Pénzügy

Nyugdíjpénz – így hozhatunk ki még többet belőle

idős pár (idős pár, )
idős pár (idős pár, )

Nem kezeljük tudatosan a nyugdíjcélú megtakarításainkat, pedig ha erre is odafigyelnénk, az többet hozhatna a konyhára idős korunkra.

A statisztika szerint az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár 218 000 pénztártagjának mintegy 81 százaléka a középső – kiegyensúlyozott – portfoliót választotta. Ráadásul nem jellemző, hogy a pénztártagok portfoliót váltanának. Pedig ötből is választhatnak, s mint a nyugdíjpénztárnál állítják, érdemes lenne foglalkoznunk ezzel.

A nyugdíjcélú megtakarítás is befektetés

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás több különböző pénzügyi konstrukciót nyújt számunkra. Érdemes tehát ennek megfelelően tudatosan kezelni az ide befektetett összegeket – hívják fel a figyelmet. Mindenképpen jó kiindulási alap, ha valaki rendelkezik pénztári tagsággal, hiszen ez azt jelenti, hogy gondol a jövőjére. Hiszen az már most jól látszik, hogy a hazai nyugdíjrendszer rövid időn belül jelentősen átalakul, és a jelenlegi formájában nem lesz fenntartható. Viszont kevesen élnek azzal a lehetőséggel, amit az 5 különböző portfolió nyújt.

Néhány fontos szempont, hogy megtaláljuk a megfelelő portfóliót

Az önkéntes nyugdíjpénztár alapvetően hosszú távú befektetés, ami akár több tíz évet is jelent, attól függően, hogy ki mennyire van időben távol a nyugdíjtól. Ennek megfelelően érdemes rá odafigyelni, hogy az életciklusunknak megfelelő portfolió mellett döntsünk, itt pedig fontos szempont a kockázat mértéke is.

A nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba szerint a nyugdíjcélú megtakarításnál különösen fontos lehet odafigyelni, hogy melyik portfolióban is tartjuk megtakarításainkat.

Ha nem gondolkodunk előre

Azt mondja, érdemes dinamikusan kezelni a befektetéseinket. “Minél fiatalabb korban lépünk be a pénztárba, annál inkább érdemes a magasabb kockázatúak közül választani, amelyekkel hosszabb távon nagyobb hozamot érhetünk el. Azonban minél közelebb járunk a nyugdíjkorhatárhoz, annál inkább érdemes elkerülnünk a felesleges kockázatokat és a vele járó stresszt, ezért célszerű a kevésbé kockázatos portfoliók közül választani és visszább váltani például a kiegyensúlyozott portfolióba. Néhány évvel a nyugdíjba vonulás előtt már megfontolandó az is, hogy a kockázatkerülő portfolióra váltsunk. Éppen ezért, minden tagunkat arra biztatom, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel megtakarításait, és élethelyzetének megfelelően kezelje a nyugdíjszámlája befektetésére szolgáló portfoliókat” – javasolja.

Hasznos tehát tájékozódni a lehetőségekről. A pénztártagok egyébként tetszőleges gyakorisággal válthatnak portfoliót, amely váltás a kérelem benyújtását követő 10. munkanapon történik meg. Díja egyébként van: az átvezetésre kerülő összeg 1 ezreléke, de maximum 2000 forint, amit levon a számláról a nyugdíjpénztár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik