Gazdaság

Enyhén emelkedett nyár óta a munkanélküliek száma, és kissé csökkent a foglalkoztatottaké

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megjöttek a KSH legfrisseb statisztikái a munkanélküliek és foglalkoztatottak számáról. A jelentés szerint

  • A munkanélküliek száma 2022 szeptemberében 185 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8% volt.
  • 2022 szeptemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 708 ezer fő volt.

Ha visszanézzük a havi jelentéseket, az látszik, hogy a munkanélküliek száma június óta (160 ezer főről) fokozatosan, kis mértékben, hónapról hónapra emelkedett, a foglalkoztatottak száma pedig ugyancsak június óta (4 millió 739 ezer főről) ugyanígy mérséklődött hónapról hónapra.

A háromhavi átlag pedig így nézett ki:

  • A 2022. július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 178 ezer főt, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékot tett ki. Ez 11 ezer fős és 0,3 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.
  • A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 712 ezer főt tett ki, amely 49 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 54 ezerrel és a külföldön dolgozóké 10 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 16 ezerrel csökkent.

Szeptemberben a munkanélküliségi ráta Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (6,0%), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,9%). Az előző év azonos időszakához képest három régióban kismértékben emelkedett a ráta értéke, Dél-Dunántúlon (0,1 százalékponttal), Budapesten (0,3 százalékponttal) és Nyugat-Dunántúlon (0,5 százalékponttal), míg a többi régióban csökkent – a legjelentősebben Észak-Alföldön (1,2 százalékponttal).

  • A munkakeresés átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 33,9 százaléka legalább egy éve keresett állást. Mindkét mutatónál érezhető volt kis javulás.

A 15–64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb (79,4%), míg a legalacsonyabb érték (70,1%) Észak-Magyarországot jellemezte. A legjelentősebb növekedés a foglalkoztatási ráta értékében Dél-Dunántúlon (2,5 százalékpont) volt, míg Nyugat-Dunántúlon enyhe (0,1 százalékpont) csökkenés mutatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik