IMF
Gazdaság

Elemzők: csak baj esetén fordulunk az IMF-hez

A magyar kormány valószínűleg csak komoly "piaci stresszhelyzet" esetén kérne újabb IMF-finanszírozást - vélekedtek a választások után várható fejleményekről londoni elemzők.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege hétfői helyzetértékelésében közölte, hogy nem ért egyet azokkal a piaci szereplőkkel, akik szerint a kormány a helyhatósági választások nyomán új hitelprogramot kívánnak kötni a Nemzetközi Valutaalappal.

“Ez nem illene bele egy olyan kormány karakterébe, amely kifejezett jövőbeni célként határozta meg a nemzetközi szervezetektől független gazdaságpolitika folytatását” – vélekedtek a Morgan Stanley londoni feltörekvő piaci elemzői.

A ház szerint “nem kétséges”, hogy az IMF továbbra is kész és képes segíteni Magyarországnak, akár az új elővigyázatossági hitelkeret hozzáférhetővé tételével, akár a jelenlegi egyezmény meghosszabbításával.

A Fidesz-kormány azonban valószínűleg csak akkor keresné meg ismét a valutaalapot, ha “a finanszírozási piacok súlyos stresszhelyzetbe kerülnének, és nem előbb”.

A Capital Economics hétfői értékelése szerint az önkormányzati választások végeztével a piac “most már reméli”, hogy a Fidesz “végre” részletezi a közfinanszírozás rendbetételére kidolgozott terveit. Jóllehet Magyarország “messze jár attól, hogy új Görögországgá váljék”, térségi összehasonlításban magas közadósság-rátája és közelmúltbeli “költségvetési lazaságai” miatt azonban az ország “továbbra is kötéltáncot jár” költségvetési szempontból.

A ház közölte, hogy három okból is kétli a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiánycél teljesíthetőségét. Az egyik ok a tavalyi hiányadat minap bejelentett felfelé módosítása, amely megnehezítette a további hiánycélok elérését. A második ok az, hogy a 3 százalék alatti jövő évi hiányra tett ígéret betarthatósága – a Capital Economic elemzőinek megítélése szerint – “számos derűlátó teljesítmény-célkitűzés” megvalósulásának függvénye.

Ezek közé tartozik az idei 3,8 százalékos hiánycél tartása, ami a cég elemzői szerint – éppen a tavalyi deficitadat módosítása nyomán – “valószínűtlennek tűnik”, valamint a 2,5 százalék körüli jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozás, amellyel szemben a Capital Economics londoni szakértői csak 1,5 százalékos magyar GDP-emelkedést várnak 2011-ben.

Mindemellett a kormány költségvetési terveinek teljesítése valószínűleg továbbra is erőteljesen a bevételnövelő intézkedésektől függ majd – köztük “az ellentmondásos és populista bankadótól” -, semmint konkrétabb kiadáscsökkentési lépésektől – vélekedtek hétfői értékelésükben a Capital Economics elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik