Üzleti tippek

A médiavisszhang gerjeszti a feljelentéseket

Jelentősen megnőtt idén a BSA (Business Software Alliance) forródrótjára érkező, illegális szoftverhasználattal kapcsolatos bejelentések száma a szervezet tájékoztatása szerint.

A BSA forródrótra érkező bejelentések zöme versenytársaktól érkezik, akik úgy érzik, hogy az illegális szoftverhasználat jelentős negatív kihatással van (vagy volt) cégük helyzetének, versenyképességének alakulására. Korábban elbocsátott alkalmazottak is szerepelnek a bejelentők között – olvasható a BSA mai közleményében.

Közvetett ok az adóhatóság

Nem a BSA és az APEH idén kezdődött együttműködése, hanem a megállapodás gerjesztette médiavisszhang lehet az oka a bejelentések számának növekedésének – mondta el Sarlós Gábor, a BSA munkatársa a FigyelőNet megkeresésére.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!

A megállapodás az adóellenőrök szoftverlicencekkel kapcsolatos képzésére, a közvélemény széles körű tájékoztatására, továbbá a BSA által kidolgozott szoftvernyilvántartási ajánlás APEH által történő szakmai véleményezésére terjed ki – adta tudtul a szervezet.

A BSA felmérése szerint a magyarországi vállalkozások túlnyomó többsége még mindig nincs tisztában az illegális szoftverek használatával járó jogi, pénzügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a jogszerűen licencelt szoftverek – mint eszközök – nyilvántartásának törvényi kötelezettségével.

Kampányolnak tovább

A szervezet szerint a cégektől bekért szoftvernyilvántartások alig 0,5%-a felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak. Ezért a nemzetközi jogvédő szervezet novembertől egy széles körű tájékoztató kampányba kezd, amely során hirdetésekkel és országszerte számos – korábban elutasító magatartást tanúsító – cég meglátogatásával igyekszik meggyőzni a cégvezetőket a szoftvernyilvántartás szükségességéről, és a hiányával járó kockázatokról.

Emellett a BSA változatlanul folytatja „NagyVizit” kampányát, amelynek keretében a szervezet képviselői a vállalatok vezetőinek a szoftvergazdálkodás kérdéseiben nyújtanak konzultációt – ígéri a BSA közleménye. A BSA célja egyéként, hogy a következő 3-4 évben a magyarországi illegális szoftverhasználat arányát a jelenlegi 42%-ról az európai uniós átlagra (amely jelenleg 36%) csökkentsék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik