Pénzügy

Üdvözlik a kereskedők, hogy az Erzsébet-utalvány helyett készpénz-cafeteria lesz

 

Rövidesen dönthet az Országgyűlés arról, hogyan változnak a cafeteria szabályai 2017-től. Az eddigi előkészületek alapján az egyik legfontosabb módosítás, hogy az Erzsébet étkezési utalvány megszűnne, ugyanakkor 100 ezer forint cafeteria-juttatás készpénzben lenne adható.

Az Erzsébet utalványt jelenleg élelmiszerboltban és vendéglátóhelyen egyaránt be lehet váltani. Az adózási szabályok alapján havi nyolcezer forint értékhatárig adhatja a munkaadó kedvezményes közteherfizetés mellett. A 2017-től kapható 100 ezer forintos készpénz keretösszeg nagyságrendjét nézve az Erzsébet utalvány éves 96 ezer forintos felső határának felel meg.

A kereskedőknek tetszene

A készpénz cafeteria juttatásban részesülő alkalmazottak természetesen szabadon költhetik el ezt az összeget, gyakorlatilag bármilyen áru-, vagy szolgáltatásvásárlásra, ez számukra mindenképpen kedvező. Az új rendszer a másik oldaláról is sokkal előnyösebb a jelenlegi utalványjuttatásnál – írja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)a tervezettel kapcsolatban.

Mint hozzáteszik, az Erzsébet-utalvány eleve négy kézen fordul meg, ami nem kevés költséggel és adminisztrációval párosul: az utalvány kibocsátója az első és az utolsó állomás, a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak.

Az Erzsébet utalvány szabályai szerint a munkáltató 2% díjat fizet, ha az alkalmazottnak juttatni akar belőle. Az elfogadóhelyek, boltok, vendéglők a kibocsátó honlapja szerint 5% elfogadóhelyi jutalékot fizetnek (a nagyobb vállalkozások ennél kevesebbet). Ez a szabályzat szerint áfával együtt közel 9 százalékos terhet jelent az utalványértékhez képest, a gyakorlatban 7% körüli mértéket.

Jelenleg az étkezési utalványok piaca 10 milliárdos nagyságrendű költséget jelent a munkaadóknak és a beváltóhelyeknek. Ehhez még hozzá lehet számítani a beváltatlan utalványokat is, több milliárd forint értékben. Ezek a költségek és veszteségek a készpénzes rendszerben megszűnnek – írnak újabb érvet.

Kérdés persze, hogy a dolgozó a készpénzes cafeteria elköltésénél mit választ, mire költi. A kereskedők szerint előreláthatóan a bolti költekezés súlya megmaradhat, mivel ez volt eddig is a legvonzóbb cafeteria-elem az alkalmazottak körében. A SZÉP-kártya megtartása pedig végül is beépült a turizmus, vendéglátás rendszerébe, így lényeges változás itt sem vetíthető előre. A döntő kérdés persze az, milyen erős marad a cafeteria-juttatás a bérgazdálkodásban, egyes megszűnő elemek pedig milyen belső átalakulást okozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik