Gazdaság

Audi-bértárgyalás: lesöpörték az asztalról a munkavállalók a cég ajánlatát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A legutóbbi tárgyalási fordulón sem született megállapodás a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél. A munkaadó alig több mint feleannyi alapbéremelést ajánlott, mint amennyit a szakszervezet kért, miközben az érdekképviselet egy hajszálnyit engedett is a követeléséből

Már egy ideje birkózik a szakszervezet és a cégvezetés – március 4-én az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bizalmi értekezlete egyhangú döntéssel elutasította a munkáltató második ajánlatát is. Az Audi válaszul március 11-én 1 éves bérmegállapodást ajánlott, és alig több mint feleannyi alapbéremelést (5,3 százalékos), mint amennyit a szakszervezet kért, 2024. április 1-től. A kiegészítő bérelemek kapcsán is kisebb összegeket ajánlottak, mint amennyit a szakszervezet kért.

A szakszervezet bizalmi értekezlete ismét egyhangúlag utasította el a munkaadó ajánlatát és határozta meg új bérkövetelését. Az érdekképviselet szerint a munkáltató ajánlata rendkívül rossz irányba viheti el a tárgyalásos úton történő megegyezést és ebben a formában teljesen elfogadhatatlan.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet nem kíván újabb fordulatot tenni a tárgyalási technikájában és továbbra is a konstruktív tárgyalóasztal melletti megállapodást tartja a legfontosabbnak – olvasható közleményükben.

A tárgyalódelegáció a március 14-i bértárgyaláson az AHFSZ bérkövetelését átadta a munkáltatói oldal számára, valamint kiemelte, hogy hasonlóan konstruktív és a tárgyalások előmozdítását támogató munkáltatói választ tart kizárólag elfogadhatónak a következő bértárgyalási fordulóra.

Az AHFSZ bérkövetelései március 14-től

  • kétéves bérmegállapodás (2024. április 01-től, 2026. március 31-ig)
  • 2024. április 1-től: 9,5 százalékos alapbéremelés
  • 2025. április 1-től: 4 százalékos alapbéremelés
  • 2025. október 1-től: 3 százalékos alapbéremelés

Az érdekképviselet szerint a kétéves bérmegállapodás alapfeltétele az inflációs garancia biztosítása. Amennyiben a 2024. évi tényinfláció az inflációs prognózistól nagyobb mértékű, a munkáltató visszamenőlegesen egy összegben (Alapbér plusz Mozgóbér összege megszorozva 13-mal) kompenzációt fizet, valamint az eltérés mértékével növeli az alapbért 2025. április 01-től. Hasonló elvárása lenne a szakszervezetnek 2026. április 01-től is, amennyiben a pénzromlás üteme a vártnál nagyobb mértékű lenne.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet az alapbért érintő intézkedéseken felül a további követeléseket fogalmazza meg.

Választható Béren Kívüli juttatás

  •  2025-ös évre 500 000 forint
  • 2026-os évre 500 000 forint

Egyszeri kifizetésként , Urlaubsgeld”

  • 2024-ben 500 000 Ft, a májusi bérrel júniusban kifizetve
  • 2025-ben 500 000 Ft, a májusi bérrel júniusban kifizetve

Tavaly a munkáltató figyelembe vette a vágtató inflációt: 2023-ban egységesen 17 százalékos alapbéremelés volt az Audi Hungáriánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik