Üzleti tippek

Nem tűri az adóhatóság a BSA fenyegetőzését

admin
admin

2007. 11. 21. 08:38

Az APEH felszólította a BSA-t az adóhatósággal fenyegető eljárásának megszüntetésére. A BSA előszeretettel hivatkozik az adóhatósággal kötött megállapodására, amely azonban kevesebbről szól, mint amit a szervezet sejtet.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal már október végén megkereste és nyomatékosan felhívta a Business Software Alliance-t (BSA) arra, hogy ne terjeszkedjen túl az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásban foglaltakon, mivel az veszélyezteti a megállapodás fenntartását – írja az adóhatóság közleményében.

Alaptalanul fenyegetnek

Az APEH tudomására jutott nemrégiben, hogy a BSA a vállalkozóktól a szoftverek nyilvántartására vonatkozó információkat kér, és leveleiben az APEH-hel kötött együttműködési megállapodásra hivatkozva arról tájékoztatja a gazdasági társaságokat, hogy amennyiben nem küldik meg társaságuk szoftvereinek nyilvántartását, úgy gyakorolni fogják az APEH és a BSA közötti együttműködési szerződésben rögzített jogaikat.

A BSA nem egyeztetette az APEH-hel e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat. Az állami adóhatóság megkereste a BSA-t, és nyomatékosan felhívta figyelmét arra, hogy ne terjeszkedjen túl a megállapodásban foglaltakon, mivel ez veszélyezteti a megállapodás fenntartását. A BSA az adóhatóság megkeresésére ígéretet tett arra, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítja, valamint a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket tisztázza.

Nem hatóság a BSA

Az APEH a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a BSA-val, e megállapodás megtekinthető az adóhatóság honlapján is. Célja a szerzői jog megsértéséből eredő adócsalások elleni fellépés, a BSA a megállapodás szerint szerzői jogi kérdésekben nyújt támogatást, és a szoftverlicenc szerződések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást.

Az együttműködési megállapodás kizárólag az APEH és a BSA közötti együttműködés kereteit és célját foglalja össze, nem ad, nem is adhat többletjogosítványt a BSA számára külső szervezetekkel szemben. Az APEH a BSA mint magánszervezet által kidolgozott szoftver-nyilvántartási ajánlást számviteli és adózási szempontból véleményezte. A levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak, mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthető valamiféle hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna.

Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi – zárul az adóhatóság közleménye.

A megállapodás fontos PR elem

A BSA egyébként nemrégiben egy sajtóközleményt küldött szét a forróvonalára történő bejelentések megszaporodásáról. A szöveg így kezdődött: „a BSA és az APEH együttműködése óta jelentősen megnőtt a BSA forródrótra érkező bejelentések száma”. A közleményt a sajtó egy része úgy értelmezte, hogy a sokasodás az adóhatósággal kötött megállapodás eredménye (az egyik vezető hírportál például „Rászáll az APEH a szoftverekre” címmel közölte a közleményt).

A BSA illetékese az FN-nek akkor elmondta, nincs ok-okozati összefüggés a megállapodás és a bejelentések között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.