Gazdaság
Brüsszel, 2016. június 29.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtóértekezlete az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén, 2016. június 29-én. A találkozó középpontjában az a tény állt, hogy a Nagy-Britannia EU-tagságáról rendezett június 23-i népszavazáson a többség az ország Európai Unióból való kilépése mellett voksolt. (MTI/AP/Virginia Mayo)

Orbánék szélesre tárták a kiskaput az ügyeskedők előtt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2016. 07. 02. 12:00

A jövőre adható készpénz-cafeteria olcsóbb mint a bér. Cserébe a dolgozónak nem jelent ellátási alapot, ami hátrány. Nem kizárt, hogy az ügyeskedő munkáltatók a bér egy részét váltsák ki az új juttatással.
Korábban a témában:

A parlament júniusban a jövő évi adótörvényekkel együtt megszavazta a cafeteria-szabályok átszabását is, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy 2017-től évi százezer forintig készpénzt adjanak cafateria gyanánt, ráadásul kedvezményes adózással. Egységnyi nettóbér kifizetése ma annak majdnem duplájába kerül a munkáltatóknak, ehhez képest a készpénz-cafeteria adóterhe csak 34,51 százalék.

Vagyis a juttatásként adott pénz kicsivel több, mint harmadannyiba kerül, mint a fizetés. Ami elég csábító lehet ahhoz, hogy akik szeretik kihasználni a kiskapukat, azok könnyítsenek bérterheiken.

Mézesmadzag

A gond csak az, hogy mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc is mondta lapunknak, hogy ha az évi legfeljebb 100 ezer (havi maximum 8333) forintos juttatást megkapja a dolgozó a számlájára a fizetésével együtt, akkor ez hamis képzetet kelt benne: mintha az egész pénz ellátási alap lenne (nyugdíj, táppénz). Pedig a cafeteriás pénz nem lesz az. És éppen ez az, ami miatt hátrányba kerülhet a dolgozó ahhoz képest, mintha bért kapott volna.

Történik mindez a kormány ötletére. Úgy, mintha egyáltalán nem gondolnának bele abba, mi lesz, ha a dolgozók nyugdíjba kerülnek. Varga Mihály például azt mondta június elsején, hogy a százezer forintos készpénzbeli juttatáshoz mind a négymillió hazai munkavállaló hozzájuthat. Vagyis az ellen sincs kifogásuk, hogy az összes dolgozónak kevesebb legyen majdan a nyugdíja, mint amennyi a számlájára kapott pénz alapján járna neki, ha azt bérként fizette volna a munkáltató.

Béremelés helyett lehet sláger a készpénz-cafeteria

Fata László cafeteria-szakértő nem látja akadályát annak, hogy a jövő évi emeléseket (minimálbér és bérminimum kivételével) készpénz-cafeteriában adják a cégek. (Hiszen a bérajánlás, a béremelés a minimumon túl nem kötelező a munkáltatókra nézve.) Amivel annyiban sérülnek a dolgozó érdekei, hogy mint említettük, a készpénz-cafeteria nem képez járulékalapot, azaz összege nem számít bele sem a majdani nyugdíjba, sem a mostani esetleges táppénzbe.

Pozitív hatásként azt is elképzelhetőnek tartja még, hogy a zsebbe fizetéseket (vagy azok egy részét) tereljék át a kifizetők a készpénz-cafeterián keresztül legális útra.
Igaz, ettől a dolgozó biztosítotti alapja szintén nem nő.

Ezt is figyelembe véve nagy kérdés, hogy a fekete pénzes nulla adófizetés helyett bevállalják-e foglalkoztatók a 34,51 százalékos közterhet. Erre vonatkozóan nehéz bármit is jósolni.

Bruttó vagy nettó?

Úgy tudni, a munkáltatók 80 százaléka bruttóban adja a cafeteriát, amiből az következhet, hogy ugyanezt teszik majd a készpénz-cafeteriával is. Fata Lászlóék felmérése szerint is a többség bruttóban adja a juttatást, igaz, az arány náluk kicsit másképp jött ki: idén 47 százalék adta bruttóban, 42 százalék nettóban és 11 százalék vegyes formában (utóbbi azt jelenti, hogy nem a teljes közterhet hárítják át a dolgozóra, csak egy részét).

Ha az évi százezer forintos juttatást bruttóban adja a munkáltató, akkor abból évi 65 490 forint marad (azaz 8333 forint helyett 5457 forint havonta). Ha viszont nettóban adja, akkor az a kifizetőnek 134 510 forintjába kerül. Ezzel szemben bérként a nettó 100 ezer forint a munkáltatónak 193 ezer forintjába kerül. Nem mindegy tehát.

Abban is szabad keze van egyébként a munkáltatónak, hogy melyik juttatást adja bruttóban, és melyiket nettóban, nem kell, hogy egységes legyen a kép.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Ha nagy a bérnyomás

Innen kiindulva azoknál a cégeknél, akiknél nagy a munkaerőhiány, jelentős a bérnyomás, vagyis ahol feltételezhetően kifejezetten a béremelés helyett/mellett adnák a kápé-cafeteriát, azoknál lehet, hogy megéri majd nettóban adni a juttatást, hogy minél több készpénzt kapjon a dolgozó.

Fata lászló szerint elképzelhető az is, hogy a készpénzes juttatást a választható cafeterián kívül adja a munkáltató (kvázi béremelésként). Ebben az esetben sem kötelező minden munkavállalónak megadni a juttatást, és a mértéke is lehet eltérő az egyes dolgozóknál. Vagyis még a differenciálás lehetősége is adott. Akkor is, ha nem bérről van szó, hanem csupán juttatásról. És akkor is, ha a kormány álláspontja szerint (mint Tállai András miniszterhelyettes kifejtette)

a cafeteria készpénzesítése nem jelenti annak béresítését.

Fata László tapasztalata szerint egyébként a cégek még nem nagyon foglalkoztak a készpénz-cafeteriával. Az értelmezés, tervezgetés már zajlik, de nem születtek meg még a döntések arról, hogyan épül majd be jövőre ez a juttatás a többi közé.

Visszaélhetnek vele?

A PM pl. attól tart, hogy a készpénzes cafeteria érdekeltté teszi a munkáltatókat abban, hogy a munkaerő-állományukat lecseréljék új, készpénzes cafeteriával fölvett emberekre. A hatályos szabályok szerint ugyanis a cafeteria nem válthat ki a munkabért. A munkáltató tehát nem csökkentheti a munkabért, és adhat helyette készpénzes cafeteriát. Van azonban olyan félelem, hogy elbocsátják majd az embereket, és alacsonyabb bérezésűeket vesznek föl helyettük, akiknek a bérét kiegészítik a készpénzes cafeteriával.

Nyilván sok becsületes munkáltatónak ez eszébe sem jut majd, ám ügyeskedők mindig vannak, s a Fidesz most szélesre tárta előttük a kiskaput. Viszont az ellenzéki párt szerint csak úgy lehetne az ügyeskedést kivédeni, ha a juttatás mindenkinek járna.

A kockázatokra a kormánypárti Magyar Idők is figyelmeztetett: mi van például akkor, ha az ötletes vállalkozások az alapbér egy részét áttolják a kedvezményes kategóriába? A kormány célja ugyanis nem ez. Hanem az, hogy új, nem hagyományos eszközzel segítse a béremelést. Azt ugyanis senki nem akarja elhallgatni, hogy a fizetések terén bőven van hová fejlődnie az országnak.

Ebbe nem szabad belemenni

De visszaélhet-e a készpénzes cafeteriával a munkáltató? Erről Vida Sándor munkajogászt kérdeztük. Tényleg megtörténhet-e, hogy a munkáltató a bér egy részét áttolja a készpénz-cafeteriára, hogy a fizetendő adóban megtakarítást érjen el?

Ez úgy lehetséges, ha a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel módosítja a munkaszerződést, alacsonyabb bérre. Simán rádumálhatja erre a dolgozót a munkáltató azzal, hogy ő költséget csökkent, a dolgozónak meg összességében nem lesz kevesebb a pénze, amit megkap.

A munkajogász azonban óva intené a dolgozókat attól, hogy egy ilyen szerződésmódosítást aláírjanak. A baj ugyanis az, hogy a cafeteria csak adható, vagyis bármikor el is vehető.Fata László cafeteria-szakértő megerősítette, erre akár év közben is lehetőség van.

Vagyis akármikor mondhatja azt a munkáltató, hogy nincsen annyi bevétele, amint amennyivel tervezett, és emiatt megvonja a cafeteriát. Akkor pedig a módosított munkaszerződésben lévő alacsonyabb bér marad csak a munkavállalónak.

Amikor kockázatos lehet a trükközés

És mi a helyzet akkor, ha a dolgozók nem mennek bele a bércsökkentésbe? Emiatt nem mondhat fel nekik a munkáltató. De rendes felmondással igen. És felvehet helyettük olyan embereket, akiknek kevesebb bért ad, és mellé készpénz-cafeteriát.

Viszont ez eléggé kockázatos lépés lehet a munkáltató számára, hiszen bizonyítható, hogy visszaélés történt. A bejelentésekből, bevallásokból ellenőrizhető a létszám és a bérek is, és ha ilyen esetben pert indít a kirúgott dolgozó, jó eséllyel meg is nyerheti. Szóval itt eléggé kilóg a lóláb.

Minimálbéren és nem sokkal felette

Akik nincsenek veszélyben ilyen szempontból, azok a minimálbéresek és a bérminimumon foglalkoztatottak, hiszen az ő bérüket a kormány határozza meg (jó esetben a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel egyetértésben), és abból nem lehet levenni, és cafeteriásítani, mert ők csak a kötelező minimumot kapják.

Viszont akik ennél valamennyivel többet keresnek (mondjuk már most annyit, mint amennyi a jövő évi minimálbér lesz), azoknál van rá esély, hogy a következő évben ne kapjanak béremelést, hanem helyette készpénzcafeteriát. Ami ugyan nem számít bele sem a nyugdíjba, sem a táppénzbe.

Amikor semmi nem védi a munkavállalót

És mi a helyzet a határozott idejű szerződésnél, ami mostanában eléggé gyakori megoldás? A határozott idejű munkaszerződés atipikus foglalkoztatási forma, amire speciális szabályok vonatkoznak – mondta a munkajogász. Hosszabbítani legfeljebb háromszor lehet, utána határozatlan idejűvé kell hogy váljon.

Ha még hosszabbítható a határozott idejű szerződés, akkor ezt bizony kihasználhatja a munkáltató: mondhatja azt, hogy a következő időszakra kevesebb bért ad, plusz készpénz-cafeteriát.

És ha ezt az új szerződést nem akarja aláírni a munkavállaló, akkor a cége meg is tagadhatja a hosszabbítást.

Nem védi a dolgozót ebben a szituációban semmi.

A részmunkaidős foglalkoztatás szintén atipikus foglalkoztatási forma, határozatlan idejű, de nem teljes munkaidős, a cafeteria pedig időarányosan jár. Ennél a foglalkoztatási formánál ugyanaz lehet a probléma, mint a határozott idejű szerződésnél: felmondhatják rendes felmondással, és felvehetnek mást, kevesebb bérért.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.