Della

Bod Péter Ákos: Egy felelős jegybankelnök csak opponálni tudja ezt a gazdaságpolitikát

A tavalyi recesszió után a magyar gazdaság az idén is csak totyorog, a mocsárba beleragadva halad zsombékról zsombékra – festi le líraian a hazai helyzetet a Dellában a korábbi jegybankelnök, Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár szerint Orbán Viktor túl sokat vár Nagy Mártontól, amikor 3–5 százalékos növekedést kér jövőre a csúcsminiszteri poszt várományosától.

A Trabant stabilan működik 80 kilométer per órás sebesség mellett, de ha túlhajtjuk, lefullad, füstölni kezd. Pont ilyen hatása lesz annak, ha a magyar gazdaságot hajtják túl, amely a modellszámítások szerint legfeljebb 3 százalékos növekedésre képes

– állítja Bod Péter Ákos.

Ehhez a feladathoz vélhetően Varga Mihály asszisztál, MNB-elnökként, márciustól, a jelenlegi pénzügyminiszter esetében az a kérdés, hogy beáldozza-e a jegybanki függetlenséget a kormány gazdaságpolitikájának kiszolgálása érdekében. Vendégünk szerint ebben a helyzetben csak opponálni tud egy felelős jegybankelnök, igazodva az MNB-törvényben foglalt kötelezettségeihez.

A miniszterelnök által emlegetett gazdasági semlegességről az a véleménye, hogy a gondolat naivitáson alapul. A jelen körülmények között nem lehet kimazsolázni a jót a különböző politikai-gazdasági blokkokból, hanem azt kell elkerülni, hogy mi magunk váljunk mazsolává, amit az egymásnak feszülő blokkok kipréselnek.

A műsorban beszéltünk még a keleti forrásokra alapozott modellről, amely a kormányfő által elmondottak alapján egyre hangsúlyosabb lesz Magyarország finanszírozásában. Vendégünk szerint a japán piac rugalmasabb, őket csak az érdekli, hogy a hitelezett ne menjen csődbe, míg a kínaiak politikai feltételeket támasztanak a pénzért cserébe.

De egyik sem ér fel a nyugati piacok és az EU nyújtotta lehetőségekkel.

Kitértünk arra is, hogy a friss uniós versenyképességi elemzés rossz híreket tartalmaz az Orbán-kormány számára, az e-mobilitás terjedése valószínűleg lassabb ütemben halad, mint Nagy Márton szeretné. Ez pedig a következő időszak iparpolitikáját kérdőjelezheti meg.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik