel kapcsolatban elmondta: még három gyereke van, valamint egy háza, és nagy szüksége van a pénzre.

Kegyelem az akasztott embernek?

Az iszlám törvénykezésben az áldozat családtagjainak kiemelt jelentősége van a büntetés, megtorlás tekintetében. A rokon nemcsak halálbüntetést kérhet, de a kiszabott halálbüntetés is semmissé teheti, ha megkegyelmez az elkövetőnek. Így eshetett meg egy, a nem-muzulmánok számára hihetetlen iráni történet: Masad városában egy gyilkost halálra ítélt a bíróság, eljött az akasztás ideje. De az áldozat egyik rokona az akasztás pillanatában megbocsátott a bűnösnek, így a hóhérok kétségbeesetten próbálták megmenteni a kötélen himbálózó férfit. Végül sikerült megmenteni – itt látható az esetről képes összefoglaló.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik