Gazdaság

Régiós szinten utolsó helyen a magyar béremelkedés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján nézte meg a Privátbankár, hogyan áll a magyar foglalkoztatás és a magyar bérek.

A statisztikából az derül ki, hogy a foglalkoztatottság terén Magyarország az uniós élvonalban helyezkedik el, olyan nyugati országok, mint Ausztria, Hollandia és Németország mögött, ráadásul a régióban kiemelkedően fontos Visegrádi Négyek közé tartozó országok közül is csak Csehországban áll jobb szinten a foglalkoztatottsági ráta, valamint hogy javultak nálunk a munkanélküliek elhelyezkedési esélyei is.

Ami a béreket illeti, az egyébként 38 tagú OECD 34 országából közölt legfrissebb, 2021-es adatok alapján mindössze három olyan ország létezett, ahol alacsonyabbak voltak a bérek, mint Magyarországon: Görögország, Szlovákia és Mexikó. A bérnövekedést nézve pedig a 2011 és 2021 közti időszakban a hazai átlagbér összességében az OECD-s átlag felett volt. Viszont a hazai életszínvonal összehasonlításához mérceként leggyakrabban használt V4-es országok átlagánál alacsonyabb, 17,9 százalékos mértékben emelkedett, míg Szlovákiában 22,5, Csehországban 26,8, Lengyelországban pedig 31,7 százalékkal emelkedtek az átlagbérek az OECD módszertana alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik