Gazdaság

Figyelmeztetés érkezett bankkártyákról: érdemes ellenőrizni a lejárati időt

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A bankkártyák rendszerint 3-4 évente lejárnak, ezt követően nem lehet velük fizetni, készpénzt felvenni. De mi történik lejáratkor, hogyan kaphatunk új kártyát, és ha megérkezett, mit kell tennünk ahhoz, hogy használhassuk azt? A bankmonitor.hu összefoglalta a tudnivalókat.

A bankkártyának minden esetbe van lejárati dátuma, ami az előlapon rendszerint a „valid thru” felirat mellett hónap/év formátumban szerepel. Ha például 06/24 a dátum, akkor az azt jelenti, hogy a kártyánkkal legkésőbb 2024. június 30-án éjfélig tudunk majd fizetni. A dolog azért veszélyes, mert a kártyákat jellemzően 3-4 évre adják ki a bankok, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni a lejárati időről. Külföldön, például nyaraláskor okozhatja ez talán a legnagyobb galibát, ha lejár ugyanis a kártya, akkor pillanatok alatt pénz nélkül maradhatunk.

A portál tapasztalata,

hogy a bankok nem küldenek figyelmeztető értesítéseket a lejárat közeledtéről.

Nem maradunk kártya nélkül

Amennyiben nem nyilatkoztunk úgy, hogy nem kérünk új kártyát, akkor bankunk automatikusan legyártja az új lapot, és legkésőbb a lejárati hónapban ki is postázza azt. Jó hír azonban, hogy ebben az esetben is csak a kártya éves díjának időarányos részét kell kifizetni, pontosabban a nem kihasznált időszakra eső összeget utólag jóváírják. Erre azonban célszerű külön is rákérdezni a kártya lemondásakor, nehogy véletlenül feledésbe merüljön.

Elméletileg tehát nem fordulhat elő, hogy ne férjünk hozzá a pénzünkhöz. Mivel azonban mindig előfordulhatnak hibák, érdemes résen lenni, és ha az adott hónap 20. napjáig nem érkezik meg az új kártyád, felhívni a bankot, hogy megtudjuk, minden rendben van-e.

A lejárat miatt megújított bankkártya adatai – név, kártyaszám – jó esetben megegyeznek a régi kártyáéval, ebben az esetben marad a régi PIN kód is, így fizetni és készpénzt felvenni ugyanúgy lehet vele, mint a régivel. Az online és mobilos fizetéseknél azonban figyeljünk arra, hogy az új kártya lejárati dátuma és CVC kódja más lesz, ezért az elmentett kártya a lejáratot követően nem fog működni. Itt mindössze annyi a dolgunk, hogy az új kártyát is elmentjük, és a továbbiakban azt használod.

Jó tudni azt is, hogy a régi kártya a lejárati hónap utolsó órájáig, vagy addig működik, ameddig az újat nem aktiváljuk. Aktiválást követően ugyanis a régi kártya automatikusan használhatatlanná válik. Ez akkor lehet például kellemetlen, ha bár aktiváltuk az új lapot, a telefonba azonban még nem regisztráltuk be, így nem tudunk majd mobillal fizetni.

Aktiválni kell az új kártyát

Az új kártya nem lesz automatikusan működőképes, azt előbb aktiválni kell. A kártyát – ha máshogy nem rendelkeztünk – postai úton kapjuk majd meg. Amennyiben a kártya adatai nem módosultak, akkor az aktiválás lehet akár egy PIN kód megadásos tranzakció – fizetés üzletben, készpénzfelvétel ATM-ből -, de előfordulhat, hogy net- vagy mobilbankos, esetleg telefonbankos vagy személyes ügyintézésre lesz szükségünk. A lehetőségekről a kártya mellett található tájékoztató levél minden szükséges információt tartalmaz.

Mennyibe kerül a kártyacsere?

A bankkártya lejárat miatti cseréje ingyenes, ezt a kártya éves díja minden esetben tartalmazza. A bankkártyáknak egyébként lehet úgynevezett kibocsátási díja, amit egyszer kell csak megfizetni, valamint éves díja, ami a nevéből adódóan évente kerül felszámításra. A bankok többségénél jelenleg nincs kibocsátási díj, az éves díjat illetően azonban nagy a szórás: van, ahol ez az első és a második évben egyaránt ingyenes, míg máshol akár évi 10 ezer Ft feletti kiadással járhat csak az, hogy van kártyád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik